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	CommentID
	Subclause
	Page
	Line
	CommentType
	Comment
	SuggestedRemedy

	178
	22.3.9.2.6
	110
	35
	TR
	16 bits Length in units of 4 octets can describe max A-MPDU length defined in 11ac specification (1,048,575). Why do you need the length of Length field more than 16 bits?


	Clarify it.




Discussion of comment 178:
In section 22.3.9.2.6, VHT SIG –B is defined as following:

	Field 
	MU Allocation (bits) 
	SU Allocation (bits) 

	
	20MHz 
	40MHz 
	80MHz

160MHz

80+80MHz 
	20MHz 
	40MHz 
	80MHz

160MHz

80+80MHz 

	Length 
	B0-B15 (16) 
	B0-B16 (17) 
	B0-B18 (19) 
	B0-B16 (17) 
	B0-B17 (18) 
	B0-B19 (20) 


The maximal PSDU length is 220*4-1=4194303 octets.

The L_SIG can show a maximal PSDU with maximal 4095*8/6000000=0.00546s transmission time. 4194304 octets PSDU in 0.00546s means 4,194,303*8/0.00546=6,145,500,366bps.

In subclause 7.4a.1 and Table 22-1, the A-MPDU/VHT PSDU maximum length for a VHT format PPDU excluding EOF delimiters and EOF Pad is defined as 1,048,575 octets. 1,048,575 PSDU means 1,048,575*8/0.00546=1,536,373,626bps.
In Table 22-56, the maximal data rate of 11ac is 6933.3Mbps.

Given the maximal data rate of 11ac and the maximal PSDU time, the maximal PSDU length should be 4,194,303 octets.
Proposed Resolution Text:
8.4.2.94.3 VHT A-MPDU Parameters field
TGac editor: please change Figure 8-ac10 as following:

B0-B3                                     B4-B7

	Maximum A-MPDU Length

Exponent
	Reserved


TGac editor: please change Table 8-ac19 as following:

	Subfield
	Definition 
	Encoding

	Maximum AMPDU

Length

Exponent
	Indicates the maximum length of AMPDU

that the STA can receive.
	This field is an integer in the range of 0 to 9.

The length defined by this field is equal to

2(13+ Maximum A-MPDU Length Exponent) octets.


TGac editor: please change the second paragraph in 11ac draft 0.2, section 8.6.1 to: 

8.6.1 A-MPDU format
The structure of the A-MPDU subframe is shown in Figure 8-406. Each A-MPDU subframe consists of an MPDU delimiter followed by an MPDU. Except when an A-MPDU subframe is the last one in an A-MPDU and there are zero octets EOF Pad, padding octets are appended to make each A-MPDU subframe a multiple of 4 octets in length. The last A-MPDU subframe is padded to the last octet of the PSDU or to a multiple of 4 octets in length, whichever comes first. The A-MPDU maximum length for an HT_MF or HT_GF format PPDU is 65 535 octets. The A-MPDU maximum length for a VHT format PPDU excluding EOF delimiters and EOF Pad is 4 194 303(#1266) octets. The length of an A-MPDU addressed to a particular STA may be further constrained as described in 9.12.2 (A-MPDU length limit rules).

TGac editor: please replace 1 048 575 to 4 194 303 in Table 22-1 in 11ac draft 0.2. 
	CommentID
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	Page
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	Comment
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	172
	9.9.1.4
	53
	1
	TR
	This paragraph does not deal with the following scenarios or should be improved for the following scenarios:
1), RTS/CTS protected TXOP,
2), CTS-to-self protected TXOP,
3), VHT BSS without overlapping BSS and overlapping BSSes have same primary channel.
	Change the draft to deal with 3 scenario mentioned in comment column.


Discussion of comment 172:
The current 11ac draft 0.1 defines the following rules for TXOP channel bandwidth:

· If there is no non-HT duplicate frame exchange in a TXOP, the TXOP holder shall set the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of a PPDU to be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the preceding PPDU that it has transmitted in the same TXOP.
· If there is no RTS/CTS exchange in a TXOP and there is at least one non-HT duplicate frame exchange in a TXOP, the TXOP holder shall set the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of a PPDU to be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the initial frame in the first non-HT duplicate frame exchange in the same TXOP.
These rules can avoid collision after EIFS+backoff  since neighbor STA may not set NAV if non-RTS/CTS non-HT duplicate frame exchange are not used in a TXOP protection. 
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11ac draft 0.1 has already defined the frame bandwidth rules in a RTS/CTS protected TXOP. But 11ac draft 0.1 is silent on how to select the frame bandwidth rules in a CTS-to-self protected TXOP.

CTS-to-Self + VHT frame + non-HT duplicate acknowledge have the same result with one non-HT duplicate frame exchange from NAV seting point of view 0.1.
Non-HT duplicate data frames do not have the bandwidth indication, the acknowlede of such frames may not cover the whole channels of Non-HT duplicate data frames. 

Even if there is non-HT duplicate frame exchange with CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT, such non-HT duplicate frames may use data rate that can not be understanded by the legacy STAs. Should we use “SHOULD” to replace “SHALL”?
TGac editor: please change the last paragraph in 11ac draft 0.2, section 9.19.2.4 to: 

9.19.2.4 Multiple frame transmission in an EDCA TXOP 
If there is no non-HT duplicate frame exchange in a TXOP, the TXOP holder shall set the CH_BANDWIDTH

parameter in TXVECTOR of a PPDU to be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the preceding PPDU that it has transmitted in the same TXOP. If there is no RTS/CTS exchange

in a TXOP and there is at least one non-HT duplicate frame exchange in a TXOP that the non-HT duplicate frame transmitted by the TXOP holder has CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT, the TXOP holder shall set the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of a PPDU to be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the initial frame in the first non-HT duplicate frame exchange in the same TXOP. If a TXOP is protected by CTS-to-Self and the TXOP responder replies with a non-HT duplicated BLKACK or ACK to acknowledge the first data/management PPDU, the TXOP holder shall set the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of a PPDU to be the same or narrower than the CH_BANDWIDTH parameter in TXVECTOR of the initial CTS-to-Self in the same TXOP. 
Abstract
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