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Abstract
This document provides resolutions that are related to TXOP sharing.
 
The following CIDs are covered in this document.
Sub-Clause 3.2
: 693, 242
Sub-Clause 9.9.1.2a
: 655, 168, 943, 1360, 1281, 231, 1716, 171, 232, 1592, 1796, 942, 1361,
 
1490, 781
Sub-Clause 
6
.0.0.1
: 
1285, 1594, 1595
Sub-Clause 11.20.2
: 
1797
)











	CID
	Clause
	Page
	Line
	Comment
	Comment
	SuggestedRemedy
	Response

	693
	3.2
	2
	25
	TR
	The Definitions specific to 802.11 is missing definitions for primary and secondary AC and primary and secondary destinations.
	Add the definitions
	DISAGREE.
All four definitions are at the bottom part of Page 2.

	242
	3.2
	2
	57
	TR
	"Destinations" yet "one or more". Suggest "destination(s). And is "destination(s)" adequately defined - should it be destination STAs? And destination in the DA or RA sense? Clarify. Also, in the text, I see this being defined but never subsequently used - is a defn even needed? Ditto "Secondary destinations"
	As in comment
	AGREE IN PRINCIPLE.

See changes below.

Clarification:
The terms “primary destination” and “secondary destination” are used in Section 9.9.1.2a. So they are used.



TGac editor: modify D0.1 P2, L56-L62, as follows 

primary destination(s): destination(s) targeted by the frames belonging to the primary AC for DL MU-MIMO transmissions. There could be one or more primary destination(s) at any time.

secondary destination(s): destination(s) targeted by the frames belonging to secondary ACs for DL MU-MIMO transmissions. There could be one or more secondary destination(s) at any time. 



	CID
	Clause
	Page
	Line
	Comment
	Comment
	SuggestedRemedy
	Response

	655
	9.9.1.2a
	51
	41
	TR
	The sentence is saying: "Up to four STAs can be destinations for a DL MU-MIMO transmission." Is it clear that one transmission refers to trnasmission of a single PPDU and not the TXOP?
	Please clarify.
	AGREE IN PRINCIPLE.

It was intended to mean one single PPDU.

Text was changed to “Up to four STAs may be targetted by a single PPDU in each DL MU-MIMO transmission.”

	168
	9.9.1.2a
	51
	44
	TR
	"If a destination is targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC, it is still a primary destination and the frames in the primary AC queue should be added to the A-MPDU for that destination first."

I doubt about it. If the a destination is s targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC and the frames from the secondary AC queue is added to A-MPDU, is the destinaiton still called the primary destination?
	Change to "If a destination is targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC, the frames in the primary AC queue should be added to the A-MPDU for that destination first. If the frames in the primary AC queue should be added to the A-MPDU for that destination first, it is still a primary destination, otherwise it is called a secondary destination."
	AGREE IN PRINCIPLE

Suggest changing the text as below.

“If a destination is targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC, the frames in the primary AC queue shall be transmitted to the destination first, among a series of downlink transmission within a TXOP.”

(removed “it is still a primary destination and”)

	943
	9.9.1.2a
	51
	45
	TR
	"If a destination is targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC, it is still a primary destination and the frames in the primary AC queue should be added to the A-MPDU for that destination first;"
	 the rule should be a Shall, otherwise an AP can contend with parameters of the primary AC and then include traffic of the secondary AC at the last minute
	AGREE

Changed the word “should” to “shall”

	1360
	9.9.1.2a
	51
	45
	TR
	The sentence "it is still a primary destination" is redundant and not strictly correct here. If later on in same TXOP frames in secondary AC is transmitted, it's not primary destination anymore.
	Remove "it is still a primary destination and" from the sentence.
	AGREE.

This is a duplicate comment. See CID 168 and 943 above.

	1281
	9.9.1.2a
	51
	46
	TR
	"should be added to the A-MPDU for that destination first."

It is hard to read this in any way except as describing a multi-destination A-MPDU.
	Reword so that it does not give this impression.  Perhaps show a picture or two to illustrate the fundamental concepts.
	AGREE IN PRINCIPLE. 

Hopefully the revised text in CID 168 makes it clearer. 

A figure can be added if most people think it is needed.

	231
	9.9.1.2a
	51
	46-47
	TR
	The statement "… the frames in the primary AC queues should be added to the A-MPDU for that destination first." suggests that one A-MPDU can contain frames from multiple Acs. Is this the intention? If so, response behavior to such an A-MPDU should be defined. If not, remove the statement.
	As in comment
	AGREE IN PRINCIPLE.

There is ambiguity here. It was intended to say if there are frames from different ACs for the same destination, the frames in the primary AC should be transmitted first in a series of downlink transmissions, not in the same A-MPDU. We can put the following note below this paragraph. 

“Note each A-MPDU shall contain frames from the same AC as defined in earlier releases of the standard.”

	1716
	9.9.1.2a
	51
	49
	TR
	It is a little ambiguous on whether any additiona consideration of bandwith indication/adjustment when TXOP sharing is used
	
	REJECT

Bandwidth indication/adjustment should be independent from TXOP sharing.

	171
	9.9.1.2a
	51
	51
	TR
	"When sharing, the TXOP duration is bounded by the TXOP limit of the primary AC. In addition, the AMPDU for one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC."

Do you allow in a DL MU-MIMO PPDU the longest A-MPDU can be A-MPDU of secondary AC? I think the answer shoud be no.
	Change to "When sharing, the TXOP duration is bounded by the TXOP limit of the primary AC. In addition, the AMPDU for at least one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC. And the longest A-MPDU shall be A-MPDU from the primary AC." 
	AGREE IN PRINCIPLE

Agree to change the text to “When sharing, the TXOP duration is bounded by the TXOP limit of the primary AC. In addition, the A-MPDU for at least one STA in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC.”

Not sure whether we should add the rule limiting “the longest A-MPDU shall be A-MPDU from the primary AC”. Some times a secondary AC A-MPDU may be just a little bit longer than that of a primary AC. In this case, they may be transmitted together. We can put this restriction if most people think it is necessary. Otherwise, we can leave it to implementation.

	232
	9.9.1.2a
	51
	52
	TR
	The primary AC queue can contain frames destined for multiple different destinations. The TXOP duration should be determined by the duration of the packets destined for one of the primary destinations. Such a rule is missing from the section.
	Modify the sentence to explicitly state how the TXOP duration is determined.
	DISAGREE

Do not see the benefits of this rule. Also it would be more efficient and more flexible without this rule.

	1592
	9.9.1.2a
	51
	52
	TR
	The sentence, "In addition, the A-MPDU for one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC", is confusing. we defined the concept of stream sets in earlier versions and we require each PPDU shall contain at least one stream set for the primary AC. It seems this concept has been removed and the current description is not clear.
	this needs group discussion
	AGREE IN PRINCIPLE.

Suggest changing the text as in CID 171

	1796
	9.9.1.2a
	51
	52
	TR
	In addition, the AMPDU for one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC.
	MPDUs instead of MSDUs
	DISAGREE

In each AC queue, the data is referred to as MSDU. So MSDU is fine here.

	942
	9.9.1.2a
	51
	53
	TR
	"In addition, the AMPDU
for one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC"
	Propose to specify "In addition, the AMPDU
for at least one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC"
	AGREE
(duplicate)

See suggested text in CID 171. The only difference is to use “one STA” instead of “one user”

	1361
	9.9.1.2a
	51
	53
	TR
	Why "the A-MPDU for one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC"?
	Did you want to say "at least one user's AMPDU in each DL MU-MIMO PPDU shall contain MSDUs from the primary AC"?
	Yes. 
(duplicate)

See suggested text in CID 171. 

	1490
	9.9.1.2a
	51
	53
	TR
	The description is not clear. Is the A-MPDU for only one user in a DL MU-MIMO PPDU or the A-MPDU for one of the users in such a PPDU?
	Clarify the description as "In addition, the A-MPDU for at least one user in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC"
	AGREE
(duplicate)

See suggested text in CID 171.

	781
	9.9.1.2a
	51
	39-53
	TR
	No need to define primary destination and secondary destination. The only rule for TXOP sharing is that a MU PPDU shall contain at least one A-MPDU with MPDUs belonging to the primary AC.
	Remove all text related to primary destination and secondary destination
	AGREE IN PRINCIPLE

Will remove the definitions of primary destination and secondary destination if the group agrees.




TGac editor: modify D0.1 P51, L37-L53, as follows 

9.9.1.2a Sharing an EDCA TXOP

This mode only applies to an AP that supports DL MU-MIMO transmission. The EDCAF that is granted an EDCA TXOP, may choose to share the EDCA TXOP with EDCAFs of secondary ACs. Up to four STAs can may be targeted by destinations for a single PPDU in each DL MU-MIMO transmission. The destinations targeted by frames in the primary AC queue are primary destinations while the destinations targeted by frames in the secondary AC queues are secondary destinations. If a destination is targeted by frames in the queues of both primary AC and secondary AC, it is still a primary destination and the frames in the primary AC queue should shall be transmitted to the added to the A-MPDU for that destination first, among a series of downlink transmission within a TXOP1. The decision of which secondary ACs and secondary destinations are selected for TXOP sharing, as well as the order of transmissions, are implementation specific and is out of scope of this specification.

1 Note ─ Each A-MPDU shall contain frames from the same AC as defined in earlier releases of the standard.

When sharing, the TXOP duration is bounded by the TXOP limit of the primary AC. In addition, the A-MPDU for at least one user STA in each DL MU-MIMO PPDU shall contain only MSDUs from the primary AC.


	CID
	Clause
	Page
	Line
	Comment
	Comment
	SuggestedRemedy
	Response

	1285
	6.0.0.1
	53
	48
	TR
	"PPDU or MU-MIMO PPDU"  - this is syntacally equivalent to saying "I like cakes or chocolate cakes".   That I like chocolate cakes may be determined from the fact I like cakes.

And there's more chocolate cake at line 65.
	Remove the chocolate cakes.
	AGREE

After the chocolate cakes are removed, the text reads, “b) All the MPDUs in the final PPDU transmission by the TXOP holder initiated during the TXOP for that AC was successful and the TXNAV timer has expired.”

For line 64 and 65, the new text reads
“In addition, the backoff procedure may be invoked for an EDCAF when the transmission of one or more MPDUs in a non-initial PPDU by the TXOP holder fails.”

	1594
	6.0.0.1
	53
	48
	TR
	The following sentence was not clear since we have agreed that the transmission can be considered successful if one of the PPDUs in a MU-MIMO transmission is successful.
"All the MPDUs in the final PPDU or MU-MIMO PPDU transmission by the TXOP holder initiated during the TXOP for that AC was successful and the TXNAV timer has expired."
	this needs group discussion
	WITHDRAWN



	1595
	6.0.0.1
	53
	60
	TR
	The sentence is not very clear. Suggest adding "that counts down to zero" after "the backoff counter".
	change accordingly
	WITHDRAWN

But is this sentence really necessary?




TGac editor: modify D0.1 P53, L48-L65, as follows 

b) All the MPDUs in the final PPDU or MU-MIMO PPDU transmission by the TXOP holder initiated during the TXOP for that AC was successful and the TXNAV timer has expired.

c) The expected immediate response to the initial frame of a TXOP of that AC is not received,

d) The transmission attempt collides internally with another EDCAF of an AC that has higher priority, that is, two or more EDCAFs in the same STA are granted a TXOP at the same time.

A TXOP that was initiated in response to the backoff counter for the EDCAF of an AC is a TXOP of that AC.

In addition, the backoff procedure may be invoked for an EDCAF when the transmission of one or more MPDUs in a non-initial PPDU or MU-MIMO PPDU by the TXOP holder fails.


	CID
	Clause
	Page
	Line
	Comment
	Comment
	SuggestedRemedy
	Response

	1797
	11.20.2
	63
	49
	TR
	Operating mode should define rules and not vice versa. "If a transmitter follows the rule defined in step d) when one or more channels are busy within its operating bandwidth, the transmitter operates in static BW operation mode. Otherwise, the transmitter operates in dynamic BW operation mode"
	Change to "If one or more channels are busy within operating bandwidths, the rule defined in step d) applies only for the transmitter that is operatin in static BW mode." 
	AGREE IN PRINCIPLE.

See suggested changes below.





TGac editor: modify D0.2 P145L1, as follows

If a transmitter follows the rule defined in step d) when one or more channels are busy within its operating bandwidth, the transmitter is considered operatinges in the static BW operation mode. Otherwise, the transmitter is considered operatinges in the dynamic BW operation mode.
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