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	CommentID
	Comment
	SuggestedRemedy
	Response

	683
	The enhanced RTS CTS signaling as defined in 802.11ac has many challenges:
1. Long duration in RTS frame may lead to unnecessary locking of the NAV at the secondary channels, if a frame is transmitted within the CTS timeout. For instance, two RTS frames that are transmitted in a short time may lock a NAV for the  channel. 
2. Also the STA that transmits static RTS frame should get indication if the reservation was not done due to lack of bandwidth, i.e. not because hte transmission of RTS frame failed. This enables the backoff rules use with static RTS frame.
3. The device that wants to test available bandwidht with dynamic RTS including short duration is forced to perform second RTS CTS signaling to set the duration of the reservation correctly. Two RTS CTS signaling causes overhead. 
To solve these problems a special values of the Duration field of the RTS frame should be reserved to indicate Probing operation. In Probing the receiver of the RTS frame calculates the duration for CTS frame by multiplying the duration value of the RTS frame with 32 micro seconds. For instance duration values of 72 - 132 could indicate probing operation and when the probing operation is in use, the CTS duration is set by calculating: (RTS duration field value - 72)*32 micro seconds. If hte CTS response condition was not met, the CTS duration field should be set to RTS - (SIFS + CTS). This enables time for RTS transmitter to decide does it want to continue reservation.
	Please reserve static RTS values 72 - 132 to indicate probing operation and calculate the value of the CTS duration field by (RTS duration - 72)*32 micro seconds. If the requested bandwidth is available for transmission. If the requested bandwidth was not available send CTS to available channels and set the duration field to RTS duration - (SIFS + CTS).
	Agree. The modification to static RTS CTS signaling to allow probing operation creates more adabtivity for RTS CTS signaling. The probing RTS CTS is presented in 11-11-0384r1. 

	698
	The legacy devices and OBSS devices are not necessarily capable to obtain increased NAV duration from the transmitted frames. The CTS_To_self frame should be possible to transmit during the TXOP to lengthen the NAV duration for the reserved bandwidth or the subset of the reserved bandwidth. 
	Append line 7 with the text: 
"VHT TXOP holder may transmit a CTS with the RA field set to its MAC address."
	Agree. The CTS transmission is needed during the TXOP for instance in the probing reservations. The probing RTS CTS is presented in 11-11-0384r1. 


7.2.1.1 RTS frame format

Change the third paragraph and append the new paragraph as follows:

The TA field is the address of the STA transmitting the RTS frame. If the RTS frame is transmitted by a VHT

STA in a non-HT or non-HT duplicate format and the INDICATED_CH_BANDWIDTH and

INDICATED_DYN_BANDWIDTH TXVECTOR parameters present, then the Individual/Group bit in the

TA field is set to 1 to indicate that the scrambling sequence carries a bandwidth and dynamic/static indication

(see section 17.3.2.1). Otherwise the Individual/Group bit in the TA field is set to 0.
For all RTS frames sent by non-QoS STAs, the duration value is the time, in microseconds, required to transmit the pending data or management frame, plus one CTS frame, plus one ACK frame, plus three SIFS intervals. If the calculated duration includes a fractional microsecond, that value is rounded up to the next higher integer. For RTS frames sent by QoS STAs, see 8.2.5 (Duration/ID field (QoS STA)).
The RTS frames transmitted by a VHT- STA with the Individual/Group bit in the TA field set to 1 and the Duration field set to a value from 72 to 132 indicates a probing reservation. When transmitting the probing reservation the RTS transmitter calculates the TXOP duration as specified in 8.2.5 (Duration/ID field (QoS STA)). The Duration field of the RTS is set to value that is calculated as: 
RTS Duration field = (the calculated TXOP duration as specified in 8.2.5(Duration/ID field (QoS STA)) / 32 microseconds) + 72. 
If the calculated duration includes a fraction of 32 microseconds, that value is rounded up to the next higher integer. 
7.2.1.6 CTS frame format

Change the second paragraph and append the new paragraph as follows:
When the CTS frame follows an RTS frame, the RA field of the CTS frame is copied from the TA field of the immediately previous RTS frame to which the CTS is a response and the Individual/Group bit in the RA field is set to 0. If the CTS is a response to an RTS with the Individual/Group bit in the TA set to 1, then the CTS response is transmitted in a non-HT or non-HT duplicate format with the INDICATED_CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter present. 
When the CTS is the first frame in a frame exchange, the RA field is set to the MAC address of the transmitter. 
A CTS frame transmitted in response to an RTS frame that has 1) Individual/Group bit in the TA field set to 1, 2) INDICATED_DYN_BANDWIDTH is set to Static and the 3) Duration field is set to a value from 72 to 132, can have  the CTS frame transmitted to the whole INDICATED_DYN_BANDWIDTH, and
the Duration field of the CTS frame is set to value that is calculated as:
CTS Duration field = (the Duration field value in RTS frame – 72) * 32 microseconds. 
If the calculated duration includes a fraction of 32 microseconds, that value is rounded up to the next higher integer. 
Otherwise, for all other CTS frames transmitted by a non-QoS STA(11n) in response to RTS frames, the duration value is the value obtained from the Duration field of the immediately previous RTS frame, minus the time, in microseconds, required to transmit the CTS frame and its SIFS interval. If the calculated duration includes a fractional microsecond, that value is rounded up to the next higher integer.
At a non-QoS STA, if the CTS is the first frame in the exchange and the pending data or management frame requires acknowledgment, the duration value is the time, in microseconds, required to transmit the pending data or management frame, plus two SIFS intervals plus one ACK frame. At a non-QoS STA, if the CTS is the first frame in the exchange and the pending data or management frame does not require acknowledgment, the duration value is the time, in microseconds, required to transmit the pending data or management frame, plus one SIFS interval. If the calculated duration includes a fractional microsecond, that value is rounded up to the next higher integer.
9.2.0b.6a VHT RTS procedure

Insert section 9.2.0b.6a following section 9.2.0b.6
A VHT STA transmitting a RTS frame carried in non-HT or non-HT duplicate format and addressed to a VHT STA shall set the INDICATED_CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter to the same value as the CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter and shall set the Individual/Group bit in the TA field to 1. If the VHT STA sending the RTS frame is using dynamic bandwidth operation, it shall set the INDICATED_DYN_BANDWIDTH TXVECTOR parameter to Dynamic. Otherwise, the STA shall set the INDICATED_DYN_BANDWIDTH TXVECTOR parameter to Static.

If the INDICATED_DYN_BANDWIDTH TXVECTOR is set to Static, the STA may set the Duration field to value that is calculated as:

RTS Duration field = (the calculated TXOP duration as specified in 8.2.5(Duration/ID field (QoS STA)) / 32 microseconds) + 72. 
If the calculated duration includes a fraction of 32 microseconds, that value is rounded up to the next higher integer. 

If a VHT STA receives a RTS frame with the Individual/Group subfield in the TA field set to 1, then the

INDICATED_DYN_BANDWIDTH RXVECTOR parameter and the INDICATED_CH_BANDWIDTH RXVECTOR parameter are valid.

A VHT STA that initiates a TXOP by transmitting a RTS with the Group/Individual bit in the TA set to 1 shall not send a RTS to a non-VHT STA for the duration of the TXOP.

9.2.0b.7 CTS procedure

Edit section 9.2.0b.7 as follows:

A non-VHT STA that is addressed by an RTS frame shall transmit a CTS frame after a SIFS period if the

NAV at the STA receiving the RTS frame indicates that the medium is idle.

If the INDICATED_DYN_BANDWIDTH RXVECTOR parameter for a RTS frame is valid and set to Static and the value of Duration field of the RTS frame is not between 72 and 132, 
the VHT STA addressed by the RTS frame shall respond with a non-HT or non-HT duplicate CTS frame over all channels that are specified by the INDICATED_CH_BANDWIDTH parameter of the RTS frame if all non-primary channels indicated by the RTS frame have met the following condition: the PHY-CCA.indication primitive indicates IDLE during an interval of PIFS before the RTS frame is received. A VHT STA that is addressed by the RTS frame shall not respond with a CTS frame if the condition is not met for any nonprimary channel indicated by the RTS frame.

If the INDICATED_DYN_BANDWIDTH RXVECTOR parameter for a RTS frame is valid and set to Static and the value of Duration field of the RTS frame is between 72  and 132, the VHT STA addressed by the RTS frame shall respond with a CTS frame over the primary channel and may respond with a CTS frame over the non-primary channels that are specified by the INDICATED_CH_BANDWIDTH parameter of the RTS frame and have been indicated IDLE in the PHYCCA.indication primitive during an interval of PIFS before the RTS frame is received. If CTS is transmitted over all channels that are specified by the INDICATED_CH_BANDWIDTH parameter of the RTS frame, the Duration field of the CTS is set to value that is calculated as: 
CTS Duration field = (the value of the Duration field in RTS frame – 72) * 32 microseconds. 
Otherwise, the CTS Duration field is set to value that is calculated:

CTS Duration field =  the value of the Duration field in RTS frame – (SIFS + CTS_time), where the CTS_time is the time to transmit the CTS frame. 
If the calculated duration includes a fraction of 32 microseconds, that value is rounded up to the next higher integer. 

If the INDICATED_DYN_BANDWIDTH RXVECTOR parameter for a RTS frame is valid and set to Dynamic, the VHT STA that is addressed by the RTS frame shall respond with a CTS frame over the primary channel and may respond with a CTS frame over the non-primary channels that are specified in the INDICATED_CH_BANDWIDTH parameter for the RTS frame and have been indicated idle in the PHYCCA.indication primitive during an interval of PIFS before the RTS frame is received.

If the NAV at the STA receiving the RTS indicates the medium is not idle and the MAC address in the TA field in the RTS frame does not match the saved TXOP holder address (see section 9.9.2.2a), that STA shall not respond to the RTS frame.

The RA field of the CTS frame shall be the value obtained from the TA field of the RTS frame to which this CTS frame is a response and the Individual/Group bit in the RA field shall be set to 0. The Duration field in the CTS frame shall be the duration field from the received RTS frame, adjusted by subtraction of aSIFSTime and the number of microseconds required to transmit the CTS frame at a data rate determined by the rules in9.7 (Multirate support).

A VHT STA transmitting a CTS frame in response to a RTS frame with a valid INDICATED_CH_BANDWIDTH parameter shall set the INDICATED_CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter to the same value as the CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter.

The INDICATED_CH_BANDWIDTH RXVECTOR parameter of a CTS frame is valid if the CTS frame is the response to a RTS frame with a valid INDICATED_CH_BANDWIDTH TXVECTOR parameter.
9.9.1.4 Multiple frame transmission in an EDCA TXOP

Change the second last paragraph as shown below:
A TXOP is obtained after a STA transmitting an initial frame successfully receives a response frame. If the initial frame is a data frame with bandwidth indication, the bandwidth indicated in the data frame determines the bandwidth obtained for the TXOP. If the initial frame is a non-HT format data frame, the bandwidth obtained for the TXOP is 20MHz. For VHT STAs, the bandwidth indicated in the CTS frame with Duration field value larger than 132 determines the bandwidth obtained for the TXOP. When a TXOP is obtained for a bandwidth that is greater than 20MHz, the STA may transmit PPDUs using CH_BANDWIDTH that are up to and including the bandwidth obtained for the TXOP. During the TXOP, the STA shall not transmit PPDUs using CH_BANDWIDTH greater than the obtained bandwidth for the TXOP.



Abstract


The contribution enhances the static RTS CTS reservations by defining probing RTS CTS reservations. The RTS frames in Probing reservations indicate static reservation and the duration field is set to small value. 





If CTS may be transmitted to all requested channels, the valid reservation duration is calculated from the RTS duration, otherwise a CTS with small duration field is transmitted at available channels.





The probing operation allows more control to RTS transmitter, reduces overheads and minimizes the effect of signalling errors in RTS CTS exchange. 





The contribution solves the CIDs:  683 and 698.
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