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	LB154  Comment Resolution


1. COMMENTS:  [From 11-09-1200-00-000p-sb0-tgp-comment-resolution-master.xls]  INSERT Original Comment Here:
	CID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Resolution

	1018
	Armstrong, Lee

	Annex I.1
	28
	34
	T
	ITS is not in the abbreviations
	Add ITS to abbreviations. 
	Disagree.  Following the style of Table I.1 in the IEEE 802.11-2007 baseline, acronyms for the various regulatory agencies and standards bodies (FCC, CFR, ETSI, MIC, etc.) are defined when first used and then reused in the subsequent Tables I.2 and I.3.  They are not defined in Clause 4.

The FCC defined the ITS acronym.  See http://wireless.fcc.gov/services/index.htm ?job=service_home&id=intelligent_ts.

	1001
	Stephens, Adrian P


	J
	32
	27
	T
	"Within the same Regulatory Class, the channels in use in any location shall be non-overlapping."

While the intent is good, this statement can have no effect. The point is that the standard must define rules ("shall" statements) for the individual testable entities it defines. What are the rules for an individual STA?

Specifying a "distributed" rule (i.e., distributed over all STAs in a location) cannot work.
	There are two choices here:

1. If this is achieved by higher (i.e. WAVE management) layers, then turn this statement into a note such as "Its is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure that channels in use at any location are non-overlapping".

2. If this is achieved within 802.11, then specify the OTA communications protocols and rules for each STA that support this normative requirement.
	Principle.  The first choice suggested remedy by the commenter is adopted verbatim (with a typo fixed).  Change the 2nd footnote on line 27 of page 32 and the 2nd footnote on line 1 of page 33 to read:  “It is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure that channels in use at any location are non-overlapping.”

	1019
	Armstrong, Lee
	Annex J
	32
	27
	T
	"Within the same Regulatory Class, the channels in use in any location shall be non-overlapping."

While I believe this is necessary, this is a normative requirement that is "distributed" across multiple entities. The "in any location" is ill-defined.

This single sentence does not relieve TGp of defining processes and requirements on an individual STA that enables it to meet the goals of this statement. Otherwise, this statement will remain a statement of good intent, not actuality.

Same comment in Table J.2.
	Define rules and processes that demonstrably enable a TGp device to meet the intentd of this statement.   For example, it could be required to perform some kind of periodic scan to build a map of used channels and widths and required not to select a channel that partly overlaps a used channel.

	Principle.  This comment was submitted by the TGp chairman on behalf of the commenter during WG ballot, who later submitted CID 1001 during sponsor ballot with alternative remedies.  
The rules, procedures, primitives and MIB variables provided in the 802.11 baseline are sufficient to select the proper channel center frequency and channel bandwidth, when management layers outside the scope of this standard implement the channel selection regulations.

Same Resolutions as CID 1001: Change the 2nd footnote on line 27 of page 32 and the 2nd footnote on line 1 of page 33 to read:  “It is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure whether channels in use at any location are non-overlapping.”

	1031
	Vlantis, George
	J.1
	32
	27
	T
	Footnotes cannot be normative and "in any location" is ill-defined.

Change Footnote 2 to Table J.2 on page 33, line 1 to:

"Within the same Regulatory Class, overlapping channels are not permitted in this regulatory domain."
	See Comment
	Principle. The regulatory body requirements do not permit overlapping channels, and the basis for non-overlapping channels is the regulations and not this standard. 

Same Resolutions as CID 1001: Change the 2nd footnote on line 27 of page 32 and the 2nd footnote on line 1 of page 33 to read:  “It is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure whether channels in use at any location are non-overlapping.”

	1032
	Vlantis, George
	J.2
	33
	1
	TG
	Footnotes cannot be normative and "in any location" is ill-defined.

Change Footnote 2 to Table J.2 on page 33, line 1 to:

"Within the same Regulatory Class, overlapping channels are not permitted in this regulatory domain."
	See comment
	Principle. The regulatory body requirements do not permit overlapping channels, and the basis for non-overlapping channels is the regulations and not this standard. 

Same Resolutions as CID 1001: Change the 2nd footnote on line 27 of page 32 and the 2nd footnote on line 1 of page 33 to read:  “It is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure whether channels in use at any location are non-overlapping.”

	1155
	Roy, Richard
	Annex J


	32
	27
	T
	The footnote to the table contains unenforceable mandatory restrictions on deployments in geographical areas.
	Remove the text.
	Principle. The regulatory body requirements do not permit overlapping channels, and the basis for non-overlapping channels is the regulations and not this standard. 

Same Resolutions as CID 1001: Change the 2nd footnote on line 27 of page 32 and the 2nd footnote on line 1 of page 33 to read:  “It is the responsibility of management layers outside the scope of this standard to ensure whether channels in use at any location are non-overlapping.”

	1112
	McNew, Justin
	Table J.1


	32
	18
	T
	to identify the unique channel (spacing, bandwidth) and be consistent with FCC rules
	change to 170


	Disagree.   While the commenter’s suggested remedy is consistent with FCC channel allocations today, they are subject to change, and change is currently under discussion in the ITS community.  In Europe, the situation is similar.  The current range in the table and the modification to the 2nd footnote, as described in CID 1001, document  the responsibility of channel selection to the management layers, which are beyond the scope of this standard, to assign the channels within the ITS band in compliance with the applicable regulations.  The regulatory classes have been defined such that should any envisaged regulatory channel allocation changes be made, then the channel definitions within the regulatory class would not have to change.

	1113
	McNew, Justin
	Table J.1


	32
	20
	T
	to identify the unique channel (spacing, bandwidth) and be consistent with FCC rules. The channel range seems to be inconsistent with the footnote regarding non overlapping channels
	change to 172, 174, 176, 178, 180, 182, 184
	Disagree.   While the commenter’s suggested remedy is consistent with FCC channel allocations today, they are subject to change, and change is currently under discussion in the ITS community.  In Europe, the situation is similar.  The current range in the table and the modification to the 2nd footnote, as described in CID 1001, document  the responsibility of channel selection to the management layers, which are beyond the scope of this standard, to assign the channels within the ITS band in compliance with the applicable regulations.  The regulatory classes have been defined such that should any envisaged regulatory channel allocation changes be made, then the channel definitions within the regulatory class would not have to change.

	1114
	McNew, Justin
	Table J.1


	32
	21
	T
	to identify the unique channel (spacing, bandwidth) and be consistent with FCC rules


	change to 175, 181
	Disagree.   While the commenter’s suggested remedy is consistent with FCC channel allocations today, they are subject to change, and change is currently under discussion in the ITS community.  In Europe, the situation is similar.  The current range in the table and the modification to the 2nd footnote, as described in CID 1001, document  the responsibility of channel selection to the management layers, which are beyond the scope of this standard, to assign the channels within the ITS band in compliance with the applicable regulations.  The regulatory classes have been defined such that should any envisaged regulatory channel allocation changes be made, then the channel definitions within the regulatory class would not have to change.

	1119
	McNew, Justin
	J.2.2 
	33
	22
	T
	MIB attributes required to be set to TRUE may imply functional requirements not intended for OCB (e.g. DFS and TPS) - lines 22 - 25
	Verify the intended requirements and correct accordingly
	Disagree.  When dot11OCBEnabled is true, the channel management is performed by higher (than 802.11) layers.

While TPC is a required functionality in this band, the 802.11 mechanisms are not applicable.  Note DFS is not usually applicable in a licensed band.

No change is recommended for the 802.11p draft.

	1120
	McNew, Justin
	J.2.3
	33
	33
	
	MIB attributes required to be set to TRUE may imply functional requirements not intended for OCB (e.g. DFS and TPS). Also is the band requirement for the 5.47 - 5.725 band in Europe correct? - lines 33 - 36
	Verify the intended requirements and correct accordingly
	Disagree.  When dot11OCBEnabled is true, the channel management is performed by higher (than 802.11) layers.

While DFS and TPC are required functionalities in this band [EN 301 893], the 802.11 mechanisms are not applicable.

No change is recommended for the 802.11p draft.

	1121
	McNew, Justin
	J.2.4
	33
	43
	
	MIB attributes required to be set to TRUE may imply functional requirements not intended for OCB (e.g. DFS and TPS) - lines 43 - 47
	Same concern as comment for US frequency band
	Principle.  When dot11OCBEnabled is true, the channel management is performed by higher (than 802.11) layers.

While TPC is a required functionality in this band [EN 301 893], the 802.11 mechanisms are not applicable when dot11OCBEnabled is true.

Note DFS is not applicable in a licensed band, but Listen-Before-Talk for 5.855 GHz to 5.875 GHz (not DFS) is required.

No change is recommended for the 802.11p draft.

	1156
	Roy, Richard
	J.2.2
	33
	25
	T
	The text unnecessarily constrains STAs operating in 5.85 band to having dot11OCBEnabled set to TRUE. While this is certainly going to be the generallyaccepted mode of operation, there is no reason to require it in this standard.
	Remove the restriction that dot11OCBEnabled must be TRUE in all three places in J.2
	Principle/Disagree.  The commentor talks about 5.85 band but then requests changes to both 5.85 and 5.4 bands.

The regulatory classes are not just definitions of the channel frequencies and bandwidths, but also the behaviors required.  When dottOCBEnabled is true the 802.11 behavior is different since many of the channel management functions are performed by higher layers.  For this reason, among others, a separate regulatory class (16 in Table J.2)  was defined for 5.4 GHz band in Europe, even though an existing regulatory class exists for the same band (3 in Table J.2).

For 5.850 to 5.925 GHz in US (J.2.2), the incorporation of ASTM2213-03 and mandating the use of the control channel management from that by the FCC parts 90 and 95 requires that dot11OCBEnabled be TRUE.  No change is recommended for the 802.11p draft.

For 5.470 to 5.725 GHz in Europe (J.2.3), an existing separate regulatory class (Table J.2 class 3) permits other operation in the same band.  No change is recommended for the 802.11p draft.

For 5.850 to 5.925 GHz in Europe (J.2.4) it is not as clear since the referenced European rule [EN 302 571] does not cite ASTM2213-03 or channel methodology, or channel assignments.  Resolution TBD

	1154
	Roy, Richard
	Annex J
	32
	27
	T
	40MHz channels in the 5.9GHz band are potentially valuable and should be added to the US and European tables in the Annex.
	Add the 40MHz channels from earlier TGp drafts back in the Tables in Annex J.


	Disagree.   No change is recommended for the 802.11p draft.

Neither the FCC nor the ETSI EN 302571 allow 40MHz channels in the 5.85-5.925 GHz band.  In the U.S., a 40MHz channel could not be centered within the 5.85-5.925 GHz band without overlapping the dedicated CCH channel.  

In the 5.475-5.75 GHz band, the 40MHz channels are defined in the 802.11 baseline as amended by 802.11n-2009 and are available when an AP is used with the accompanying procedures and protocols that are defined, so ETSI (and the U.S.) would not be precluded from using 40MHz channels in this band.  

In addition, the 40MHz feature was considered and deleted from the 802.11p drafts based on WG LB144 comments on Draft 6.0, as both the co-existence mechanism and the rules that determine when 40MHz frames may be transmitted, as defined by the 802.11n-2009 amendment, do not pertain to 802.11p where an AP is not used when the OCBEnabled MIB variable is TRUE.

Note also, in Annex A.4.3, that CF17 and CF18 depend on CF6, CF8, CF10, and CF 11 and not CF16.


2.   Recommended Resolution of the Comments:

See the right column of the table above for the resolutions of the individual comments.
3.   Discussion
Not Applicable.



































































Abstract


This submission addresses the initial Sponsor Ballot comments which apply to Annex I & Annex J of the 802.11p amendment Draft 9.0.


Comment resolutions to CIDs 1001, 1018, 1019, 1031, 1032, 1112, 1113, 1114, 1119, 1120, 1121, 1154, 1155, and 1156, plus changes relative to Draft 9.0 (if applicable) are provided for consideration by the Comment Resolution Committee.
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