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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.
TGn Editor: Please delete all those indicating the related CID as "(# XXXX)" after appropriate time.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
9149 (X), 9185 (X) 
CID 9149
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed change

	9149
	230.00
	111.14.9
	The draft states "the STA may transmit a pending 40 MHz mask PPDU only if the secondary channel has also been idle during the times the primary channel CCA is performed (defined in 9.2.10) during an interval of a PIFS immediately preceding the expiration

of the backoff counter." 

The PIFS duration is chosen so that the time is longer than SIFS period (which is used for frame exchange sequence) plus the uncertainty between primary and secondary MAC clock as well as possible detection error on "absence of energy". If there's no mention of PIFS "using long timeslot" then the PIFS would be 19us (case where secondary channel consisted of 11.b only devices). The 19us is short to be used as ACK time-out value.
	Add the phrase "(using long timeslot)" right after the word " PIFS".


Proposed Resolution: Counter or Reject
CID 9185
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed change

	9185
	230.57
	11.14.10
	By deleting "(using short timeslot for 5 GHz band and long timeslot for 2.4 GHz band)" after PIFS, the PIFS could now be 10 us SIFs plus a short slot time of 9 us is a total of 19 us. In my opinion this is too short to make sure to not stap on a data - ack sequence on the secondary channel.
	Include "(using short timeslot for 5 GHz band and long timeslot for 2.4 GHz band)" after PIFS again, or change PIFS to DIFS, or introduce a fixed time of, say, 25 us


Note: The place that the commenter is referring to is 11.14.9 not 11.14.10. 

Proposed Resolution: Counter or Reject
Discussion: 

From 11.14.3.2, if a 20 MHz OBSS is detected on the selected secondary channel, the value of 20/40 Operation Permitted will be false ("P == OTi for all values of i" will be false). 
Therefore, the 20/40 MHz operation will be never used in 2.4 GHz whenever a 20 MHz OBSS is detected on the selected secondary channel. The only case for overlap is with another 20/40 MHz BSS using the same primary and secondary channels. 
So the data-ack sequence to occur in the secondary channel will be detected on the primary channel and there should be no issue. 
However, it is unclear which duration to use for the slot time in the secondary channel by the current spec. This leads to Editorial Instruction 1. 
On the other hand, the following description in subclause 19.1.2 of Std. 802.11TM-2007 has a discussion point, too. 

"The changes to other parts of this standard required to implement the ERP are summarized as follows:

a) ERP-DSSS/CCK

1) The PHY uses the capabilities of Clause 18 with the following exceptions:

i) Support of the short PLCP PPDU header format capability of 18.2.2.2 is mandatory.

ii) CCA (see 18.4.8.4) has a mechanism that will detect all mandatory Clause 19 sync symbols.

iii) The maximum input signal level (see 18.4.8.2) is –20 dBm.

iv) Locking the transmit center frequency and the symbol clock frequency to the same reference oscillator is mandatory.

b) ERP-OFDM

1) The PHY uses the capabilities of Clause 17 with the following exceptions:

i) The frequency plan is in accordance with 18.4.6.1 and 18.4.6.2 instead of 17.3.8.3.
ii) CCA has a mechanism that will detect all mandatory Clause 19 sync symbols.

iii) The frequency accuracy (see 17.3.9.4 and 17.3.9.5) is ±25 PPM.

iv) The maximum input signal level (see 17.3.10.4) is –20 dBm.

v) The slot time is 20 μs in accordance with 18.3.3, except that an optional 9 μs slot time may be used when the BSS consists of only ERP STAs.

vi) SIFS time is 10 μs in accordance with 18.3.3. See 19.3.2.3 for more detail.

…"

The policy in 19.1.2 is that the BSS doesn't care an OBSS and selects the slot time based on its own membership. 
The question is, whether we should add the case related to an OBSS to this. If we are to add the case for an OBSS, then this will be Editorial Instruction 2. 
Editorial Instruction 1: 

TGn Editor: Add the following sentence to subclause 11.14.2 finding an appropriate place: 
The value of the slot time used in the secondary channel shall be the same with the value used in the primary channel. 
Editorial Instruction 2: 
TGn Editor: Change the fourth paragraph in subclause 19.1.2 of the baseline as follows with an appropriate editorial instruction:  
The changes to other parts of this standard required to implement the ERP are summarized as follows:

a) ERP-DSSS/CCK

1) The PHY uses the capabilities of Clause 18 with the following exceptions:

i) Support of the short PLCP PPDU header format capability of 18.2.2.2 is mandatory.

ii) CCA (see 18.4.8.4) has a mechanism that will detect all mandatory Clause 19 sync symbols.

iii) The maximum input signal level (see 18.4.8.2) is –20 dBm.

iv) Locking the transmit center frequency and the symbol clock frequency to the same reference oscillator is mandatory.

b) ERP-OFDM

1) The PHY uses the capabilities of Clause 17 with the following exceptions:

i) The frequency plan is in accordance with 18.4.6.1 and 18.4.6.2 instead of 17.3.8.3.
ii) CCA has a mechanism that will detect all mandatory Clause 19 sync symbols.

iii) The frequency accuracy (see 17.3.9.4 and 17.3.9.5) is ±25 PPM.

iv) The maximum input signal level (see 17.3.10.4) is –20 dBm.

v) The slot time is 20 μs in accordance with 18.3.3, except that an optional 9 μs slot time may be used when the BSS consists of only ERP STAs. When a NonERP_Present field set to 1 from another BSS is detected or a NonERP BSS is detected even when the BSS consists of only ERP STAs, the 20 μs slot time may be used. How it makes this decision is outside the scope of this standard. 
vi) SIFS time is 10 μs in accordance with 18.3.3. See 19.3.2.3 for more detail.

…
Straw Poll: 

Note- The two editorial instructions may be in parallel. 

· Straw Poll 1: Adopt Editorial Instruction 1 in doc.11-08/1009 and counter CIDs 9149 and 9185 with this resolution. 

· Straw Poll 2: Adopt Editorial Instruction 2 in doc.11-08/1009 and counter CIDs 9149 and 9185 with this resolution. 
If none of the above straw polls have enough support… 

· Straw Poll 3: Reject CIDs 9149 and 9185. 
The reason to reject: 
From 11.14.3.2, if a 20 MHz OBSS is detected on the selected secondary channel, the value of 20/40 Operation Permitted will be false ("P == OTi for all values of i" will be false). 
Therefore, the 20/40 MHz operation will be never used in 2.4 GHz whenever a 20 MHz OBSS is detected on the selected secondary channel. The only case for overlap is with another 20/40 MHz BSS using the same primary and secondary channels. 
So the data-ack sequence to occur in the secondary channel will be detected on the primary channel and there should be no issue. 

References:
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Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB134 comment:


9149 and 9185





The changes marked in this document are based on TGn Draft version 6.0.
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