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	LB125  Comment Resolution


1. COMMENT:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	115
	Adrian, Stephens
	7.1.3.3.3
	5
	19
	TR
	"The value of the BSSID in a WAVE BSS shall be the MAC address of the STA initiating the WAVE BSS or a locally administered IEEE MAC address formed from a 46-bit random number generated according to the procedure defined in 11.1.3 for an IBSS.”But how does a STA know?   It doesn't know which STA initialized a BSS.
	Relate strictly to parameters of MLME primitives or on-the-air signalling.
	COUNTER: ACCEPT IN PRINCIPLE. WAVE BSS terminology has been removed, but BSSIDs may still be set by SME or higher layers.

	116
	McCann, Stephen
	7.1.3.3.3
	5
	19
	T
	If the WAVE STA is operating outside of the BSS, then how can it use a BSSID based on its MAC address.  This paragraph seems to imply that even if a WAVE STA is not operating within a BSS, as mentioned in clause 5.2.2a, then it still requires a BSSID. I don't understand why?
	Some text could be added, to explain the use of the BSSID when the WAVE STA is not operating in the context of a BSS.
	COUNTER: ACCEPT IN PRINCIPLE. The BSSID field in a data frame outside of a BSS may be used to decide whether to receive a frame with a broadcast destination address.

	117
	Roy, Richard
	7.1.3.3.3
	5
	19
	TR
	The concept of a WBSS is unnecessary. The additional functionality required to make STAs WAVE capable neither depends on nor does it require any concept of associating in any way with other STAs. As stated, this amendment specifies functionality that allows STAs to communicate outside the context of any BSS, and the introduction of the term/concept WBSS only confuses the matter, not to mention the implementer.  Furthermore, without a WBSS, there is also no associated BSSID. There is, however, a field in transmitted frames often referred to in the standard as the BSSID field as it often contains the same value as that stored in the BSSID variable.  This does not change the fact that it is used to filter the packets at the MAC layer and as such, is a frame or packet filter field in reality, which for WC STAs operating outside the context of a BSS is set by higher layers.
	Rewrite this sentence to read: "The value of the BSSID field in frames transmitted by WC STAs outside the context of a BSS is not specified in this standard."
	COUNTER: ACCEPT IN PRINCIPLE New wording reflects the intent of this suggestion.

	118
	NONAME, 16610
	7.1.3.3.3
	5
	19
	TR
	"The value of the BSSID in a WAVE BSS shall be the MAC address of the STA initiating the WAVE BSS.” STA initiating the WAVE BSS leaves a WAVE BSS. Then, the STA initiates a new WAVE BSS. How can be two WAVE BSS differentiated ? "
	Remove the following sentence, "The value of the BSSID in a WAVE BSS shall be the MAC address of the STA initiating the WAVE BSS."
	COUNTER: ACCEPT IN PRINCIPLE WAVE BSS terminology has been removed.

	119
	Hamilton, Mark
	7.1.3.3.3
	5
	20
	TR
	There is no discussion of when or why a random number would be used for the BSSID
	Either delete this option, or explain when it would be selected to be used.
	COUNTER: the addresses used in a data frame sent outside of a BSS are set by the SME or higher layers.

	120
	Yang, Zhiyu
	7.1.3.3.3
	5
	25
	TR
	What is the BSSID used in the Link RCPI Request? Is it the BSSID of the AP?
	Use the AP s BSSID.
	REJECT: we are describing a method of communication outside of a BSS in which there is no AP.

	121
	Yang, Zhiyu
	7.1.3.3.3
	5
	25
	TR
	A non AP STA decides to establish a DLS with another non AP STA after sending it a Link RCPI and then determines if it should establish a peer link or not. However the non AP STA may be in Power Save mode and might not respond. 
	The non AP STA should send the Link RCPI after the DTIM beacon.
	REJECT: 
In Draft 802.11p we are not talking about Direct Link communication in which the peer link is established after negotiation through an AP, but a new way of sending data frames without prior authentication or association.

	126
	Roy, Richard
	7.1.3.3.3
	5
	30
	TR
	WAVE is not a separate "mode" of operation of a STA.  The WAVE amendment provides additional specifications that allow STAs to communicate (i.e., send data, management, and control frames) outside the context of any BSS.  
	Replace "2. Data frames transmitted in WAVE mode." with "Any frames transmitted by WC STAs operating outside the context of a BSS."
	COUNTER: 
ACCEPT IN PRINCIPLE New wording reflects the intent of this suggestion.

	140
	Kenney, John
	7.1.3.3.3
	5
	25-30
	TR
	This paragraph does not make it clear whether the two exceptions are allowed to  use the wildcard BSSID or are required to use the wildcard BSSID
	Reword the sentence to start: "The wildcard BSSID may only be used in the BSSID field in the following two cases:"
	ACCEPT

	141
	Stephenson, Dave
	7.1.3.3.3
	5
	25-30
	TR
	A wildcard BSSID should not be used in WAVE mode; the BSSID should be the BSSID in the WAVE Beacon.
	Delete the text.
	REJECT: communication  using the wildcard BSSID need not be preceded by a WAVE Beacon ; communication outside of a BSS may require the use of wildcard BSSID for  acceptance of broadcast packets.

	143
	Fischer, Matthew
	7.2.2
	6
	6
	TR
	You need to add instructions regarding how to fill in address3 when in WAVE mode. This is in direct reference to the combination of the fact that you indicated that ToDS and FromDS will determine the address fields as shown in Table 7-7 and the fact that you may use the wildcard BSS value in address3 in some cases. I note that you do have a general statement about how to determine the BSSID value for a WAVE STA, but that is not sufficient in this case, because the behavior description limits the STAs to either those in a BSS or those in an IBSS, and you are neither, so the definition of the BSSID that you have added here, while a good start, is insufficient.
	Alter the baseline text from  subclause 7.2.2 that includes the following phrasing: The BSSID of the Data frame is determined as follows: a) If the STA is an AP or is associated with an AP, the BSSID is the address currently in use by the STA contained in the AP.b) If the STA is a member of an IBSS, the BSSID is the BSSID of the IBSS. By adding another condition as follows: c) If the STA is operating in WAVE mode, the BSSID is either the address of the associated WAVE mode BSS or is the wildcard BSS value.
	COUNTER: ACCEPT IN PRINCIPLE Wording has been added to describe the use of address 3 when sending data frames outside of a BSS. The exact wording suggested by the commenter does not apply since we have removed the WAVE BSS concept.

	144
	Stephenson, Dave
	7.2.2
	6
	15
	TR
	The text states that a STA in WAVE mode use the wildcard BSSID.  This means that all STAs must pass these frames up the stack since the lower MAC cannot filter based on BSSID.  Upper MAC will have to process all of these frames and if STA is AP, then AP (non-WAVE mode) has to determine whether the STA is associated in order to make the decision on whether to forward or drop the frame.
	Delete the use of wildcard BSSID for data frames outside the context of a WAVE BSS.
	REJECT: data communication outside of a BSS may require the use of the wildcard BSSID to allow the acceptance of broadcast packets. Whether this creates a problem for a nearby AP is a system integration and performance issue.


2. Background

As these comments point out, defining a WAVE BSS that does not authenticate and associate using frame exchange but instead chooses to consider itself associated on receiving the WAVE on-demand beacon from another STA creates some confusion with the usual conventions for BSS operation in 802.11. In response to these comment, we are revising Draft P802.11p to define only communication outside of a BSS, in which data frames may be sent to unicast destination addresses or as a broadcast with a BSSID as the third address that can be used by the receiver to decide whether to accept it. It is expected that these MAC addresses will be known to the STA from a previous WAVE information element, although this will not be enforced by the MAC but will be handled by the SME and upper layers. STAs will accept such data frames and deliver them to the SME when the MIB attribute dot11WAVEEnabled is true. There are also two comments in reference to section 7.2.2 demonstrating lack of clarity about reception behaviour for a frame sent with a wildcard BSSID, and an addition to section 7.2.2 to clarify this is specified below as well as changes to 7.2.2 to eliminate WAVE BSS terminology.
3. Recommended Resolution of the Comments:

The changes to the draft needed to resolve these comments were finalized along with other comments from clause 7 and 10 in IEEE 802.11-08/r7. The resolution in that document was passed September 9, 2008.
4. Motion (if technical and/or significant):

(And instructions to the editor.)
Move to accept the Recommended Resolutions to these based on the changes to D4.01 proposed and approved in IEEE 802.11-08/1024r7.
Motion by: ____________________Date: _________________
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:
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Abstract


This submission proposes resolutions to comments on clause 7.1.3.3.3 and 7.2.2 that are concerned with the BSSID field. To satisfy these and other comments the WAVE BSS terminology is being removed from D 4.0. Changes to clauses 7.1.3.3.3 and 7.2.2 consistent with this are specified.
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