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	LB125  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	3


	Perahia, Eldad


	general


	1
	30
	TR
	"This amendment is based on IEEE Std 802.11TM -2007 as amended by P802.11k-D12.0, P802.11r-D8.0,
P802.11y-D6.0, P802.11w-D3.0, P802.11n-D3.0, P802.11u-D1.0, and P802.11s-D1.0.]"


	These are old drafts, update entire TGp amendment based on new drafts.


	Accepted – to be changed by the editor 
See Document 08/0549r0

	462


	Amann, Keith


	General


	100
	10
	TR
	There appears to be no security mechanisms for transport of data within a WAVE.


	Define a security mechanism for use by WAVE.  I cannot propose a more specific solution as I lack some of the knowledge necessary to do so, but this seems like a glaring hole in the specification given the security concerns of todays industry.


	Declined – Subclause 5.2.2a in P802.11p/D4.0 specifies “The need to enter WAVE mode is determined by upper layers, which are also responsible for system management and security”

	463


	Amann, Keith


	General


	100
	10
	TR
	There are several locations throughout the document that discuss setting and retrieving the TSF timer, with no explanation as to why this is required.  Under a normally operating 802.11 network this information is required in order to synchronize the STAs for purposes of frame transfer, power saving, etc.  The based standard provides clear explanations of why this is necessary.


	Since there appears to be no reason for this functionality (from what I am able to determine) remove all references to timer information, including the MLME interface definitions in clause 10.  Alternatively, provide some explanation as to why this is required, possibly as an information annex or clause.


	TBD

	464


	Amann, Keith


	General


	100
	10
	TR
	This amendment appears to make no changes to the "Service Overview" definitions found in clause 5.4 of the base 802.11-2007 standard, which seems improbable.  For example, 5.4.3.3 in 802.11-2007 states "The default data confidentiality state for all IEEE 802.11 STAs is 'in the clear'".  Based on my reading of this amendment this should have at a minimum been modified to state that in the case of WAVE data confidentiality is not a supplied service.
	Review all sections of the baseline draft and update appropriately to indicate what portions of the standard apply to the concept of WAVE.


	TBD

	465


	Cam-Winget, Nancy 


	General


	100
	11
	TR
	While I understand the PAR has already been written, there are means by which to modify them…as was shown by TGs recently.  So, I do not accept the resolution to CID 1042 in 11-07-0057-07-000p-lb92-tgp-comment-resolution-master.xls.
Given that this draft specifies the limited use of 802.11 and bypasses most of the services (or can disrupt the already defined 802.11 services), I still believe it is better to have it be a standalone specification.
	In the comment.


	TBD

	466


	Chan, Douglas


	General


	100
	12
	T
	Re. my comment CID 235, although I see in this current draft that the raised issue has been addressed, but this has not been updated in the comment spreadsheet (07/0057r7) -- it's empty in the resolution field…


	Not much really, since I'm satisfied with the changes executed.  One can make sure 07/0057 is updated appropriately for the sake of completeness.


	Declined – This comment is out of scope.  It is related to LB 92

	467


	Chan, Douglas


	General


	100
	13
	TR
	It appears in the latest version of the comment spreadsheet (07/0057r7) that there're numerous comments left empty without a resolution.  While my comment CID 235 is satisfactorily resolved and just not recorded properly in the XLS, what about these other comments?
	Resolve those CIDs from the last ballot that has an empty resolution field in the spreadsheet (07/0057r7), or if they've been in fact resolved, then updated the spreadsheet, if the sake of completeness matters to the TG.


	Declined – This comment is out of scope.  It is related to LB 92

	468

	Chan, Douglas


	General


	100
	14
	TR
	11p standardizes operation of 802.11 devices in environments where the PHY layer properties are rapidly changing.  I see that some of these properties are listed in the intro of 07/2045, which is an accompany document with info on WAVE.  These properties are an integral part of the expectations for 11p and should be included in the 11p spec, say in the introduction.


	As describe.  Thank you.


	TBD

	469


	Chan, Douglas


	General


	100


	15
	T
	Re. my comment CID 235, although I see in this current draft that the raised issue has been addressed, but this has not been updated in the comment spreadsheet (07/0057r7) -- it's empty in the resolution field…
	Not much really, since I'm satisfied with the changes executed.  One can make sure 07/0057 is updated appropriately for the sake of completeness.


	Declined – This comment is out of scope.  It is related to LB 92

	470


	Chan, Douglas


	General


	100
	16
	TR
	It appears in the latest version of the comment spreadsheet (07/0057r7) that there're numerous comments left empty without a resolution.  While my comment CID 235 is satisfactorily resolved and just not recorded properly in the XLS, what about these other comments?
	Resolve those CIDs from the last ballot that has an empty resolution field in the spreadsheet (07/0057r7), or if they've been in fact resolved, then updated the spreadsheet, if the sake of completeness matters to the TG.


	Declined – This comment is out of scope.  It is 
related to LB 92

	471


	Fischer, Matthew


	General


	100
	17
	TR
	There is an instance within 7.1.3.5.5 of how a behavior or restriction or allowance of something is described with reference to a STA being associated in a BSS, and you have noted that you need to add the instance of a STA operating in WAVE mode in order to ensure that a WAVE mode STA can also perform that particular action. I suspect that there must be dozens of other such instances of behavioral descriptions within the baseline that must similarly be updated.
	Find and update any instances of behavior that a WAVE mode STA wishes to perform but for which the existing baseline language would not permit because of the qualification that a STA wishing to perform such behavior needs to be associated with a BSS or QBSS. One of my other comments addresses one of those instances.


	TBD

	472


	Myles, Andrew


	General


	100
	18
	TR
	In the last LB I commented:

During the San Francisco meeting, a presentation was given that claims experiments show adjacent channel interference is a significant problem when 11p is used in a way similar to the way it is used by IEEE 1609

I requested:

Please either explain how 11p can be used in its current form or make appropriate modification to either 11p and/or IEEE 1609 so that 11p can be used

The request was declined with 

The judgment of this task group is that  the most effective  solutions (e.g: channel management) to this potential problem are out of the scope of this 11p amendment. 

My response in this LB is:

It is not out of scope of this WG to understand whether or not a proposed amendment will be effective in its intended context. The only conclusion I can draw from the somewhat evasive answer is that the questions and issues raised in San Franciso are still open.


	Please either explain how 11p can be used in its current form or make appropriate modification to either 11p and/or IEEE 1609 so that 11p can be used.


	TBD
However, the response 
should leave 
1609 out 

of the picture. 

IEEE 802.11 Std

ameneded by

802.11p should

stands on its

own merit.



	473


	Myles, Andrew


	General


	100
	19
	TR
	In the last LB I commented: 

…it  is now a set of mechanisms without any obvious context.

I suggested: 

Rewrite the document as a standalone standard that references 802.11 but does not amend it. This should be a relatively simple process given the way the document is now written

The TG responded:

The new draft addresses most of the comment concerns, but the PAR specifically identifies this as an amendment rather than a stand-alone document.  See clause 2 of document 2995r0 for more details.

I now respond:

The lack of text in the amendment explaining the context of these seemingly random features that have no relevance to the majority of 802.11 users is of great concern. In particular, it detracts further from the base standard and has the potential to confuse.


	At this point there are a few choices to remedy the situation:

* Withdraw the PAR, which will make the problem go away

* Change the PAR so that 11p is a standalone standard, with context added

* Add context to the current draft, probably in clause 5 or cluse 11

I would be happy with any of these choices but would prefer the second option


	TBD

	474


	Bai, Fan


	n.a.


	100
	100
	TR
	General Comments: 802.11p standard draft is supposed to be closely coupled with upper-layer protocols/standards (such as IEEE 1609.x). A careful study should be conducted at both side (1609.x and 802.11p) to make sure the interfaces and functionalities in both sets of standards (802.11p vs. 1609.x) are mutually compatible and no major functionalities are left as open. One example is the authentication and association functionalities are pushed to upper layer (such as IEEE 1609.2 and .3). Are there any other technical issues that require such cross-standard/cross-layer solution? If these cross-standard interfaces and functionalites are being addressed, an appropriate document or wording should be kept on the record for future system developers' reference. 


	A careful study of investigating this issue should be conducted (either in IEEE 1609 working group or in IEEE 802.11p working group). Such a study might be helpful in term of compatibility among standard. 


	Declined – 

There is no
implications

in the IEEE

802.11 

amended by

P802.11p that

IEEE Stds 1609

are the only

protocols that

could be associated with the IEEE Std 802.11 in WAVE mode.



	475


	Roy, Richard


	All


	100
	100
	TR
	The concept of a WBSS is unnecessary. The additional functionality required to make STAs WAVE capable neither depends on nor does it require any concept of associating in any way  with other STAs. As stated, this amendment specifies functionality that allows STAs to communicate outside the context of any BSS, and the introduction of the term/concept WBSS only confuses the matter, not to mention the implementer. 


	A careful study of investigating this issue should be conducted (either in IEEE 1609 working group or in IEEE 802.11p working group). Such a study might be helpful in term of compatibility among standard. 


	TBD
However, the response should leave 1609 out 

of the picture. 

IEEE 802.11 Std

ameneded by

P802.11p should

stands on its

own merit.

	476


	Roy, Richard


	All


	100
	100
	TR
	The amendment claims to be based on an outdated version of preceding amendments, Draft 6.0 of 11y and D9.0 of 11k. There are significant differences between 11y D6.0 and the Sponsor Ballot version D10.0, and between D9.0 and D12.0 of 11k, and these should be accounted for in the 11p draft.


	Make the necessary changes to the draft to harmonize it with the most recent version of 11y and update the reference to 11y on page 1 appropriately.


	Accepted – to be changed by the editor 

See Document 08/0549r0

	477
	Roy, Richard


	All


	100
	100
	TR
	WAVE is not a separate "mode" of operation of a STA.  The WAVE amendment provides additional specifications that allow STAs to communicate (i.e., send data, management, and control frames) outside the context of any BSS.  For example, in addition to all the normal 802.11 functionality, WAVE capable STAs can send data frames without first having to join a BSS.  


	Replace "STAs in WAVE mode" with "WC STAs" and add a definition of WAVE capable STA (WC STA) as a STA capable of transmitting and receiving data, control, and management frames outside the context of a BSS.  WC STAs have dot11WAVECapable set to true. Also rewrite the intro to reflect the contents of the recommended change.


	TBD

	481


	Adachi, Tomoko


	General


	ii


	1
	TR
	What is the relation between 1609.4? Is it a must to also refer to 1609.4? 


	Clarify. 


	Declined – 
See 

Explanation in
Document

08/0586r1

	482


	Adachi, Tomoko


	General


	ii
	1
	TR
	The multichannel operation is specified in 1609.4. It seems as though such operation is expected also in 802.11p but the core information is missing from the draft. The channel operation should be covered in 802.11p because it is the item in the MAC. 
	Specify the channel operation if some changes are intended. Do not stray from the original 802.11 channel operation. Do not mandate control and service channels. 


	Declined – 

See 

Explanation in

Document

08/0586r1

	483


	Adachi, Tomoko


	General


	ii
	1
	TR
	There is no description how the system cope with interference from other overlapping systems. It relates to the reliability of the system and if there is no such mechanism, the system will be unrealistic. 


	Describe how BSS will cope with interference from overlapping BSSs. 


	Declined – Decline 
The comment.

See document

doc.: IEEE 802.11-08/0584r0

	484


	Chaplin, Clint


	General


	Ii
	1
	TR
	There is no security involved with this protocol.  I would feel very uncomfortable to be driving around a vehicle that was wide open.


	Add a security solution to the "association"


	Declined - Subclause 5.2.2a in P802.11p/D4.0 specifies “The need to enter WAVE mode is determined by upper layers, which are also responsible for system management and security”

	485


	Adrian, Stephens


	General


	ii
	2
	E
	Please check all "e.g." and "i.e." and ensure there is a comma immediately following.


	As in comment.


	Agreed – As per suggested remedy.

	486


	Noens, Richard


	
	Ii
	15
	TR
	The statement "In particular, time frames that are shorter than the amount of time required to perform standard authentication and association to join a BSS are accommodated in this amendment." implies that this is the only or best way to address high mobility environments.  There are other ways to achieve this goal without abandoning one of the core tenants of dot11.
	Allow for authentication and association.


	TBD

	488


	Fisher, Wayne


	General


	iii 
	20
	E
	Update Working Group Officers.


	As in comment.


	TBD


2. Background, Explanation, Discussion, etc.:
3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
4. Recommended Changes to P802.11p D4.0:
5.
Motion (if technical and/or significant):

Move to accept the Recommended Resolutions to these comments and the Recommended changes to P802.11p D4. noted above and instruct the editor to make these changes to P802.11p D4.0.
Motion by: ___Francois Simon________________Date: 
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:
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Abstract


This paper addresses the comments addressing “General” of IEEE P802.11p/D4.0.  It includes responses to CR#: 3, 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468, 469, 470, 471, 472, 473, 474, 475, 476, 477, 481, 482, 483, 484, 485, 486, and 488
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