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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.

Comments
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	6019
	154.18
	9.16.1.4
	From 9.6.0f.1, PSMP frames are sent in non-HT PPDU. From the last sentence in the second para of 9.2.3.0b, the use of RIFS is limited between HT PPDUs. Therefore, RIFS cannot be used between a PSMP frame and an A-MPDU. 
	Change "RIFS/SIFS" which appears between a PSMP frame and an A-MPDU to "SIFS" in Figure 9-29. There are two places. 
	 Accept: Although there may not be the need of SIFS-seperated response frame immediately following a PSMP frame, in which case, the RIFS separation can be technically used. However, to keep the specification simple by not allowing RIFS between non-HT PSMP PPDU and other HT PPDUs, the suggested change is accepted. Changes as shown in document 11-08-0621r0


Discussion:

Since there may not be the need of SIFS-seperated response frame immediately following a PSMP frame, RIFS separation can be technically used according to the beginning of paragraph in clause 9.2.30b (lines 23-24 “RIFS may be used in place of SIFS to separate multiple transmissions from a single transmitter, when no SIFS-separated response transmission is expected“). However, the end of the Clause 9.2.3.0b in page 103 clearly says “Two frames separated by a RIFS shall both be HT PPDUs”, the use of RIFS between non-HT PSMP PPDU and other HT PPDU is not allowed. 

	6123
	158.18
	9.16.3
	It is not clear to me what medium access method is used in unscheduled PSMP: after a PIFS idle medium or after a AIFS[AC_VO] idle medium + backoff procedure.
	Please clarify it.
	Reject: The channel access mechanism to inititate the U-PSMP sequence in AP can be similar to the access used by AP in S-APSD service interval, when multiple STAs are scheduled to be awake at the same service start time and when the access policy is contention based channel access (as per clauses 11.2.1.4, 11.2.1.5). AP may also use the EDCA mechanism of the highest AC of the data to be transmitted during the U-PSMP sequences (as per clauses 11.2.1.4, 11.2.1.5). The clause 9.16.3 refers to the behaviours defined in (11.2.1.4, 11.2.1.5 and 11.2.1.9) to be applicable to U-PSMP, which provides the necessary information that the channel access mechanisms of APSD delivery are also valid for channel access to initiate U-PSMP. 


	6124
	154.01
	9.16.1.4
	It is not clear to me how to set the duration in the original PSMP frame when burst PSMP is used. (Should the following PSMP be covered by the first PSMP?)
	Define the method of setting the duration of the first PSMP frame in a burst PSMP.
	 Counter: The duration in the original PSMP frame shall be set to cover all the following PSMP sequences in a PSMP burst. This is not explicitly stated in the draft, as the setting is in line with the rules stated in clause 7.1.4. The duration of the first PSMP frame can be set to the remaining duration of the TXOP, when the initiation of the PSMP burst is done under EDCA. This is expected behaviour not different from the multiple protection duration setting in clause 7.1.4 (page 24-25). Within the PSMP sequence, duration/ID field of frames are set as per the rules in clause 7.1.4, page 25, lines 46-50. A note is added at the end of the clause 9.16.1.4 to indicate the setting for PSMP burst. Changes shown in document 11-08-0621r0


	6127
	151.22
	9.16
	PSMP-DTT retransmission rules are missing: An AP that cannot complete its retransmissions in its PSMP-DTT may transmit the data outside any PSMP sequence. To use another PSMP to retransmit the downlink frames may add much overhead if only a few frames (say just 1 data frame) in an AP need to be retransmit.
	Add PSMP-DTT retransmission rules.
	 Reject: Clause 9.16.1.5 has stated the rules for PSMP-DTT retransmissions already (line 9-10 in page 155 and Figure 9-31). Allowing or not allowing another PSMP sequence for DTT retransmission depends on the AP, which may continue transmiting data for retransmission outside the PSMP sequence if the destination STA is awake (it may need to resend a trigger frame).


	6028
	209.12
	11.2.3
	"The receiver switches to the multiple receive chain mode when it receives the RTS addressed to it and …" This part is a kind of repetition of the previous sentence, adding restriction that the frame is only RTS. 
	Change the sentence to read "The receiver switches back immediately when the frame sequence ends." 
	 Reject: The existing text is explanatory and do not contradict to cover when RTS/CTS is used to start a frame exchange sequence.  The suggested sentence looks incomplete, as it would not be clear what mode it switches back when the frame sequence ends after removing the beginning part from the existing sentence. 


	6029
	209.28
	11.2.3
	"A STA operating Dynamic SM Power Save mode that receives any frame with the RA field matching its address shall enable all of its receive chains for the duration of the current frame sequence." This is already explained in the third para of 11.2.3. 
	Delete the sentence. 
	 Accept: Changes as shown in document 11-08-0621r0


	6030
	209.49
	11.2.3
	What is explained in NOTE 2 is quite obvious from the previous sentences. 
	Delete NOTE 2. 
	 Reject: Although the same information can be implied from the earlier sentences, the Note is still useful on clarifying the feature.


	6313
	208.62
	11.2.3
	MIMO STA is not defined
	Define it or change to a term that is (i.e. HT STA)
	 Accept: The “MIMO STA” is reworded as ”HT STA using the MIMO configuration”. Changes shown in document 11-08-0621r0


Edits

9.16.1.4 PSMP burst
TGn Editor: Replace the “RIFS/SIFS” by “SIFS” in 2 places following PSMP frame in Figure 9-29 in page 154. (# 6019)
TGn Editor: Insert the following lines at the end of Clause 9.16.1.4 in page 154, line 50:
NOTE—To ensure NAV protection for the entire PSMP burst, the PSMP frame in the current PSMP sequence with More PSMP field set to 1 shall set its Duration/ID field to the remaining duration of the TXOP. (# 6124)
TGn Editor: Delete the lines 28-29 in page 209 of Clause 11.2.3 as follows:
A STA operating Dynamic SM Power Save mode that receives any frame with the RA field matching its address

shall enable all of its receive chains for the duration of the current frame sequence.. (# 6029)
TGn Editor: Change the lines 62-65 in page 208 of Clause 11.2.3 as follows:
A MIMO STA An HT STA using MIMO configuration (# 6313) consumes power on all active receive chains, even though they are not necessarily required for the actual frame exchange. The SM Power Save feature allows a STA to operate with only one active receive chain for a significant portion of time. 




Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB124 comments assigned to the author, in the MAC ad-hoc, “PSMP” and “POWER MANAGEMENT” comment groups:


6019, 6123, 6124, 6127, 6028, 6029, 6030, 6313 








The changes marked in this document are based on TGn Draft version D4.0.
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