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	LB110  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	360
	Montemurro, Michael
	11.1
	17
	10
	T
	Given the speeds that these radios are traveling relative to each other, I would think it would be a challenge to do rate adaptation. Would it be better to limit the rates to a minimum value(s)?
	Consider restricting the data rates that are advertised for WBSS.


	TBD

	380
	Hamilton, Mark
	11.1.1.3
	17
	25
	E
	This text references section 11.2 when talking about TSF timer maintenance.  Was that supposed to be 11.1.2?
	Change 11.2 to correct reference (11.1.2?)


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accpted - in principle.  Subclause 11.1.1.3 is proposed to be removed. The TSF in WAVE mode subclause (11.14.3) applies.  See clause 4, subclause 11.14.3 in document 2982r1. 



	384
	Rai, Vinuth
	11.1.3
	17
	32
	ER
	the clarity would be improved if the word “when” is inserted after “except”. WAVE mode is a characteristic of a STA, not of reality generally.
	Insert “when” after “Except”.


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accpted - in principle.  Subclause 11.1.3 is proposed to be removed.  .  Subclause 11.14 addresses WAVE mode synchronisation. See explanation in clause 2- CID# 361 in document 2982r1. 



	387
	Emeott, Stephen
	11.2.2
	17
	37
	TR
	Power management is an optional feature in a BSS.  It  is unnecessary in this amendment to indicate the a BSS shall not support an optional feature.  That should be taken care of in the PICS, if at all (i.e. treate it as an implementation detail outside the scope of this standard).
	Delete additions to 11.2.2


	Rejected - The editor instruction states to insert the following statement: "Power management is not used in WAVE mode."  This sentence would follow the sentence in 11.2.2 Ending with: "….. Within an IBSS."



	388
	Rai, Vinuth
	11.2.2
	17
	37
	TR
	While power consumption might not be an issue in WAVE Mode, Transmit power control is and it seems like the whole section on the master document where TPC is addressed has been overlooked. I believe the 11p Task Group should put in the effort and look at the implications of omitting this section from the document. 
	
	The editor instruction states to insert the following statement: "Power management is not used in WAVE mode."  This sentence would follow the sentence in 11.2.2 Ending with: "….. Within an IBSS."

	390
	Marshall, Bill
	11.2.2
	17
	41
	TR
	statement about power management needs to be normative
	change "is not used" to "shall not be used"


	Declined – While today one does not see the need of power management in WAVE mode, we cannot exclude the possibility with a “shall” statement.

	391
	Marshall, Bill
	11.13
	17
	44
	ER
	extraneous heading
	delete it


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accept the suggested remedy.

	392
	Cole, Terry
	11.13
	17
	46
	E
	There seems to be no need for this sub-clause heading.
	Remove


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accepted the suggested remedy

	393
	Fischer, Matthew
	11.14
	18
	1
	TR
	Make a more formal description of the "listening" process and I'd suggest a different name, like WAVEScanning or something…
	Define listening, or create a new term, with an explicit definition of behavior.


	Accepted in principal – A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	394
	Hamilton, Mark
	11.14
	18
	1
	TR
	This text does not make it clear how multiple WBSSs interact, especially as STAs are moving past/through them.  Can a STA be a member of more than one WBSS at a time?  Can a STA both provide a WBSS and join another one at the same time?  If STAs are expected to be rapidly mobile, and passing along data frames (which I gather is the intent), it's not at all obvious how that is supposed to work.
	Add text to explain how WAVE mode actually works to deliver frames between devices that are in motion and are not in constant/direct contact.


	Accepted in principal – A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	395
	Marshall, Bill
	11.14
	18
	1
	ER
	numbering is not correct
	change this to the next subclause number after all the amendments that are scheduled to preceed TGp to Revcom.  At least 11n was missed.


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accepted – The new subclause numbering is 11.18.

	397
	Adachi, Tomoko
	11.14
	18
	3
	TR
	"Operation in WAVE mode … shall not use active or passive scanning as prescribed for IBSSs and infrastructure BSS, …" The next sentence seems to describe the passive scanning. Is this true? And why does active scanning disabled? This is effective to gather information within a limited of time. 
	Remove this requirement. 


	Counter - A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	399
	Rai, Vinuth
	11.14
	18
	3
	TR
	• For a WAVE mode STA that is not advertising a WBSS, it should be optional whether it listens for WAVE advertisements.  For example, one should be able to deploy a WAVE mode STA that only operates using the non-BSS approach.
• Should it be stated that a STA may not belong to multiple WBSSs at one time?
• Should it be stated that a STA in WAVE mode shall not be a member of a non-WAVE BSS?
• The prohibitions on authentication and association are not qualified to refer to MAC sublayer procedures, as was done in 5.2.2a.
• The paragraph starts by saying what does NOT happen in WAVE mode.  It would be better to start with how WAVE mode works.
• The wording would be clarified if nouns are stated in the singular where possible
	Replace the text in 11.14 with the following:
A STA in WAVE mode may transmit a WAVE advertisement frame if it wishes to become a WBSS provider.  If it does not transmit WAVE advertisement frames, it may listen for a WAVE advertisement from another STA.  It may join a WBSS, as a WBSS user, only if it receives a WAVE advertisement.  A STA shall not be a member of more than one WBSS, either as provider or user, at one time.  A STA in WAVE mode shall not join an infrastructure BSS or IBSS, nor shall it use active or passive scanning, nor shall it use MAC sublayer authentication or association procedures.  A STA may transmit or receive a WAVE advertisement only on the channel indicated by the dot11CurrentFrequency MIB attribute


	Accepted in principal - A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	400
	Bumiller, George
	11.14
	18
	3
	TR
	Operation in WAVE mode "shall not use active or passive scanning." and "The channel specified by the value of dot11CcurrentFrequency shall be used in advertising a WBSS, and STAs in  WAVE mode shall listen for WAVE Advertisements on this channel only." But how does the STA know what the WAVE Advertisement channel is, if it does not passive scan?
	Provide an explanation. Weems that there's a step required, of obtaining the channel on which to "listen for WAVE Advertisements".


	Agree in principal - A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	401
	Roy, Richard
	11.14
	18
	3
	TR
	replace: "Operation in WAVE mode (i.e., MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled is TRUE) shall not use active or passive scanning as prescribed for IBSSs and infrastructure BSSs, nor shall it use authentication and association procedures. STAs in WAVE mode that are not transmitting WAVE Advertisement frames shall listen for WAVE Advertisement frames. These frames contain all the information necessary to join a WBSS. The channel specified by the value of dot11CurrentFrequency shall be used in advertising a WBSS, and STAs in WAVE mode shall listen for WAVE Advertisements on this channel only. STAs shall not join a WBSS unless a WAVE advertisement frame has been received."
	with "Operation in WAVE mode (i.e., MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled is TRUE) shall not use active or passive scanning as prescribed for IBSSs and infrastructure BSSs, nor shall it use authentication and association procedures. STAs in WAVE mode that are not transmitting WIEs or CIEs in either on-demand beacons or WAVE action frames shall listen for WAVE action frames and on-demand beacon frames containing WIEs and/or CIEs.  The channel specified by the value of dot11CurrentFrequency shall be used when transmitting WIEs and/or CIEs in on-demand beacon or WAVE action frames. STAs in WAVE mode shall listen for WAVE action and on-demand beacon frames containing WIEs and/or CIEs on this channel only."


	A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	404
	jalfon, marc
	11.14
	18
	5
	TR
	"STAs in WAVE mode … shall listen for…"  Listen when and for how long?  A "shall listen" clause not limited in time doesn't allow the STA do to anything else!.
	specify when the station may turn off the receiver, e.g. to save power 


	Counter – Subclause 11.2.2 of IEEE P802.11p specified that the “Power management is not used in WAVE mode”.

	406
	Tolpin, Alexander
	11.14
	18
	5
	TR
	"STAs in WAVE mode … shall listen for…"  Listen when and for how long?  A "shall listen" clause not limited in time doesn't allow the STA do to anything else!.
	specify when the station may turn off the receiver, e.g. to save power 


	Counter – Subclause 11.2.2 of IEEE P802.11p specified that the “Power management is not used in WAVE mode”.

	407
	<Last Name>, <First Name>
	11.14
	18
	5
	TR
	Why shouldn't a provider in one WBSS decide that it wants to leave its current WBSS and joint another one? Say a vehicle is a provider for a peer to peer WBSS among local vehicles. Why should this vehicle be prevented to join a WBSS encounted on the road that is providing some critical services?
	Remove the second sentence of the paragraph.


	A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	409
	Marshall, Bill
	11.14
	18
	8
	TR
	How is a STA supposed to know the proper value to configure in dot11CurrentFrequency?  I can understand how an AP can be configured with a particular frequency to use, but a non-AP STA may need to scan multiple frequencies to find an AP advertising a WBSS.
	Delete "and STAs in WAVE mode shall listen for WAVE Advertisements on this channel only"


	Accept in principal - A new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.

	410
	Malarky, Alastair
	11.14
	18
	10
	E
	case
	should be "WAVE Advertisement"


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accepted – However, a new text for subclause 11.14 (renumbered 11.18) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14 of document 07-2979r1.



	414
	Roy, Richard
	11.14.1
	18
	12
	TR
	This section is not necessary.
	Remove it.


	Declined – It is proposed a new text for subclause 11.14.1 (renumbered 11.18.1) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14.1 of document 07-2979r1.

	415
	Seok, Yongho
	11.14.1
	18
	14
	T
	In vehicle environemnet, STA initializing WBSS by issuing a MLME-ONDEMANDBEACON.request can also stop WBSS provider. It is very important for vehicle to vehicle (V2V) communication.In V2V environment, STA can simultaneously work for both WBSS provider and WBSS user. When STA changes from WBSS provider to user of other WBSS, it should announce that for old WBSS users.
	Include the mechanism to stop WBSS provider.


	TBD

	428
	Seok, Yongho
	11.14.2
	18
	23
	E
	In WAVE environement, WBSS user can leave WBSS.For example, a STA wants to change from WBSS user to WBSS provider. On this purpose, add MLME primitives that is issued by SME for leaving WBSS, in the following section 11.14.2
	MLME-RESET.request and MLME-RESET.confirm can be re-used.


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

TBD

	434
	Marshall, Bill
	11.14.2
	18
	25
	E
	confusing sentence; consider rewording to make it more clear
	change to "When a STA receives a WAVE Advertisement frame, and if the MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled is TRUE, the following steps are taken:"


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

It is proposed a new text for subclause 11.14.2 (renumbered 11.18.2) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14.2 of document 07-2979r1.

	441
	Rai, Vinuth
	11.14.2
	18
	32
	TR
	For completeness we require issuing a JOIN.confirm primitive. However does this affect the users status of a STA
	• Add the following third step:
“3. The MLME issues an MLME-JOIN.confirm (see 10.3.3.2) to the SME to convey the results of the join request.  If the join request was successful the STA becomes a “user” of the WBSS.”


	It is proposed a new text for subclause 11.14.2 (renumbered 11.18.2) is proposed. Refer to Clause 4, subclause 11.14.2 of document 07-2979r1.

In addition, it is proposed to use the 802.11 MLME-JOIN.xxxx primitives.  Refer to Clause 4, subclauses 10.3.2.2,  10.3.3.1, and 10.3.3.2 in document 07-2997r1.  Discussion on this issue is found in document 07-2767r2.

	444
	Bai , Fan
	11.14.2
	19
	1
	TR
	Fig11-19. The 1st key issue related with this WAVE advertisement process is: how to terminate the WAVE advertisement process? This question, in fact, includes two sub-questions: (1) whether there is a need for WAVE provider to terminate the WAVE advertisement process? (2) if needed, how to terminate? (i.e., what is the appropriate operation procedures for both WAVE provider and WAVE user, after WAVE termination)? 
	If this question is identified as a 'true' question for standard community to address (based on the consensus), here are at least three technical options for standard working groups to consider for termination procedure: (1) The WAVE provider periodicallly announces its WAVE advertisement (with a given frequency). If a WAVE user does not hear from any WAVE advertisement for a long time, WAVE user will deem that WAVE provider implicitly terminated its WBSS; This approach is called "soft state" approach; (2) The WAVE provider will announce an explicit "termination" message before it wants to terminate the WBSS service. In this case, no periodical message of WAVE advertisement is used; This is called "hard state" approach; (3) or, standard working group can state that this termination procedure is not in the scope of PHY and MAC layer, which should be addressed in upper-layer standard (i.e. 1609.3 or similar), and 11p amendment will not address this issue at all. However, such an explicit statement should be given in the document. 


	TBD

	446
	Bai , Fan
	11.14.2
	19
	1
	TR
	Fig11-19. The 3rd issue (not very critical) is the reliability enhancement for WAVE advertisement. This illustrated WAVE advertisement procedure is under an implicit assumption that all the message (especially WAVE On-Demand Beacon Frame) are reliably received. However, the reliability can not always be guarantted under all the situation. Naturally, the following question is: does standard society want to include the reliability enhancement mechanism for this WAVE advertisement procedure? The answer could be two: (1) yes, this one should be regulated; (2)No, since it is out of scope and other entity should address it (either upper-layer standard or implementator's private solution). If the answer is yes, what is the solution? 
	Suggest the working group to discuss this issue and reach the consensus. No matter what is the result (put provide this enhancement mechanism, or decline it since it is out of scope), a sentence should be explicilty given so that the implementator is aware whether they have the freedom to do the reliability enhancement mechanism.  


	TBD


2. Background, Explanation, Discussion, etc.:

These Comments are associated with comments related to “Clause 11 - Additional” comments classification.
3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
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Abstract


This paper addresses the comments addressing “Clause 11 Additional” comments.  It includes responses to CR#: 360, 380, 384, 387, 388, 390, 391, 392, 393, 394, 395, 397, 399, 400, 401, 404, 406, 407, 409, 410, 414, 415, 428, 434, 441, 444, and 446.
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