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	LB110  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	78


	Myles, Andrew


	5.2.1


	2
	47
	TR
	The text states, "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise"

This weakly implies that WBSS has some commonality with IBSS, more so that a BSS. 

However, a review of the draft reveals that WBSS has little commonality with an IBSS because the special features of an IBSS (eg synchronisation and power management) are not used in a WBSS 
	Remove the sentence, and define a WBSS is terms of what it does use from the 802.11 standard, which  appears to be EDCA and a limited number of management frames


	Accepted  the suggested remedy.  It is proposed to define WBSS as WAVE BSS and the definition proposal of WAVE BSS is to be included in clause 3 of the P802.11p amendement.  See clause 4, subclause 3.168a of document 2989r1.



	85
	Roy, Richard


	5.2.2a


	3
	1
	TR
	The concept of a WBSS is not necessary to describe the functionality required in the WAVE mode amendment to 802.11.  It confuses more than it clarifies, so ... 


	remove it from the document.


	Without a more specific remedy, this is unacceptable. The suggestion might be acceptable, given specific replacement text.  We should consider not only technical, but process issues. The WAVE BSS concept is deeply ingrained in .11p, so any change would need to be comprehensive.



	86


	Stephens, Adrian


	5.2.2a


	3
	1
	T
	"... without first establishing a BSS" appears to contradict the title "...WAVE BSSs".


	Resolve the inconsistency.


	Section 5.2.2a is called "WAVE mode and WAVE BSSs".  The quoted text refers to WAVE mode operation that does not include use of a WBSS.  So, there is no inconsistency.  However, the text in the section can be reworded to be more clear. Please refer to Clause 3 of document resolution in 2530r6 (this document)


	89


	Bai , Fan


	5.2.2a


	3
	3
	TR
	The definition of WAVE mode should be clarified, especially (1) what is the purpose of providing such a scheme enabling data exchange without BSS? (2) the difference between WAVE mode and traditional BSS/IBSS mode? (3) when the WAVE mode is used? And when the BSS/IBSS mode is used? whether and how can they co-exist? 


	please refer to "recommended changes" in item 11


	Accept in principle.- a) The 'WAVE mode" definition is specified in clause 2 - CID# 62 of document 2947r2.  b) Proposed rewording of subclause 5.2.2a is specified in clause 2 - CID# 89 of document 2947r2.



	95


	Fischer, Matthew


	5.2.2a


	3


	4
	TR
	"valid MAC address" - what is a "valid MAC address"?


	Not sure how to fix, since I do not know what the rules are for determining when a MAC address is valid or not.


	Accepted in principle - A revised text for subclause 5.2.2a is proposed.  See clause 2 - CID# 95 of document 2979r1.



	96
	Adachi, Tomoko
	5.2.2a
	3
	5
	TR
	"These data exchanges cannot be transmitted directly to a MAC address on a DS (the To DS and From DS bits are both 0 as defined in Table 7-7)." This sentence is confusing. There is no such Table 7-7. 
	Change the sentence to "The ToDS and FromDS bits in these data exchanges are both set to 0." 


	Accepted in principle - A revised text for subclause 5.2.2a is proposed.  See clause 2 - CID# 95 of document 2979r1.  The changes should satisfy the concerns 



	97
	Myles, Andrew
	5.2.21
	3
	5
	ER
	The text states, "These data exchanges cannot be transmitted directly to …"

However, "data exchanges" are not an object and so cannot be transmitted
	Change text to make it grammatically more correct


	addressed by   It is assumed that the commenter meant subclause 5.2.2a.  A revised text for subclause 5.2.2a is proposed.  See clause 2 - CID# 95 of document 2979r1.



	98
	Fischer, Matthew
	5.2.2a
	3
	5
	TR
	"WAVE mode exists" - the mode is not an entity
	change "WAVE mode exists when the" to "A STA is in WAVE mode when its"


	CID# 96. Accepted in principle - A revised text for subclause 5.2.2a is proposed.  See clause 2 - CID# 95 of document 2979r1



	101
	Fischer, Matthew
	5.2.2a
	3
	6
	TR
	"MAC address on a DS" - MAC addresses do not have locality on or off of a DS, i.e., there is no definition for "on a DS" or "off of a DS" - even worse, if a STA is connected to the DS, then this sentence makes it sound like you cannot even send a frame to it with ToDS and FromDS both set to 0.
	change "MAC address on a DS" to "a DS"


	Accepted in principle - A revised text for subclause 5.2.2a is proposed.  See clause 2 - CID# 95 of document 2979r1.  The changes should satisfy the concerns addressed by CID # 101.



	102
	Kolze, Thomas
	5.2.2a
	3
	6
	E
	DS is not defined. 
	Define DS (distribution service) in the text.


	Declined – Since 802.11p is an amendment to 802.11-2007, it is not required to re-define “DS” here which is already defined in the base document; subclause 3.39.

	103
	Hinsz, Christopher
	5.2.2a
	3
	6
	TR
	Lines 6-7 state that a STA may not transmit to a MAC address on a DS, but lines 9-10 sate that WAVE supports data exchange between STAs and between STAs and a DS are both supported.  This appears to be contradictory.
	Remove the sentence on lines 6-7 as it is contradictory or better explan how these two sentences can co-exist.


	Accepted in principle. - A new text is proposed for subclause 5.2.2a.  The new text is specified in clause 2 - CID# 87 of document 2981r1.  In addition, new text is proposed for subclause 5.2.2.3 -  DS concepts in WAVE BSS.  The proposed text is specified in clause  2 -CID# 93 in document 2981r1.



	118
	Amann, Keith
	5.2.2a
	3
	17
	TR
	As stated here, WBSSs do not require authentication or association to transmit data to a DS.  What about getting data from a DS?  This does not appear to be discussed anywhere.  Without some form of association, how can the DS-connected WAVE STAs know how to detect or forward data traffic to mobile WAVE STAs?
	Add discussion that explains how WBSSs and DSs connect and interact, beyond just listing what they *don’t* do.


	Accepted in principle. - A new text is proposed for subclause 5.2.2a.  The new text is specified in clause 2 - CID# 87 in document 2981r1.  In addition, new text is proposed for subclause 5.2.2.3 -  DS concepts in WAVE BSS.  The proposed text is specified in clause  2 -CID# 93 in document 2981r1.



	120
	Seok, Yongho
	5.2.2a
	3
	18
	T
	Since there are no authentication and no association in a WBSS, it is unlikely that the WBSS provider keeps track of connectivities with WBSS users.For example, when a WBSS user moves out of a WBSS provider's coverage,the WBSS provider cannot know whether the WBSS user exists in its WBSS or not due to the absence of the de-association process.In such environments, if the WBSS provider has a frame destined for the WBSS user in its buffer, it continues to transmit the frame until the number of retransmissions reaches a predefined threshold.Moreover, in a multi-rate WBSS the WBSS provider, in the absence of ACK frames, may use a lower bit-rate since it deems that the distance between the WBSS provider and user is getting farther or the radio condition becomes poorer, which results in the severe waste of the wireless channel.
	Consider the polling based medium access protocol to obtain the frame from the WBSS provider.For example, a WBSS user solicits data frames destined for itself in an opportunistic manner, by requesting the transmissions of the frames from a WBSS provider by a WAVE poll frame.


	document 2979r1.  The 

TBD

	123
	Emeott, Stephen
	5.2.2a
	3
	21
	TR
	If operation in WAVE mode does not require an AP, then may STA join multiple WBSS, or attach to a WBSS at multiple points?  If so, how might packets be routed from the DS to the STA?  Is there another logical service interface that a STA operating in WAVE mode employs (if not DSS) and if so what?
	Clarify


	Accepted in principle. - A new text is proposed for subclause 5.2.2a.  The new text is specified in clause 2 - CID# 87 in document 2981r1.  In addition, new text is proposed for subclause 5.2.2.3 -  DS concepts in WAVE BSS.  The proposed text is specified in clause  2 -CID# 93 in document 2981r1.

	126
	Engwer, Darwin
	5.2.2a
	3
	21
	TR
	The text says "Operation in WAVE mode does not require the DSS …".  How is this possible?  If the WAVE mode STA (especially the WBSS provider STA) links to other higher layers, or other network centric equipment won't the MSDUs have to at least be processed through the integration service, i.e. the integration function?  Perhaps the answer is no, and WAVE STAs will just deliver raw MSDU data at the MAC data SAP, but be careful, that's fine as long as you are linking proprietary device A1 to proprietary device A2, where devices A1 and A2 are produced by the same manufacturer.  But if you will link devices from multiple manufacturers, or if you will interface to other IEEE 802 network equpiment or other standard networking equipment then invocation of the integration function (at the very least) is required.
	Clarify what forms of data are transferred between WAVE mode STAs and whether those devices are expected to be connected to other networking equipment.  Include processing through the integration function if appropriate.


	TBD

	132
	Roy, Richard
	5.2.3.3
	3
	33
	ER
	BSSs don't "use" DSs.  Replace "WAVE BSSs may utilize a DS without requiring authentication or association."
	with "STAs operating in WAVE mode may utilize a DS without requiring authentication or association."


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accept in principle – A new text for 5.2.3.3 is proposed.  Refer to Clause 2 – CID# 93 of document 07-2981r1 for details.

	133
	Inoue, Yasuhiko
	5.2.3.3
	3
	33
	TR
	5.2.3.3 DS Concept in a WBSS

What is written in this subclause is not the concept, I believe.
	Please describe the concept of DS in a WBSS.


	Accept in principle – A new text for 5.2.3.3 is proposed.  Refer to Clause 2 – CID# 93 of document 07-2981r1 for details.

	136
	Emeott, Stephen
	5.4.1.1
	3
	48
	ER
	5.2.3.3 does not exist in 802.11-2007.  This was probably meant to be a reference to either 5.3.2 or 5.2.3
	Fix reference


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Declined – It is assumed that the commenter meant 5.2.3.3 as reference subclause. As specified in the editor note, subclause 5.2.3.3 is to be inserted after subclause 5.2.3.2 in the base document.

	137
	Emeott, Stephen
	5.4.1.1
	3
	48
	TR
	Added line is unnecessary assuming STA in WAVE mode join a WBSS and not an ESS
	Do not request a change to the first paragraph of 5.4.1.1


	TBD

	138
	Perahia, Eldad
	5.2.3.3
	3
	48
	TR
	If WBSS do not use the DSS identified by the IEEE 802.11 MAC, then do not include WBSS in IEEE 802.11
	do not include WBSS in IEEE 802.11 unless it properly accesses the DS and uses the DSS
	TBD

	140
	Rai, Vinuth
	5.4.1.1
	3
	48
	TR
	Some further explanation is required beyond simply stating that a WBSS does “not use the DSS identified by the IEEE 802.11 MAC.”  Is there another DSS other than that identified by the IEEE 802.11 MAC?  There are 6 services defined to be part of the DSS.  Three of those have to do with association (Association, Disassociation, and Reassociation).  The other three do not (Distribution, Integration, and QoS Traffic Scheduling).  Does this sentence mean that none of the 6 are used by a WBSS to communicate across a DS?  How is communication across a DS achieved if not via a “distribution” service?  The reference to 5.2.3.3 is curious because 5.2.3.3 discusses only authentication services (not part of the DSS) and association services (part of the DSS). Style note: it would clarify the sentence to “A WBSS” rather than “WBSSs”. 
	expand this sentence to clarify its meaning.  Explain how it applies to the six DSS services.  Explain how communication across an DS is achieved if not using one or more DSS services.  Depending on the resolution, if some but not all of the six DSS services do not apply in WAVE mode, it may make sense to note this in the bullet list of Section 5.3.2, in a similar way as suggested for Authentication and Deauthentication in Section 5.3.1.


	TBD

	141
	Roy, Richard
	5.4.1.1
	3
	48
	ER
	replace "WBSSs do not use the DSS identified by the IEEE 802.11 MAC (see 5.2.3.3)."
	with "STAs operating in WAVE mode are not required to implement the DSS specified in the IEEE 802.11 MAC (see 5.2.3.3)."


	This comment is deemed editorial and delegated to the document editor for consideration in developing future drafts. Please note that the IEEE standards are edited professionally prior to publication.

Accepted as per Suggested Remedy with the exception of “specified” replaced by “supported”.


2. Background, Explanation, Discussion, etc.:

These Comments are associated with comments related to “Clause 5 - Additional” comments classification.
3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
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Abstract


This paper addresses the comments addressing “Clause 5 Additional” comments.  It includes responses to CR#: 78, 85, 86, 89, 95, 96, 97, 98, 101, 102, 103, 118, 120, 123, 126, 132, 133, 136, 137, 138, 140 and 141.
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