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	LB110  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	78

	Myles, Andrew


	5.2.1


	2
	47
	TR
	The text states, "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise"

This weakly implies that WBSS has some commonality with IBSS, more so that a BSS. 

However, a review of the draft reveals that WBSS has little commonality with an IBSS because the special features of an IBSS (eg synchronisation and power management) are not used in a WBSS 


	Remove the sentence, and define a WBSS is terms of what it does use from the 802.11 standard, which  appears to be EDCA and a limited number of management frames


	Accepted  the suggested remedy.  It is proposed to define WBSS as WAVE BSS and the definition proposal of WAVE BSS is to be included in clause 3 of the P802.11p amendement.  See clause 3, subclause 3.168a of this document.

	79

	Durand, Roger


	5.2.1


	2
	47
	TR
	This paragraph implies ad-hoc operation for a WAVE environment. This simply as I see it can not and will not work. The environments are not compatible and a lot of detail is missing to make it compatible. Ad-hoc as it presently exists has nothing to do with WAVE so either don't say anything or do the work to make it compatible


	remove the paragraph.


	Accepted the 

Suggested 

Remedy.  

It is proposed to

delete subclause

5.2.1 from the

P802.11p amendment.

	80

	Rai, Vinuth


	5.2.1


	2
	47
	TR
	the statement “WBSS uses ad hoc specifications where not explicitly defined otherwise” is, nor in 11.1.1.  There is an explicit qualification in Section 11.1 regarding synchronization problematic.  How explicitly and in how close a proximity to an ad hoc specification will the WBSS alternate specification be?  Consider, for example, this statement in Section 11.1.1.2: “The TSF in an IBSS shall be implemented via a distributed algorithm that shall be performed by all of the members of the BSS.”  That statement does not apply to a WBSS.  There is no explicit alternate specification for a WBSS in Section 11.1.1.2, i.e. “All STAs within a single BSS shall be synchronized to a common clock using the mechanisms defined herein, unless the BSS is a WAVE BSS.”  Does that constitute an “explicitly defined otherwise statement” with respect to 11.1.1.2?  A similar issue arises with IBSS specifications in 11.1.2.2.  
Other examples of potential issues: 
• Section 5.2.3.2 includes: “In an IBSS, each STA implements both the Authenticator PAE and Supplicant PAE roles and both EAP Authenticator and EAP peer roles. … In certain applications, the AS may be integrated into the same physical device as the AP, or into a STA in an IBSS.”  (These statements are also repeated in similar words in Section 5.8) These de not apply to the WBSS.  
• Section 5.4.3.1 includes the following: “IEEE 802.11 authentication is an SS. This service may be used by all STAs to establish their identity to STAs with which they communicate, in both ESS and IBSS networks. If a mutually acceptable level of authentication has not been established between two STAs, an association shall not be established.”  This does not apply to WBSS.  
• Section 5.4.3.2 contains the following: “In an RSN IBSS, Open System authentication is optional, but a STA is required to recognize Deauthentication frames.”
• Section 5.4.4.2 includes the following: “The DFS service provides for the following: … Selecting and advertising a new channel to assist the migration of a BSS or IBSS after radar is detected.”  This does not apply to WBSS.
• Section 5.6 includes the following: “In an IBSS, only Class 1 and Class 2 frames are allowed because there is no DS in an IBSS.” Does this also apply to WBSS? I believe a WBSS can connect to a DS.
• Section 5.8 includes the following: “The IEEE 802.1X access control mechanisms apply to the association between a STA and an AP and to the relationship between the IBSS STA and STA peer.” This does not apply to WBSS.
• Section 5.8.3 starts with: “5.8.3 IBSS functional model description This subclause summarizes the system setup and operation of an RSNA in an IBSS.” This section does not apply to WBSS.
• Section 7.2.3.1 (Table 7-8) states that: “The IBSS Parameter Set information element is present only within Beacon frames generated by STAs in an IBSS.”  This does not apply to WBSS.  A similar comment applies to the Probe Response frame defined in Section 7.2.3.9
• Later in Table 7-8 it says: “IBSS DFS element shall be present if dot11SpectrumManagementRequired is true in an IBSS.”  I believe that if that attribute is true in a WBSS the IBSS DFS element shall not be present, and it would be an error condition.  A similar comment applies to the Probe Response frame defined in Section 7.2.3.9
• Section 7.3.1.4 includes the following: “STAs within an IBSS set the ESS subfield to 0 and the IBSS subfield to 1 in transmitted Beacon or Probe Response management frames.”  This does not apply to WBSS.
• Section 7.3.2.7 defines the IBSS Parameter Set element, including the following: “The IBSS Parameter Set element contains the set of parameters necessary to support an IBSS.” This does not apply to WBSS, and it is unclear if the optional WSIE constitutes an explicit definition to the contrary.  A similar comment applies to the IBSS DFS element defined in Section 7.3.2.24.
• Section 7.3.2.13 includes the following: “In an IBSS, the setting of the Use_Protection bit is left to the STA.”  It is unclear if this applies to WBSS.
• Section 7.3.2.20 includes the following: “The Channel Switch Announcement element is used by an AP in a BSS or a STA in an IBSS to advertise when it is changing to a new channel and the channel number of the new channel. … A STA in an IBSS may treat a Channel Switch Mode field set to 1 as advisory.”  It is unclear if this applies to WBSS.  A similar comment applies to the Channel Switch Announcement frame defined in Section 7.4.1.5.
• Section 7.5, Table 7-58 lists the frame subtypes that are transmitted and received by a MAC in an IBSS.  It is unclear whether all of these apply to WBSS (e.g. authentication, deauthentication), or whether exceptions are sufficiently “explicitly defined otherwise.”
• Section 8 includes many specifications regarding security in an IBSS.  It is unclear whether any of these apply to a WBSS.
This is only a sample of instances where specifications related to IBSS do not apply (or it is unclear if they apply) to WBSS, and for which an explicit definition to the contrary is lacking.  


	Delete  line 47: "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise"


	Accepted the 

Suggested 

Remedy.  

It is proposed to

delete subclause

5.2.1 from the

P802.11p amendment.

	81

	Jiang, Daniel


	5.2.1


	2
	47
	TR
	the statement “WBSS uses ad hoc specifications where not explicitly defined otherwise” is dangerous and opens this amendment to many inconsistences with the main 802.11 standard. Problems include but not necessarily are limited to the following:  

• Section 5.2.3.2 includes: “In an IBSS, each STA implements both the Authenticator PAE and Supplicant PAE roles and both EAP Authenticator and EAP peer roles. … In certain applications, the AS may be integrated into the same physical device as the AP, or into a STA in an IBSS.”  (These statements are also repeated in similar words in Section 5.8) These de not apply to the WBSS.  
• Section 5.4.3.1 includes the following: “IEEE 802.11 authentication is an SS. This service may be used by all STAs to establish their identity to STAs with which they communicate, in both ESS and IBSS networks. If a mutually acceptable level of authentication has not been established between two STAs, an association shall not be established.”  This does not apply to WBSS.  
• Section 5.4.3.2 contains the following: “In an RSN IBSS, Open System authentication is optional, but a STA is required to recognize Deauthentication frames.”
• Section 5.4.4.2 includes the following: “The DFS service provides for the following: … Selecting and advertising a new channel to assist the migration of a BSS or IBSS after radar is detected.”  This does not apply to WBSS.
• Section 5.6 includes the following: “In an IBSS, only Class 1 and Class 2 frames are allowed because there is no DS in an IBSS.” Does this also apply to WBSS? I believe a WBSS can connect to a DS.
• Section 5.8 includes the following: “The IEEE 802.1X access control mechanisms apply to the association between a STA and an AP and to the relationship between the IBSS STA and STA peer.” This does not apply to WBSS.
• Section 5.8.3 starts with: “5.8.3 IBSS functional model description This subclause summarizes the system setup and operation of an RSNA in an IBSS.” This section does not apply to WBSS.
• Section 7.2.3.1 (Table 7-8) states that: “The IBSS Parameter Set information element is present only within Beacon frames generated by STAs in an IBSS.”  This does not apply to WBSS.  A similar comment applies to the Probe Response frame defined in Section 7.2.3.9
• Later in Table 7-8 it says: “IBSS DFS element shall be present if dot11SpectrumManagementRequired is true in an IBSS.”  I believe that if that attribute is true in a WBSS the IBSS DFS element shall not be present, and it would be an error condition.  A similar comment applies to the Probe Response frame defined in Section 7.2.3.9
• Section 7.3.1.4 includes the following: “STAs within an IBSS set the ESS subfield to 0 and the IBSS subfield to 1 in transmitted Beacon or Probe Response management frames.”  This does not apply to WBSS.
• Section 7.3.2.7 defines the IBSS Parameter Set element, including the following: “The IBSS Parameter Set element contains the set of parameters necessary to support an IBSS.” This does not apply to WBSS, and it is unclear if the optional WSIE constitutes an explicit definition to the contrary.  A similar comment applies to the IBSS DFS element defined in Section 7.3.2.24.
• Section 7.3.2.13 includes the following: “In an IBSS, the setting of the Use_Protection bit is left to the STA.”  It is unclear if this applies to WBSS.
• Section 7.3.2.20 includes the following: “The Channel Switch Announcement element is used by an AP in a BSS or a STA in an IBSS to advertise when it is changing to a new channel and the channel number of the new channel. … A STA in an IBSS may treat a Channel Switch Mode field set to 1 as advisory.”  It is unclear if this applies to WBSS.  A similar comment applies to the Channel Switch Announcement frame defined in Section 7.4.1.5.
• Section 7.5, Table 7-58 lists the frame subtypes that are transmitted and received by a MAC in an IBSS.  It is unclear whether all of these apply to WBSS (e.g. authentication, deauthentication), or whether exceptions are sufficiently “explicitly defined otherwise.”
• Section 8 includes many specifications regarding security in an IBSS.  It is unclear whether any of these apply to a WBSS.
This is only a sample of instances where specifications related to IBSS do not apply (or it is unclear if they apply) to WBSS, and for which an explicit definition to the contrary is lacking.  
	Delete  line 47: "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise"


	Accepted the 

Suggested 

Remedy.  

It is proposed to

delete subclause

5.2.1 from the

P802.11p amendment.

	82

	Bai , Fan


	5.2.1


	2
	48
	TR
	WBSS using ad hoc mode (i.e., IBSS mode) is not defined either in master document or in 11p amendment. Given that IBSS mode is not the key focus of 11p amendment and related technical regulations/descriptions are not elaborated in 11p amendment, 11p amendment should avoid discussing and regulating it unless very necessary. The users should refer to the IBSS mode regulated in master document for their implementation. 


	delete this sentence "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise."


	Accepted the 
Suggested 

Remedy.  

It is proposed to

delete subclause

5.2.1 from the

P802.11p amendment.

	83

	Roy, Richard


	5.2.1


	2
	48
	TR
	The proposed insertion: "WBSS uses ad hoc mode specifications where not explicitly defined otherwise." is not requried of STAs in WAVE mode and should be removed.  
	Remove this insertion. 


	Accepted the 

Suggested 

Remedy.  

It is proposed to

delete subclause

5.2.1 from the

P802.11p amendment.


2. Background, Explanation, Discussion, etc.:

These Comments are associated with comments related to “Remove – WBSS uses ad hoc mode” classification
3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
4. Recommended Changes to P802.11p D3.0:

3
Definitions
3.168a  WAVE basic service set: A set of cooperating stations operating in WAVE mode consisting of a single WAVE STA that transmits a WAVE beacon and zero or more WAVE STAs that have join this BSS.

5.2.1 The independent BSS (IBSS) as an ad hoc network
[Renove the subclause from the IEEE P802.11p amendment]

5. Motion (if technical and/or significant):

Move to accept the Recommended Resolutions to these comments and the Recommended changes to P802.11p D3.0 noted above and instruct the editor to make these changes to P802.11p D3.0.
Motion by: ___Francois Simon________________Date: 
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:
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Abstract


This paper addresses the comments addressing “Remove – WBSS uses ad hoc mode” classification.  It includes responses to CR#: 78, 79, 80, 81, 82, and 83
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