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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.

Proposed Resolutions
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5754
	222.09
	12.3.4.4
	"PHY dependent. The ACTIVE_RXCHAIN_SET

parameter indicates which receive chains of the

available receive chains are active. The length of the

field is 8 bits. A 1 in bit potion n indicates that the

receive chain numbered n is used. At most 4 bits out

of 8 may be set to 1."

I don't see how this can say it's PHY dependent and then define an encoding of at most 4 bits out of 8.
	Either remove "PHY dependent",  or move the bulk of this to an HT-specific subclause or mark it as HT specific.
	Accept.  Refer to 07/2883r1


TGn Editor: In D3.0, clause 12.3.4.4, pg 222, Table 12-4 Vector Descriptions, modify text for “ACTIVE_RXCHAIN_SET” row, and value column as follows
PHY dependent. The ACTIVE_RXCHAIN_SET parameter indicates which receive chains of the

available receive chains are active. The length of the field is 8 bits. A 1 in bit position n indicates that the

receive chain numbered n is used. At most 4 bits out of 8 may be set to 1.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5757
	223.62
	12.3.5.10.3
	"If the STA is an HTSTA and the operating channel width is 40MHz the PHY maintains the channel busy indication until the period indicated by the LENGTH field in a valid HT-SIG field in the primary channel has expired".

What does this mean?  I could read it to mean:

1.  There is no requirement to honor the LENGTH field of the non-HT Signal field (not mentioned above).

2.  There is no requirement to honor the LENGTH field of a 40 MHz HT PPDU (because it is not received solely in the primary channel)
	Rewrite so it makes sense:

Something like:  

"If the STA is an HT STA and the operating channel width is 40MHz the PHY maintains the channel busy indication until the period indicated by the LENGTH field in the SIG field if the format of the PPDU is NON-HT or the LENGTH field in the HT-SIG field if the format of the PPDU is HT_MF or HT_GF provided that the PPDU is either a 40MHz PPDU, or is a 20MHz PPDU received in the primary channel.
	Counter.  Refer to 07/2883r1


TGn Editor: In D3.0, clause 12.3.5.10.3, pg 223, line 62-65, modify text for as follows
If the STA is an HT STA and the operating channel width is 40MHz the PHY maintains the channel busy indication until the period indicated by the LENGTH field in a valid HT-SIG field in the primary channel has expired. LENGTH field in a valid SIG field if the format of the PPDU is NON-HT and the PPDU is received in the primary channel or the LENGTH field in the HT-SIG field if the format of the PPDU is HT_MF or HT_GF provided that the PPDU is either a 40MHz PPDU, or is a 20MHz PPDU received in the primary channel.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5488
	228.16
	20.2.2
	The MAC needs unspecified implementaiton-dependent information from the PHY to determine which MCS to use, whether to beamform, when to use short GI, etc.  Yet we all pretend that there is enough information carried over this abstract interface as defined.  This si okay per se, but we've started to pretend that the signals present are enough.  We should just come clean and create an abstract parameter to carry channel and signla quality information from the PHY to the MAC.
	Add a parameter called "SIGNAL_QUALITY" to table 20-1, with Condition blank, Value "Indicates quality of the received signal and channel.  This value is used by the MAC to determine how to set various transmit parameters and in MFB.  This is an abstract paramter whose content in implementation dependent.", TxVector "N", RxVector "Y".
	Reject.  We believe the parameters present in the TX & RXVECTOR are sufficient, i.e. RSSI, RCPI, CSI.



	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5047
	229.32
	20.2.2
	What are the allowed values for "UPPER-20-ERP-OFDM, LOWER-20-ERP-OFDM, ERP-OFDM"?  (I.e., that there're no values listed after the colon there.)
	Add the missing rates behind the colon there.
	Accept.  Refer to 07/2883r1


TGn Editor: In D3.0, clause 20.2.2, pg 228, Table 20-1 TXVECTOR and RXVECTOR parameters, row L_DATARATE parameter,  modify text for Value as follows
…UPPER-20-ERP-OFDM, LOWER-20-ERP-OFDM, ERP-OFDM: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48 and 54
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5014
	229.47
	20.2.2
	The RXVECTOR column for parameter "LSIGVALID", Condition "Format is HT_MF" is "Y". But the original proposal (07/2394r1, resolution of CID 2254) says the parameter is optional.
	Change "Y" in the RXVECTOR column for parameter "LSIGVALID", Condition "Format is HT_MF" to "O".
	Reject.  The addition of LSIGVALID to Table 20-1 in D3.0 was properly edited as given in the instructions in 07/2394r1.


	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5332
	230.12
	20.2.2
	Service value is different in DSSS and ERP frames
	fix
	Reject.  The NON_HT modulation types are all OFDM, either OFDM, DSSS_OFDM or ERP_OFDM, in which case they all have the same SERVICE field in the OFDM part of the Header.




	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5231
	230.41
	20.2.2
	How is RSSI defined. Average over..?
	Define RSSI and how to determine it.
	Reject.  RSSI is defined as a measure by the PHY of the power observed at the antennas used to receive the current PPDU. RSSI shall be

measured during the reception of the PLCP preamble. In HT mixed format the reported RSSI shall be measured during the reception of the HT LTFs.  RSSI is intended to be used in a relative manner, and it shall be a monotonically increasing function of the received power.  In addition, RSSI is an internal parameter only used between the PHY and the MAC, so further specification of implementation details are not required.


	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5048
	232.17
	20.2.2
	Some of the values allowed here do not apply to the condition listed on the left.  Eg., UPPER-20-OFDM cannot have CH_OFF_40.
	Should we break the conditions down to smaller categories and list the values possible?
	Counter.  Refer to 07/2883r1


TGn Editor: In D3.0, clause 20.2.2, pg 232, Table 20-1 TXVECTOR and RXVECTOR parameters, row CH_OFFSET parameter,  modify text for Value as follows
The CH_OFFSET parameter indicates which portion of the channel is used for transmission.  Refer to Table 20-2 for valid combinations of CH_OFFSET and CH_BANDWIDTH.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5235
	235.47
	20.2.2
	RCPI - "This parameter is a measure of the received RF Power averaged over all the receive chains in the data portion of a received frame." dB or linear power average?
	Define as linear power average.
	Counter.  Refer to 07/2883r1


TGn Editor: In D3.0, clause 20.2.2, pg 232, Table 20-1 TXVECTOR and RXVECTOR parameters, row RCPI parameter,  modify text for Value as follows
This parameter is a measure of the received RF Power averaged over all the receive chains in the data portion of a received frame.
Refer to 20.3.21.6 Received channel power indicator (RCPI) measurement for definition of RCPI.
TGn Editor: In D3.0, clause 20.3.21.6, pg 309, line 38, modify text for as follows
The received power shall be the linear average of the power in all receive chains.

	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5236
	236.17
	20.2.2
	"NOTE 2—Channel spacings of 5 or 10 MHz indicated for L_DATARATE do not apply to an HT STA using NONHT-DUP, UPPER-20-OFDM,LOWER-20-OFDM modulations." Should also 40 MHz Modulations be mentioned?
	As in comment.
	Reject.  The note is specific to L_DATARATE when FORMAT is NON_HT.  40 MHz moduations do not apply in this condition.



	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5762
	238.21
	20.2.4
	"Transmission of 40 MHz mask non-HT PPDUs shall comply with CCA sensing rules

defined in 11.15.7 (STA CCA sensing 20/40 MHz BSS)."

No no no no.

The MAC controls medium access (there's a rather subtle hint in what the acronym MAC stands for),  not the PHY.   There are many times when the MAC transmits a PPDU (including potentially a 40MHz PPDU) without sampling CCA - e.g. transmission of an Ack.   The PHY doesn't need to know this,  and there is no interface in our archictecture that allows the PHY to suddendly rear its head above the parapet of the PHY-SAP and modify the channel access rules of the MAC.
	Remove the cited sentence.

If we need to make this statement specific to 40MHz mask PPDUs,  it should go in 11.15.7 by using the language 40MHz mask consistently throughout that subclause (it is used inconsistently at the moment).
	Counter.  Refer to 07/2883r1


Transmission of 40 MHz mask non-HT PPDUs shall comply with CCA sensing rules defined in 11.15.7 (STA CCA sensing 20/40 MHz BSS).  Refer to 11.15.7 (STA CCA sensing 20/40 MHz BSS) for CCA sensing rules for transmission of 40 MHz mask non-HT PPDUs.
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	5333
	238.27
	20.2.4
	"5.0 GHz operation" should be "non-2.4 GHz" operation due to 11y
	fix
	Reject.  11n is specific to 2.4GHz and 5GHz operation.  See PICS HTP2.9





Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB115 comments:


5754, 5757, 5488, 5047, 5014, 5332, 5231, 5048, 5235, 5236, 5762, 5333





The changes marked in this document are based on TGn Draft version P802.11n D3.0.pdf.
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