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	LB110  Comment Resolution


1. COMMENT:  [From Spreadsheet]  INSERT Original Comment Here:
	ID
	Commenter
	Clause
	Pg
	Ln
	Type
	Comment
	Suggested Remedy
	Recommended Resolution

	192
	Myles, Andrew
	7.2.3.1
	5
	11
	TR
	An Extended Capabilities IE is added to the Beacon

However, it appears to be mandatory
	Make it optional
	Counter – The Extended Capabilities IE is only mandatory in an On-demand beacon.  See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	193
	Caam-Winget, Nancy
	7.2.3.1
	5
	11
	TR
	An Extended Capabilities IE is added to the Beacon but is implied to be mandatory.
	Make it optional
	Counter – The Extended Capabilities IE is only mandatory in an On-demand beacon.  See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	194
	Emeott, Stephen
	7.2.3.1
	5
	12
	TR
	In Table  7-8, instructions for when to include the extended capabilities IE in beacons are missing.  Not every STA should need to include this IE when transmitting a beacon
	Add instructions about when to include the extended capabilities IE in beacons
	Accept (Accept in Principle) The Extended Capabilities can be introduce in the beacon by anyone who need to extend the CIF. It is mandatory in an On-deamand beacon. See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes

	195
	Malinen, Jouni
	7.2.3.1
	5
	12
	TR
	Addition of Extended Capabilities IE into the Beacon frame body (Table 7-8) seems to claim that this IE would be included in all Beacon frames, not just the ones used for WAVE on-demand beacon. This would make all existing implementation not comply with the standard which is not really acceptable. This IE should only be added when needed.
	Make addition of Extended Capabilities IE conditional--something like “... is present when dot11WAVEServicesEnabled is TRUE and this is an on-demand beacon frame”.
	Counter – The Extended Capabilities IE can be introduced in the beacon by anyone needing to extend the CIF.  It is not WAVE mode exclusive. However it is mandatory in any On-demand beacon, including WAVE mode.  See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	196
	Bai , Fan
	7.2.3.1
	5
	12
	TR
	The functionality and purpose of extended capabilities should be clearly stated and illustrated. Also, what is the difference between 'capabilities' and 'extended capabilities"? 
	give the explicit reference to the applicable locations of definitions of 'capabilities' and 'extended capabilities' in master document
	Accept (Accept in Principle) The Extended Capabilities IE is defined in sub-clause 7.3.2.27 of the base standard.  The Capability element is defined in sub-clause 7.3.1.4 of the base standard.  


	219
	Bai , Fan
	7.3.2
	5
	50
	TR
	Same as the comments above
	give the explicit reference to the applicable locations of definitions of 'capabilities' and 'extended capabilities' in master document
	Accept (Accept in Principle) The Extended Capabilities IE is defined in sub-clause 7.3.2.27 of the base standard.  The Capability element is defined in sub-clause 7.3.1.4 of the base standard.

	220
	Inoue, Yasuhiko
	7.3.2.27
	5
	50
	TR
	I would like to see entire figure of Extended Capabilities field.
	Add or change the Figure 7-76a to show entire field of Extended Capabilities.
	Accept.  See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	223
	Malinen, Jouni
	7.3.2.27
	6
	2
	ER
	Confusing or incorrect editing instructions for the extended capabilities field: “HT Information Exchange Support” is underlined. Is it really added by 802.11p? The underlined “field first octet..” has two periods in the end. Typo?
	Underline only the text that was added in 802.11p.
	Accept.  This will be corrected. See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	224
	Goodall, David
	7.3.2.27
	6
	3
	ER
	The bits in the Extended Capabilities field are unlabelled.
	Apply a label of B0 above HT Information Exchange Support and apply a label of B1 above On-demand Beacon if that is the correct bit number.
	Accept.  This will be corrected. See TGp document 2647 for detailed discussion and draft changes.

	336
	Bai , Fan
	10.3.37.1.2
	14
	19
	TR
	Again, the 'capability' and 'extended capabilities' information should be defined, clarified
	give the explicit reference to the applicable locations of definitions of 'capabilities' and 'extended capabilities' in master document
	Accept (Accept in Principle) The Extended Capabilities IE is defined in sub-clause 7.3.2.27 of the base standard.  The Capability element is defined in sub-clause 7.3.1.4 of the base standard.  




2. Background, Explanation, Discussion, etc.:

These Comments are associated with the use of Extended Capabilities Information Element in the On-demand Beacon in WAVE mode as well as other modes.  This provides an explanation of the use of the Extended Capabilities information element in and outside WAVE mode. 
Relating to CID 192, 193, 195, 194, 196, 219, 336, 220, 223, and 224:  The On-demand beacon field within the Extended Capabilities information element indicates if a beacon is an On-demand beacon or not.  The inclusion of the Extended Capability in a beacon is not exclusive to 11p. The consequences are as follows:

· If the Extended Capabilities is not included in the beacon, the beacon is NOT an On-demand beacon and there is no need to extend the Capability field in the beacon.
· If the Extended Capabilities is included in the beacon AND the On-demand beacon field is set to ‘0’ then the beacon is not an On-demand beacon; the Extended Capibilities is inserted to extend the Capability field outside the scope of WAVE mode.

· If the Extended Capabilities is inserted in the beacon AND the On-demand beacon field is set to ‘1’ then the beacon is an On-demand beacon but may not be necessarily used in WAVE mode.

There are 3 conditions required to create a WAVE mode On-demand beacon:

· The MIB attribute dot11WAVEServiceEnabled = true; AND

· The On-demand beacon field in the Extended Capabilities IE (B1) is set to ‘1’; AND
· The beacon interval field is set to all 1s

It is correct that not every STA should need to include the Extended Capabilities IE in a beacon.  The inclusion of this information element in a beacon is not exclusive to WAVE mode.  Other 802.11 WGs may require its inclusion for transmiting an On-demand beacon outside the scope of WAVE mode or to extend the Capability element.  In WAVE mode, the Extended Capabilities IE is mandatory.
The reference given in sub-clause 7.3.2.27 P802.11/D3.0 IS the reference of the Extended Capabilities information element in the base standard. The base standard specifies the purpose of this IE: “augments the Capability Information field (CIF)”. The Capability element is specified in sub-clause  7.3.1.4 of the base document: IEEE Std 802.11-2007.

3. Recommended Resolution of the Comments:

See the right column above for the resolutions of the individual comments.
4. Recommended Changes to P802.11p D3.0:

7.3.2.27 Extended Capabilities information element
Insert the first paragraph of sub-clause 7.3.2.27 with the following changes:
The Extended Capabilities information element carries information about the capabilities of an IEEE 802.11 STA, intended to augment the Capability Information field (CIF) when these bits are fully allocated. The format of this information element is shown in Figure 7-76
Replace Figure 7-76a as follow:
[image: image2.emf]



    B0                      B1                     B2                  B3                  B4                    B5                   B6                  B7
	Reserved
	On-demand beacon
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved
	Reserved


Bits

     1                          1                       1                    1                  1                            1                   1                     1
Figure 7-76A – Extended Capabilities field, first octet
Change the text below the figure as follow:
 – In WAVE mode, the On-demand beacon field (B1) in the Extended Capabilities information element, Capabilities fields, first octet is set to 1 if the MIB attribute dot11WAVEServicesEnabled = true.
5. Motion (if technical and/or significant):

Move to accept the Recommended Resolutions to these comments and the Recommended changes to P802.11p D3.0 noted above and instruct the editor to make these changes to P802.11p D3.0.
Move to xxxxxxxxxxxxxxxxxx     …  .
Motion by: ___Francois Simon________________Date: 
Second:  ______________________

	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:
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Abstract


This paper addresses the comments addressing Extended Capabilities Information Element.  It include responses to CR#: 192, 193, 195, 194, 196, 219, 336, 220, 223, and 224
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