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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.
TGn Editor: Please delete all those indicating the related CID as "(Ed: CID XXX)" after appropriate time.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
12 (C), 2114 (C) 
Proposed Resolution

	CID
	Comment
	Proposed change
	Resolution

	12
	Is HT Information element used only by HT AP? Doesn't this appear in Beacon and Probe Response frames sent in IBSS? Some of the fields are necessary for IBSS operation.
	Add or change the description so that this element can be used in IBSS.
	Counter. 
See doc. 11-07/2433. 

	2114
	"The AP controls the operation of HT STA in its BSS using the HT Information Element."

But the non-AP STA also controls operation of its peers in an IBSS in the same way - or does it.
	TGn Draft 2.0 is largely mute as to what behaviours described for the AP are also required (or may be performed by) a STA in an IBSS.

For example,  one would certainly expect that STA can form a HT IBSS.   But who is responsible for determining the HT Information Element contents?   It is static (i.e. chosen by the STA to start the IBSS),  or dynamic?

For each field in this structure,  indicate whether it is reserved or not during IBSS operation (could add a column to the table).   I'm expecting the following to be reserved:  PSMP STAs Only, Service Interval Granularity, Dual Beacon,  Dual CTS Protection,  Secondary Beacon,  PCO Active,  PCO Phase.

I expect the following fields to be present: Primary Channel,  Secondary Channel Offset??,  STA Channel Width??, and Basic MCS Set.

The remaining parameters are largely related to protection mechanisms and 20/40 coexistence management.   I expect the discussion of what these should do in an IBSS to be a lively one.   My opinion,  FWIW is to fix the fields to provide the most protection based on the most pessimistic coexistence scenario.
	Counter. 
Accept in principle. 

See doc.11-07/2433. 


Current status and confirmation of the encoding for HT Information element
	Field 
	Reserved in IBSS?
	Can be changed?
	Restriction

	Primary Channel
	N
	Y
	

	Secondary Channel Offset
	N
	Y
	

	STA Channel Width
	N
	Y (This is a property of the STA, not the BSS)
	

	RIFS Mode
	N
	Y
	This shall not be changed to 1 once it is set to 0 in IBSS.

	S-PSMP Support
	Y
	
	

	Service Interval Granularity
	Y
	
	

	HT Protection
	Y
	
	

	Non-greenfield HT STAs Present
	Y
It clearly states that this is set by an AP.
	
	

	Transmit Burst Limit
	N? Y?
Wait and need to confirm if this field is removed.
	N (This is a capability of the (I)BSS)
	

	OBSS Non-HT STAs Present
	Y
It clearly states that this is set by an AP. 
	
	

	Dual Beacon
	Y
	
	

	Dual CTS Protection
	Y
	
	

	STBC Beacon
	Y
	
	

	L-SIG TXOP Protection Full Support
	N
	Y
	This shall not be changed to 1 once it is set to 0 in IBSS.

	PCO Active
	Y
	
	

	PCO Phase
	Y
	
	

	Basic MCS Set
	N
	N (This is a capability of the (I)BSS)
	


TGn Editor: Change the first sentence in clause 7.3.2.53 which reads "The AP controls the operation of HT STAs …" as follows:  
Operation of HT STAs in the BSS is controlled by the HT Information element.
TGn Editor: Change the Table 7-43l (HT Information element) as follows:  
Table 7-43l—HT Information element
	Field
	Definition
	Encoding
	 Reserved for IBSS

	Primary Channel
	Indicates the channel number of the primary channel.
See 11.15.2 (Basic functionality in BSS 20/40 MHz mode).
	Channel number of the primary channel
	N

	Secondary Channel Offset
	Indicates the offset of the secondary channel relative to the primary channel.
	Set to 1 if the secondary channel is above the primary channel

Set to 3 if the secondary channel is below the primary channel

Set to 0 if no secondary channel is present

The value 2 is reserved
	N

	STA Channel Width
	Defines the channel widths that may be used to transmit to the STA (subject also its Supported Channel Width Set).

See 11.15.9 (Switching between 40 MHz and 20 MHz (#75))
	Set to 0 for a 20 MHz channel width

Set to 1 allows use of any channel width in the Supported channel width set
	N

	RIFS Mode
	Indicates whether use of RIFS is permitted within the BSS.

See 9.2.3.0b (RIFS) and 9.13.3.2 (RIFS protection)
	Set to 0 if use of RIFS is prohibited

Set to 1 if use of RIFS is permitted
	N

	S-PSMP Support (#960)
	Indicates support for scheduled PSMP
	When PSMP Support is set to 0, S-PSMP support is set to 0.

When PSMP support is set to 1, the S-PSMP Support field is defined as follows:

· Set to 0 if AP does not support SPSMP

· Set to 1 is AP supports S-PSMP
	Y

	Service Interval Granularity
	Duration of the shortest Service Interval.

Used for scheduled PSMP only.

This field is defined when the S-PSMP Support field is set to 1, otherwise it is reserved.

See 11.4.4b (PSMP Management).
	Set to 0 for 5 ms

Set to 1 for 10 ms

Set to 2 for 15 ms

Set to 3 for 20 ms

Set to 4 for 25 ms

Set to 5 for 30 ms

Set to 6 for 35 ms

Set to 7 for 40 ms
	Y

	HT Protection (#548)
	Indicates protection requirements of HT transmissions.

See 9.13 (Protection mechanisms for non-ERP receivers (#1169)).

The beacon is always sent in non-HT mode.
	Set to 0 if: (#1832)

· All STAs detected in the primary or the secondary channel or that are a member of this BSS are HT STAs

· And either,

· all STAs that are known by the transmitting STA to be a member of this BSS are 20/40 MHz HT in a 20/40 MHz BSS, or

· this BSS is a 20 MHz BSS

Set to 1 (HT non-member protection mode) if:

· there is at least one non-HT STA detected in either the primary or the secondary channel or in both the primary and secondary channels, that is not known by the transmitting STA to be a member of this BSS, and

· all STAs that are known by the transmitting STA to be a member of this BSS are HT STA

Set to 2 if:

· All STAs detected in the primary or the secondary channel or that are known by the transmitting STA to be a member of this BSS are HT STA, and

· This BSS is a 20/40 MHz BSS, and
· There is at least one 20 MHz HT STA associated with this BSS

Set to 3 (HT non-HT mixed mode) otherwise
	Y

	Non-greenfield HT (#20) STAs Present
	Indicates if any HT STAs that are not Greenfield capable have associated. 

Determines when a non-AP STA should use greenfield protection. 

Present in Beacon and Probe response frames transmitted by an AP. Otherwise reserved.

See 9.13.3.3 (Greenfield protection).
	Set to 0 if all HT STAs that are associated are greenfield capable

Set to 1 if one or more HT STAs that are not greenfield capable are associated
	Y

	Transmit Burst Limit
	Indicates whether the duration of a transmit burst is limited, where a (#22) transmit burst is a sequence of one or more PPDUs that are either HT greenfield format, or are preceded by an IFS less than SIFS (see 9.13.3.4 (Transmit burst limit).
	Set to 0 to indicate no limit

Set to 1 to indicate the limit defined in 9.13.3.4 (Transmit burst limit)
	N? Y?

	OBSS Non-HT STAs Present
	Indicates if the use of protection for non-HT STAs by overlapping BSSs is determined to be desirable. Present in Beacon and Probe response frames transmitted by an AP. Otherwise reserved.

See 9.13.3.5 (Use of OBSS Non-HT STAs Present).
	Set to 1 if the use of protection for non-HT STAs by overlapping BSSs is determined to be desirable.

Examples of when this bit may be set to 1 include, but are not limited to, when

· one or more non-HT STAs are associated
· a non-HT BSS is overlapping (a non-HT BSS may be detected by the reception of a Beacon where the supported rates only contain Clause 15, 17, 18 or 19 rates)
· a management frame (excluding a Probe Request) is received where the supported rate set includes only Clause 15, 17, 18 and 19 rates.

Set to 0 otherwise.
	Y

	Dual Beacon
	Indicates whether the AP transmits an (#1838) STBC beacon.
	Set to 0 if no STBC beacon is transmitted

Set to 1 if an STBC beacon is transmitted by the AP
	Y

	Dual CTS Protection
	Dual CTS Protection is used by the AP to set a NAV at STAs that do not support STBC and at STAs that can associate solely through the secondary (STBC frame) beacon.
See 9.2.5.5a (Dual CTS protection).
	Set to 0 if Dual CTS protection is not required

Set to 1 if Dual CTS protection is required
	Y

	STBC Beacon
	Indicates whether the beacon containing this element is a primary or an STBC beacon. The STBC beacon has half a beacon period shift relative to the primary beacon.

Defined only in a Beacon transmitted by an AP. Otherwise reserved.

See 11.1.2.1 (Beacon generation in infrastructure networks).
	Set to 0 in a primary beacon

Set to 1 in an STBC beacon
	Y

	L-SIG TXOP Protection Full Support
	Indicates whether all HT STA in the BSS support L-SIG TXOP Protection.

See 9.13.5 (L-SIG TXOP protection).
	Set to 0 if one or more HT STA in the BSS do not support L-SIG TXOP Protection

Set to 1 if all HT STA in the BSS support L-SIG TXOP Protection
	N

	PCO Active
	Indicates whether PCO is active in the BSS

Present in Beacon/Probe Response frames transmitted by an AP. Otherwise reserved.

Non-PCO STAs regard the BSS as a 20/40 MHz BSS and may associate with the BSS without regard to this field.

See 11.16 (Phased Coexistence Operation).
	Set to 0 if PCO is not active in the BSS

Set to 1 if PCO is active in the BSS
	Y

	PCO Phase
	Indicates the PCO phase of operation

Defined only in a Beacon and Probe Response frames when PCO Active is 1. Otherwise reserved.

See 11.16 (Phased Coexistence Operation).
	Set to 0 indicates switch to or continue 20 MHz phase

Set to 1 indicates switch to or continue 40 MHz

phase
	Y

	Basic MCS Set
	Indicates the MCS values that are supported by all HT STAs in the BSS.

Present in Beacon/Probe Response frames. Otherwise reserved.
	The Basic MCS Set is a bitmap of size 128 bits. Bit 0 corresponds to MCS 0. A bit is set to 1 to indicate support for that MCS and 0 otherwise.
	N


TGn Editor: Add the following sentence to the appropriate place in clause 9.13.3.2 (RIFS protection).  
The RIFS Mode field of the HT Information element shall not be changed to 1 once it is set to 0 in IBSS. 
TGn Editor: Add the following sentence to the appropriate place in clause 9.13.3.1 (General).  
In IBSS, the HT protection field is reserved but the HT STAs shall protect the HT transmissions as the same with when the HT protection field is set to 3. 
TGn Editor: Add the following sentence to the appropriate place in clause 9.13.5.1 (General rules).  
The L-SIG TXOP Protection Full Support field of the HT Information element shall not be changed to 1 once it is set to 0 in IBSS. 
TGn Editor: Change the following paragraph in clause 11.1.4 (Adjusting STA timers)
 with one reference number.  
All Beacon and Probe Response frames carry a Timestamp field. A STA receiving such a frame from another STA in an IBSS with the same SSID shall compare the Timestamp field with its own TSF time. If the Timestamp field of the received frame is later than its own TSF timer, the STA in the IBSS shall adopt all parameters contained in the Beacon frame, except the Capability bits, Supported Rates information element, and Extended Supported Rates information element, HT Capabilities element, and HT Information element. An HT STA in an IBSS shall use the values in any HT Information element it subsequently transmits, except for RIFS Mode, HT Protection, Non-greenfield HT STAs Present, OBSS Non-HT STAs Present, and L-SIG TXOP Protection Full Support fields.  The values of RIFS Mode, HT Protection, Non-greenfield HT STAs Present, OBSS Non-HT STAs Present, and L-SIG TXOP Protection Full Support fields have restrictions in IBSS (see 9.13). 
References:

[1] Draft P802.11n_D2.07.pdf
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This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB97 comments:


12 and 2114





The changes marked in this document are based on TGn Draft version 2.07.











�I don't the title of this subclause is proper now. 
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