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Interpretation Number: 1-09/07 (TCLAS Elements)

Topics: Usage of TCLAS Elements with (Classifier Elements, VLANs, TCP and UDP protocol) Relevant Clauses: 7.3.2.29 
Classification: Ambiguous

An interpretation is requested on the following aspects of TCLAS elements, as specified in section 7.3.2.29 of [1]:

Interpretation Request #1
Issues with Type 0 (Ethernet) TCLAS elements

1. Use of Type field for VLAN unclear

a. Can a Type value of 81-00 be used to match all VLAN-tagged frames, per Annex M, or does it only apply to the innermost Ethertype field in a frame?

Interpretation Response #1
IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this matter. The IEEE Std. 802.11-2007 does not apply special meaning to the type value 81-00. From the normative material in Clause 7 of IEEE Std. 802.11-2007, the type value of 81-00 shall match all Ethernet packets with type value 81-00 without further interpretation of the meaning inherent in that value.
Interpretation Request #2
b. Can matching on Type be used with singly-encapsulated VLAN frames, i.e. those starting AA-AA-03-00-00-00-81-00 but not starting AA-AA-03-00-00-00-81-00-xx-yy-AA-AA, per Annex M (which is merely informative)?

Interpretation Response #2
IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this matter. Clause 7 defines the normative behaviour for TCLAS. Annex M contains informative information only and does not modify the normative behaviour defined in Clause 7.  

Interpretation Request #3
2. Use with non-SNAP/non-RFC1042 frames unclear

a. Can matching on Type be used with non-RFC1042 SNAP frames, i.e. those starting AA-AA-03 but not starting AA-AA-03-00-00-00, per Annex M?

i. If so, does this mean that the first three octets of the SNAP header are simply ignored?

ii. If not, does this mean that AppleTalk (2), AppleTalk AARP (1) and IPX Ethernet II, per Table M.2, cannot be matched?

b. Can matching on Type be used with non-SNAP frames, e.g. those starting E0-E0-03 or FF-FF, per Annex M?

i. If so, how?

Interpretation Response #3
IEEE Std. 802.11-2007 specifies how to match the type field of an Ethernet packet without specifying any mapping from an Ethernet packet to a MAC-UNITDATA primitive. Whenever the integration function results in an Ethernet packet, a TCLAS classifier of Type 0 [Ethernet] may meaningfully be applied. Whenever an integration function does not result in an Ethernet packet, a TCLAS classifier of Type 0 cannot be applied. 
Interpretation Request #4
Issues with Type 1 (TCP/UDP IP) TCLAS elements

1. Use of  Version field unclear

a. Is the Version field part of the Classifier Mask, such that the LSB of the Classifier Mask refers to the Version, or does the LSB of the Classifier Mask refer to the Source IP Address?

b. Is the Version field required to be set to 4 for IPv4 or 6 for IPv6 (even if the answer to the previous question is that the LSB of the Classifier Mask refers to the Version and hence the Version may not be part of the matching), or is the IP version to which a Type 1 TCLAS element applies implied by the length of the TCLAS element?

Interpretation Response #4
1a) IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this matter. The version field is included in the list of classifier parameters [paragraph 4 page 137] and is therefore included in the classifier mask subfield as defined in [paragraph 1 page 137]. 
1b) IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous with respect to the fields included in the Frame Classifier.  IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous with respect to the value contained in those fields.  Specification of those values is outside the scope of IEEE Std. 802.11-2007. 
IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous on this issue.  The issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

Interpretation Request #5
2. Lack of Protocol field for IPv6

a. It is not possible to match based on the upper-layer protocol in IPv6 frames, unlike in IPv4 frames.  Is this an oversight, or is it deliberate?

Interpretation Response #5
2a) IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this issue. The next header field is not included in the IPv6 Frame Classifier.  

This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

3. Lack of DSCP field for IPv6

a. It is not possible to match based on the DSCP in IPv6 frames, unlike in IPv4 frames.  Is this an oversight, or is this deliberate?

3a) IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this issue. The Traffic Class field is not included in the IPv6 Frame Classifier.  

This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

Interpretation Request #6
4. Setting of the 4 MSBs in Flow Label field for IPv6 unclear

a. It is not specified that the 4 MSBs in the Flow Label field for IPv6 are set to 0/ignored, unlike the 2 MSBs in the DSCP field for IPv4.  Is this an oversight, or is this deliberate?

Interpretation Response #6
 4a) IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous on this issue. The text does not describe how the 20-bit IPv6 Flow Label is aligned within the 24-bit Flow Label Field in figure 7-89. 

This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

Interpretation Request #7
5. Use of Source/Destination Port fields for protocols other than TCP and UDP unclear

a. The formatting of the specification suggests that in frames carrying protocols other than TCP or UDP, only the DSCP and Protocol (IPv4) or Flow Label (IPv6) fields are part of the matching.  Is this unintended?  [Will assume so!]

Interpretation Response #7
5a) IEEE Std. 802.11-2007 is unambiguous on this issue. The classifier mask allows the selection of version, source IP address, destination IP address, DSCP, and protocol.   The text of IEEE Std. 802.11-2007 does not describe every possible combination of classifier mask settings.  

Interpretation Request #7
b. Is it valid for a TCLAS element for IPv4 to have the Classifier Mask bit corresponding to the Protocol clear, but to have the bits corresponding to the Source and/or Destination Port set?  [Will assume so, based on the inapplicability of this question to TCLAS elements for IPv6.]

Interpretation Response #7
5b) Yes this is valid. The text of IEEE Std. 802.11-2007 does not describe every possible combination of classifier mask settings.  

Interpretation Request #8
c. If the Classifier Mask bits corresponding to the Source and/or Destination Port are set (and for IPv4 the Protocol bit is clear):

i. How are frames with protocols which do not have 16-bit source/destination ports handled?  Do they never match, or do they match subject to the other fields selected in the Classifier Mask (and what if there are no other selected fields – do they then always match?)?

ii. How are frames with protocols other than TCP and UDP which do have 16-bit source/destination ports handled?  Do they never match, or do they match subject to these and the other fields selected in the Classifier Mask, or do they match subject only to the other fields selected in the Classifier Mask?  What if the classifying device does not know this protocol?

Interpretation Response #7
5c) (both i and ii) IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous on this issue. If the protocol is not TCP and not UDP then IEEE Std. 802.11-2007 does not state how source port and destination port classifier fields are used. 

This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

Whether this condition is diagnosed it is up to the SME and is out of scope for the IEEE Std. 802.11-2007. The IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous regarding how the SME communicates invalid TCLAS parameters to the requesting STA.

Interpretation Request #8
d. Is it valid for a TCLAS element for IPv4 to have the bits corresponding to the Protocol and to the Source and/or Destination Port set, where the Protocol is not TCP or UDP?

i. If it isn’t, is the classifying device required to diagnose the condition, and if so what Status Code should it use?

ii. If it is:

1. What if the classifying device does not know this protocol?  Is it required to diagnose the condition, and if so what Status Code should it use?

2. If the classifying device does know this protocol, what if it does not have d16-bit source/destination ports?  Is the classifying device required to diagnose the condition, and if so what Status Code should it use?

Interpretation Response #8
5d) (both i and ii) IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous on this issue.If the protocol is not TCP and not UDP then IEEE Std. 802.11-2007 does not state how source port and destination port classifier fields are used. 

This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.

Whether this condition is diagnosed it is up to the SME and is out of scope for the IEEE Std. 802.11-2007. The IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous regarding how the SME communicates invalid TCLAS parameters to the requesting STA.

Interpretation Request #9
Issues with Type 2 (IEEE 802.1D/Q) TCLAS elements

1. Number of fields unclear

a. The text implies that the 802.1D priority and the 802.1Q VLAN ID can be matched independently, but the figure implies that the classifier uses a single combined field (including the CFI bit).  Which is the correct interpretation?

Interpretation Response #9
IEEE Std. 802.11-2007 is ambiguous on this issue. This issue will be forwarded to the 802.11 Working Group for consideration in a future revision of the standard.
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Abstract


This document presents the response to the interpretation request on the TCLAS elements as specified in section 7.3.2.31.
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