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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.
TGn Editor: Please delete all those indicating the related CID as "(Ed: CID XXX)" after appropriate time.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
103 (C), 104 (C), 2808 (R), 1878 (C), 2419 (C) 
Proposed Resolution

	CID
	Comment
	Proposed change
	Resolution

	103
	The backoff procedure related to new features should be added in clause 9.9.1.5.
	Add clause 9.9.1.5 and add the following descriptions to it. 

- For the successful transmission cases, add the successful reception of BlockACK frame in response to an A-MPDU. 

- Add to case c) for the conditions of invoking a backoff procedure, to cover a failure to receiving a BlockAck frame that was expected in response to an A-MPDU. 

- Add a rule to cover the backoff case after the final 40 MHz transmission. Regarless of whether it was 20 MHz transmission or 40 MHz transmission, the backoff after the final transmission shall be taken in the primary channel. If the next frame is to be sent in 40 MHz mask PPDU, if the primary channel is idle but the secondary channel has not been IDLE for a duration of at least PIFS at the time when the frame is requested to be transmitted, the backoff shall be re-taken in the primary channel and continue the rule in clause 9.20.2.
	Counter. 
See doc. 11-07/0636. 

	104
	The rule for incrementing QSRC/QLRC[AC] for A-MPDU retransmission for Implicit BAR case is not specified. If the current rule in clause 9.9.1.6 in the baseline is applied, QSRC/QLRC[AC] will be incremented for each MSDU or MMPDU transmission failure. So when the transmission of A-MPDU fails by not receiving a BlockAck frame, QSRC/QLRC[AC] will be incremented by the number of MSDUs or MMPDUs that was aggregated in the A-MPDU and CW will be extremely increased.
	Add clause 9.9.1.6 and add the following description to it. 

- QSRC/QLRC[AC] shall be incremented every time when the transmission of A-MPDU with Implicit BAR fails. (Not for each MSDU or MMPDU within that A-MPDU frame.) The failure of A-MPDU transmission for Implicit BAR case is when there is no BlockAck frame received.
	Counter. 
See doc. 11-07/0636. 

	2808
	Suppose a packet of length <RTS threshold has to be transmitted, using RTS/CTS protection. The SSRC will be reset once a CTS is received for RTS, but if there is no ack for the subsequence MPDU following the CTS, SSRC gets incremented. However, SSRC gets reset when an CTS is reset for a subsequent RTS. This process could happen forever or until the life time of the MSDU expires. Is this an issue?
	Please clarify
	Reject. 
There is always a lifetime so the retransmission will stop. 

	1878
	The text allows a TXOP holder to force third party stations to set the NAV up to the TXOP Limit duration even in the case the protected TXOP is not entirely used. Since sending a CF-End is not mandatory at the TXOP holder even when it runs out of frames and the remaining protected TXOP is significant (e.g. a couple of milliseconds), this could cause a serious capture effect (i.e. the TXOP holder can re-start decreasing the Backoff window for all its pending ACs, while other stations have to wait until NAV expires). The results is that it is highly probable that the old TXOP holder re-gain access to the channel and other QoS/Legacy transmissions could be either suppressed or seriously delayed.   
	Add a sentence like this in either this section or section 9.9.1.3 (Obtaining an EDCA TXOP): "the TXOP holder cannot restart decrementing its backoff window, for any of its pending ACs, until its last protected TXOP is elapsed (i.e. NAV is clear at third party stations)"  
	Counter. 

See doc. 11-07/0636. 

	2419
	"The beamformee shall resume transmissions of subsequently queued frames (if any) if a PHY_RXSTART.indication does not occur during the ACKTimeout interval after the end of the transmission of a sounding packet and if the time remaining in the TXOP is sufficient for the transmission of the next frame."

The trouble is we have a "shall" related to an undefined condition "subsequently queued frames".

I believe it's saying:  "if you don't get a response to a sounding frame,  you do not loose ownership of your TXOP".

Unfortunately it's also wrong,  because the beamformee may or may not be the TXOP holder.  

When I started writing this comment,  I also thought the statement was unnecessary, based on the assumption that a STA can continue transmission in its TXOP after failure.   However on research in REVma D9.0,  it is clear that an EDCA txop can only be continued after a backoff.   It is only a polled TXOP that can be continued after PIFS.

Now,  we've already changed the rules for TXOP continuation in the RD case (see 9.14.2),  but not for the general case.

This is all inconsistent.
	I propose we uniformly adopt "recovery after PIFS".

Add the following statement to the end of 9.9.1.4: "An HT STA that is a TXOP holder and that fails to receive the start of an expected response PPDU (indicated by a PHY-RXSTART.indication) within an Acktimeout may continue transmission after the medium has been sensed idle for a PIFS."

Replace the quoted text (line 1 page 158) with the following note:

"NOTE-Error recovery in a TXOP is not affected by sounding.  A beamformer that is a TXOP holder and that fails to receive an expected response to a sounding PPDU can continue transmission as specified in 9.9.1.4."
	Counter. 

See doc. 11-07/0636.


TGn Editor: Add the editorial instruction in 9.9.1.4 as follows:  
Change the second and third paragraphs of 9.9.1.4 as follows with 3 reference clause numbers: 

After a valid response to the initial frame of a TXOP, and if the Duration/ID field is set for multiple frame transmission and there is a subsequent transmission failure the corresponding channel access function may transmit after the medium is sensed idle for at least PIFS, before the expiry of the TXNAV timer. (Ed: CID 2419) The TXNAV timer is a timer that is initialized with the duration from the Duration/ID field in the frame most recently successfully transmitted by the TXOP holder. The TXNAV timer begins counting down from the end of the transmission of the frame from which the duration value was extracted. The TXNAV timer is reinitialized and restarted at the end of any subsequently successful transmission by the TXOP holder. At the expiry of the TXNAV timer, if the channel access function has not regained access to the medium, then the EDCAF shall invoke the backoff procedure that is described in 9.9.1.5. Transmission failure is defined in 9.9.1.5. (Ed: CID 1878)
All other channel access functions at the STA shall treat the medium as busy until the expiry of the TXNAV timer. (Ed: CID 1878)
TGn Editor: Insert 9.9.1.5 and add the editorial instruction as follows:  
9.9.1.5 EDCA backoff procedure
Change the second to fifth paragraphs of 9.9.1.5 as follows with 1 reference clause number: 

For the purposes of this subclause, successful transmission and transmission failure are defined as follows: 
After transmitting an MPDU that requires an immediate frame as a response, the STA shall wait for a timeout interval of duration of aSIFSTime + aSlotTime + aPHY-RX-START-Delay, starting at the PHY-TXEND.confirm. If a PHY-RXSTART.indication does not occur during the timeout interval, the STA concludes that the transmission of the MPDU has failed. If a PHY-RXSTART.indication does occur during the timeout interval, the STA shall wait for the corresponding PHY-RXEND.indication to determine whether the MPDU transmission was successful. The recognition of a valid response frame sent by the recipient of the MPDU requiring a response, corresponding to this PHY-RXEND.indication, shall be interpreted as a successful response. The recognition of anything else, including any other valid frame, shall be interpreted as failure of the MPDU transmission. The recognition of a valid data frame sent by the recipient of a PS-Poll frame shall also be accepted as successful acknowledgment of the PS-Poll frame. A transmission that does not require an immediate frame as a response is defined as a successful transmission. (Ed: CID 103)

The backoff procedure shall be invoked for an EDCAF when any of the following events occurs:

a) A frame with that AC is requested to be transmitted, the medium is busy as indicated by either physical or virtual CS, and the backoff timer has a value of zero for that AC.

b) The final transmission by the TXOP holder initiated during the TXOP for that AC was successful and a timer that was initialized with the duration from the Duration/ID field of the final transmission and that began counting down at the end of the transmission has expired. (Ed: CID 1878)
c) The transmission of the initial frame of a TXOP of that AC fails. (Ed: CID 103)
d) The transmission attempt collides internally with another EDCAF of an AC that has higher priority, that is, two or more EDCAFs in the same STA are granted a TXOP at the same time.
If the backoff procedure is invoked for reason a) above, the value of CW[AC] shall be left unchanged. If the backoff procedure is invoked because of reason b) above, the value of CW[AC] shall be reset to CWmin[AC]. 
If the backoff procedure is invoked because of a failure event [either reason c) or d) above], the value of

CW[AC] shall be updated as follows before invoking the backoff procedure:

a) If the QSRC[AC] or the QLRC[AC] for the QoS STA has reached dot11ShortRetryLimit or dot11LongRetryLimit respectively, CW[AC] shall be reset to CWmin[AC].

b) Otherwise,

1) If CW[AC] is less than CWmax[AC], CW[AC] shall be set to the value (CW[AC] + 1)*2 – 1.

2) If CW[AC] is equal to CWmax[AC], CW[AC] shall remain unchanged for the remainder of any retries.
If the backoff procedure is invoked by a 40 MHz transmission, the backoff counter is decremented based on medium busy indication that ignores activity in the secondary channel. Additional 40 MHz mask PPDU backoff rules are found in 9.20.2. (Ed: CID 103)
TGn Editor: Change the paragraph starting as "After transmitting a frame that requires acknowledgment, ..." in 9.9.1.6 as follows with 2 reference clause numbers:  
After transmitting a frame that requires acknowledgment, the STA shall perform either of the acknowledgment procedures as appropriate and as defined in 9.2.8 and 9.10.3. The short retry count for an MSDU or A-MSDU that is not part of a BlockAck agreement or for an MMPDU shall be incremented every time transmission of a frame of length less than or equal to dot11RTSThreshold fails for that MSDU, A-MSDU or MMPDU. QSRC[AC] shall be incremented every time transmission of an A-MPDU or frame of length less than or equal to dot11RTSThreshold fails. (Ed: CID 104) This short retry count and the QoS STA QSRC[AC] shall be reset when an A-MPDU or frame of length less than or equal to dot11RTSThreshold succeeds. (Ed: CID 104) The long retry count for an MSDU or A-MSDU that is not part of a BlockAck agreement or for an MMPDU shall be incremented every time transmission of a frame of length greater than dot11RTSThreshold fails for that MSDU, A-MSDU or MMPDU. QLRC[AC] shall be incremented every time transmission of an A-MPDU or frame of length greater than or equal to dot11RTSThreshold fails. (Ed: CID 104) This long retry count and the QLRC[AC] shall be reset when an A-MPDU or frame of length greater than dot11RTSThreshold succeeds. (Ed: CID 104) All retransmission attempts for an MPDU that is not sent under a Block Ack agreement and that has failed the acknowledgment procedure one or more times shall be made with the Retry field set to 1 in the data or management frame. 
References:
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Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB97 comments:


103, 104, 2808, 1878 and 2419





The changes marked in this document are based on TGn Draft version 2.02.
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