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Introduction

This document proposes resolutions to referenced CIDs by revising the TX mask for 40 MHz.  

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
	CID
	Resn Status
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	607
	R
	Too many MCS. Overall, the draft is very complicated because of plenty of options. Interoperability among different vendors will become difficult.
	Remove Short GI option for the 40 MHz modes (tables n86 to n89).
	 See below

	1603
	T
	There is no explicit statement which STA can use short GI.
	Add paragraph here such as;
" The STA supporting reception PSDU with SERVICE field using short GI in 20MHz shall announce its capability with setting Short GI for 20MHz field to 1 in the HT Capabilities Info field in all HT Capabilities element that it transmits. The STA supporting reception PSDU with SERVICE field using short GI in 40MHz shall announce its capability with setting Short GI for 40MHz field to 1 in the HT Capabilities Info field in all HT Capabilities Element that it transmits."
 (This seems that it should be described in MAC. If this would be better for us, it would be described in clause 9, rather than in clause 20.)
	 Transfer to MAC ad hoc

	1677
	R
	"Short GI shall not be used in GF format..."  GF format creates a whole host of interoperability problems.  The only advantage it brings is a shorter TX time.   Short GI is a much, much simpler way to shorten the TX time, and we should not make it impossible to couple the two. I agree that "it is very difficult to parse the HT-SIG in time to demodulate this data" however the same could be said for receiving 4 data streams.  In three years, it will likely be very easy to parse the HT-SIG in time to demodulate the data.  
	Remove the text starting with "Short GI shall not" and ending with "not known in advance"
	 Reject this comment on the basis that it is very difficult to parse the HT-SIG to demodulate this data with the technology we have today.  Later in time, as technology advances, a TG could choose to revise this restriction.


	1922
	R
	Too many MCS. Overall, the draft is very complicated because of plenty of options. Interoperability among different vendors will become difficult.
	Remove Short GI option for the 40 MHz modes (tables n86 to n89). Throughput increase of 1/2 GI is not very significant there.
	 See below

	2654
	?
	How does the MAC know when to use SHORT_GI?  Does it have all the information necessary to make this decision?
	Add to the MAC a description of how this parameter is set.
This should include:  1.  Don't use it if your peer doesn't support
2.  Don't use if if <unnamed metric> from the PHY tells you it won't work in the current channel conditions.

Add to the PHY interface <unnamed metric> from which the MAC can make this decision.
	 Topic for discussion, see below

	2692
	C
	"The entire long training field include two 3.2 μs periods of the long training symbol and an additional 1.6 μs
of guard interval."

Is there any specification of how to determine the contents of this guard interval?
	Refer to the subclause that provides a definition of the guard interval contents here.
	 Counter, accept in principle, see below.

	2972
	R
	1/2 GI:  The discussion surrounding the proliferation of MCS's in LB84 was not acted upon.  The addition complexity of the design, the verification, interoperability testing amonst vendors, and development of a practical dynamic rate algorithm is horrific.  The easiest way to halve the number of MCS modes is to eliminate this feature, as it provides only a 10% gain in throughput in channels where the error rate remains constant.  Another alternative to consider would be to eliminate 1/2 GI in the 40MHz modes and/or the N_SS = 3 or 4 cases (Tables n92 to n96) where the extra throughput isn't warranted.
	Remove the 1/2 GI column of the MCS tables as inidicated in the Comment 
	 See below

	3385
	R
	Think that the following statement is bit restrictive - "Short GI shall not be used in greenfield format when the MCS indicates a single spatial stream. Note that in greenfield format with one spatial stream, the HT-SIG is immediately followed by data. It is very difficult to parse the HT-SIG in time to demodulate this data with the correct GI length if the GI length is not known in advance."

When STBC is used there can be multiple HT-LTFs after HT-SIG in GF mode, enabling typical implementation. 
	Instead of restriction based on single spatial stream, make the restriction based on single space time stream. 
	 Reject this comment on the basis that this revised restriction, while technically feasible, will complicate the draft slightly and these is no reason to expect that short GI will be a good choice in channel conditions where STBC is a modulation method of choice.  



CIDs 607, 1922, 2972

Comments:
Too many MCS. Overall, the draft is very complicated because of plenty of options. Interoperability among different vendors will become difficult.
Too many MCS. Overall, the draft is very complicated because of plenty of options. Interoperability among different vendors will become difficult.

1/2 GI:  The discussion surrounding the proliferation of MCS's in LB84 was not acted upon.  The addition complexity of the design, the verification, interoperability testing amonst vendors, and development of a practical dynamic rate algorithm is horrific.  The easiest way to halve the number of MCS modes is to eliminate this feature, as it provides only a 10% gain in throughput in channels where the error rate remains constant.  Another alternative to consider would be to eliminate 1/2 GI in the 40MHz modes and/or the N_SS = 3 or 4 cases (Tables n92 to n96) where the extra throughput isn't warranted.
Proposed changes:
Remove Short GI option for the 40 MHz modes (tables n86 to n89).
Remove Short GI option for the 40 MHz modes (tables n86 to n89). Throughput increase of 1/2 GI is not very significant there.

Remove the 1/2 GI column of the MCS tables as inidicated in the Comment 

Resolution:

Reject these comments on the basis that short GI is a relatively simple mechanism that results in a significant gain in throughput under some channel conditions.  Short GI is an optional feature so those who desire a less complicated implementation do not have to implement short GI.   While short GI does mathematically double the number of MCSs in effect, it does not double system complexity.  
CID 1603

Comment:
There is no explicit statement which STA can use short GI.
Proposed change:
Add paragraph here such as;
" The STA supporting reception PSDU with SERVICE field using short GI in 20MHz shall announce its capability with setting Short GI for 20MHz field to 1 in the HT Capabilities Info field in all HT Capabilities element that it transmits. The STA supporting reception PSDU with SERVICE field using short GI in 40MHz shall announce its capability with setting Short GI for 40MHz field to 1 in the HT Capabilities Info field in all HT Capabilities Element that it transmits."
 (This seems that it should be described in MAC. If this would be better for us, it would be described in clause 9, rather than in clause 20.)
Resolution:

Transfer to MAC group.  It seems to me that this explanation belongs in the MAC.  
CID 1677

Comment:
"Short GI shall not be used in GF format..."  GF format creates a whole host of interoperability problems.  The only advantage it brings is a shorter TX time.   Short GI is a much, much simpler way to shorten the TX time, and we should not make it impossible to couple the two. I agree that "it is very difficult to parse the HT-SIG in time to demodulate this data" however the same could be said for receiving 4 data streams.  In three years, it will likely be very easy to parse the HT-SIG in time to demodulate the data.  
Proposed change:

Remove the text starting with "Short GI shall not" and ending with "not known in advance"

Resolution:

Reject this comment on the basis that it is very difficult to parse the HT-SIG to demodulate this data with the technology we have today.  Later in time, as technology advances, a TG could choose to revise this restriction.
CID 3385

Comment:
Think that the following statement is bit restrictive - "Short GI shall not be used in greenfield format when the MCS indicates a single spatial stream. Note that in greenfield format with one spatial stream, the HT-SIG is immediately followed by data. It is very difficult to parse the HT-SIG in time to demodulate this data with the correct GI length if the GI length is not known in advance."

When STBC is used there can be multiple HT-LTFs after HT-SIG in GF mode, enabling typical implementation. 
Proposed change:
Instead of restriction based on single spatial stream, make the restriction based on single space time stream. 
Resolution:

Reject this comment on the basis that this revised restriction, while technically feasible, will complicate the draft slightly and these is no reason to expect that short GI will be a good choice in channel conditions where STBC is a modulation method of choice.  
CID 2692

Comment:

"The entire long training field include two 3.2 μs periods of the long training symbol and an additional 1.6 μs of guard interval."

Is there any specification of how to determine the contents of this guard interval?

Proposed change:
Refer to the subclause that provides a definition of the guard interval contents here.
Resolution:

Counter (accept in principle).  The long training symbol is actually sent over the entire 8 usec and equation 20-13 is valid for this entire time period.  Therefor, I recommend to adjust the working in the draft to make this clear.
TGn Editor:

In D2.0, page 247 lines 24-26, make the following changes:
Old Text
The entire long training field include two 3.2 μs periods of the long training symbol and an additional 1.6 μs of guard interval.

New Text
The entire long training field includes two 3.2 μs IDFT/DFT periods of the long training symbol and an additional 1.6 μs double of guard interval.  The entire long training field is modulated with the L-LTF waveform.
CID 809
Comment:
How does the MAC know when to use SHORT_GI?  Does it have all the information necessary to make this decision?
Proposed change:

Add to the MAC a description of how this parameter is set.
This should include:  1.  Don't use it if your peer doesn't support
2.  Don't use if if <unnamed metric> from the PHY tells you it won't work in the current channel conditions.

Add to the PHY interface <unnamed metric> from which the MAC can make this decision.

Resolution:

Discuss:

This addresses a few issues.  The first issue should be transferred to the MAC group, though I not that some optional features carry text saying nto sue use them if the peer doesn’t support, some do not.  I would prefer that a blanket rule of this sort were added, rather than repeat this admonission for each optional feature.

The second issue raises questions:  

Should we consider extending MCS feedback to include short GI and perhaps STBC and other optional features?  If so, should we propose doing this in a manner that allows rapid feedback (HTC field) or slower feedback (amamnegment frames)?  

Is the PHY/MAC interface rich enough?  Are we allowed to add a vague parameter like channel state information, that contains whatever information on the channel may be useful to the MAC in determining which MCS and which optional features to use?  (I think this is appropriate, as this is an abstract interface.)
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Abstract


This document contains proposed resolutions to comments submitted in response to LB97.
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