May 2007

doc.: IEEE 802.11-07/0588r0

IEEE P802.11
Wireless LANs

	LB97 PHY RSSI comment resolutions

	Date:  2007-05-02

	Author(s):

	Name
	Company
	Address
	Phone
	email

	Jim Petranovich
	Conexant Systems, Inc.
	9868 Scranton Road, san diego, CA 92121
	+1-858-713-3377
	Jim.petranovich@conexant.com

	
	
	
	
	





Introduction

This document proposes resolutions to referenced CIDs by revising the TX mask for 40 MHz.  

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
	CID
	Resn Status
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	809
	R
	RSSI is not needed in the TGn PHY. The scaling and units for RSSI are not defined.  RCPI is defined in the TGn draft using dBm units on a specified range and with defined value encoding. RCPI is a superior replacement for RSSI in new PHY definitions.
	Remove RSSI from all clause 20 paragraphs, tables and figures.  Romoval may be by straightforward deletion or by substituing "RCPI" for "RSSI".
	Reject this comment on the basis that RSSI is measured on the preamble whiel RCPI is measured on the entire data portion of the packet.  Both measurements are potentially useful to the MAC (e.g., for detecting potential interference on the preamble) and should be made available to it.



	818
	R
	RCPI specification indicates +/- 5dB accuracy.  This extremely poor measurement accuracy is used in PHY clauses 15, 17, 18 and 19 in order to permit already existing (at the time RCPI was introduced into the specificatio) PHY chip implementations to provide a standardised power measurement.  Certain existing implementations for these PHYs were never designed for accurate power measurement and are unable to provide better accuracy, or so it was argued.  Many older implementations only measured signal power during preamble acquisition.  RCPI is defined to measure power on the entire received frame. When frame power measurement is extended over much longer periods much more accuracy may be achieved. For newer PHYs like TGn where chip level implementation will be designed to meet this new PHY spec, a more reasonable and more useful accuracy specification is needed.
	Change "+/- 5" to "+/- 1".
	Reject this comment on the basis that there is no demonstrated requirement for accuracy better than +/- 5 dB.  We cannot burden implementations with a new requirement without adequate demonstration of the value of these requirements.



	1721
	R
	"measured over the data portion" is not consistent with the definition for the other PHYs according to 11kD7.0
	make it consistent, i.e. "measured over the entire received frame or by other equivalent means which meet the specified accuracy."
	Reject this comment on the basis that 802.11n includes new optional features (i.e. transmit beam forming and unequal modulations on different spatial streams) which may result in a difference in power over the data portion of the packet relative to the preamble.  While TGn could adopt the vague language in the proposed change, there is a clear value in  specifying that the RCPI  be measured only over the data portion of the packet.

	2658
	C
	"This parameter is a measure of the received
RF Power in the selected channel.
RCPI indications of 8 bits are
supported. RCPI shall be measured
over the data portion of the received
frame. RCPI shall be the average of the
power in all receive chains."

This is an abstract interface.   You can be as abstract as you like,  but you should not mix high degrees of abstraction "a measure of the received RF power" with concreteness "8 bits are supported".
	Reword to a consistent level of abstraction - i.e. just say it's a dBm value,  and let the MAC worry about how to limit and quantize it.
	accepted in principle, see below

	2749
	C
	"RCPI shall be a monotonically increasing, logarithmic function of the received power level defined in dBm. The allowed values for the Received Channel Power Indicator (RCPI) parameter shall be an 8 bit value in the range from 0 through 220, with indicated values rounded to the nearest 0.5 dB as follows"

This is normative specification gone nuts.

This value is communicated over a private abstract interface to the MAC.  If it's necessary to define performance characteristics (i.e. range and accuracy),  by all means do it here.  But things like quantization and encoding are defined in the MAC when these values need to be signalled.
	Indicate any performance requirements and delete line 28: "RCPI shall be a mono..." to line 47.
	accepted in principle, see below

	3152
	R
	Max RSSI value is not defined in the table. 
	Define Max RSSI value in the table. 
	Reject this comment on the basis that this is an abstract interface and there is no clear reason to specify a maximum value.


	3388
	C
	Though Table n56 states that RSSI is measured from HT-LTFs in MM, in Fig n84, the PMD_RSSI.ind coming from HT-LTFs is not indicated 
	 
	accept, see below


CID 809
Comment:

“RSSI is not needed in the TGn PHY. The scaling and units for RSSI are not defined.  RCPI is defined in the TGn draft using dBm units on a specified range and with defined value encoding. RCPI is a superior replacement for RSSI in new PHY definitions.”

Proposed change:

“Remove RSSI from all clause 20 paragraphs, tables and figures.  Romoval may be by straightforward deletion or by substituing "RCPI" for "RSSI".”
Resolution:
Reject this comment on the basis that RSSI is measured on the preamble whiel RCPI is measured on the entire data portion of the packet.  Both measurements are potentially useful to the MAC (e.g., for detecting potential interference on the preamble) and should be made available to it.

CID 818
Comment:
“RCPI specification indicates +/- 5dB accuracy.  This extremely poor measurement accuracy is used in PHY clauses 15, 17, 18 and 19 in order to permit already existing (at the time RCPI was introduced into the specificatio) PHY chip implementations to provide a standardised power measurement.  Certain existing implementations for these PHYs were never designed for accurate power measurement and are unable to provide better accuracy, or so it was argued.  Many older implementations only measured signal power during preamble acquisition.  RCPI is defined to measure power on the entire received frame. When frame power measurement is extended over much longer periods much more accuracy may be achieved. For newer PHYs like TGn where chip level implementation will be designed to meet this new PHY spec, a more reasonable and more useful accuracy specification is needed.”

Proposed Change:
Change "+/- 5" to "+/- 1".
Resolution:

Reject this comment on the basis that there is no demonstrated requirement for accuracy better than +/- 5 dB.  We cannot burden implementations with a new requirement without adequate demonstration of the value of these requirements.

CID 1721
Comment:

“"measured over the data portion" is not consistent with the definition for the other PHYs according to 11kD7.0”

Proposed Change:

“make it consistent, i.e. "measured over the entire received frame or by other equivalent means which meet the specified accuracy."”
Resolution: 
Reject this comment on the basis that 802.11n includes new optional features (i.e. transmit beam forming and unequal modulations on different spatial streams) which may result in a difference in power over the data portion of the packet relative to the preamble.  While TGn could adopt the vague language in the proposed change, there is a clear value in  specifying that the RCPI  be measured only over the data portion of the packet.
CID 2658
Comment:
“"This parameter is a measure of the received RF Power in the selected channel. RCPI indications of 8 bits are supported. RCPI shall be measured over the data portion of the received frame. RCPI shall be the average of the power in all receive chains."

This is an abstract interface.   You can be as abstract as you like,  but you should not mix high degrees of abstraction "a measure of the received RF power" with concreteness "8 bits are supported".”
Proposed Change:

“Reword to a consistent level of abstraction - i.e. just say it's a dBm value, and let the MAC worry about how to limit and quantize it.”

Resolution:  
Counter (accept in principle):

TGn Editor:
In D2.0, page 230, lines 28-36 (table n56) in the column labelled “Value”, make the following change:

Old Text

This parameter is a measure of the received RF Power in the selected channel.  RCPI indications of 8 bits are supported. RCPI shall be measured over the data portion of the received frame. RCPI shall be the average of the power in all receive chains.
New Text

This parameter is a measure of the received RF Power averaged over all the receive chains in the data portion of a received frame in the selected channel.  RCPI indications of 8 bits are supported. RCPI shall be measured over the data portion of the received frame. RCPI shall be the average of the power in all receive chains.

CID 2749
Comment:
“"RCPI shall be a monotonically increasing, logarithmic function of the received power level defined in dBm. The allowed values for the Received Channel Power Indicator (RCPI) parameter shall be an 8 bit value in the range from 0 through 220, with indicated values rounded to the nearest 0.5 dB as follows"

This is normative specification gone nuts.

This value is communicated over a private abstract interface to the MAC.  If it's necessary to define performance characteristics (i.e. range and accuracy),  by all means do it here.  But things like quantization and encoding are defined in the MAC when these values need to be signalled.”
Proposed Change:

“ Indicate any performance requirements and delete line 28: "RCPI shall be a mono..." to line 47. “
Resolution:  
Counter (accept in principle):

TGn Editor:
In D2.0, page 300, lines 24-52, make the following change:

Old Text

The RCPI indicator is a measure of the received RF power in the selected channel. This parameter shall be a

measure by the PHY sublayer of the received RF power in the channel measured over the data portion of the

received frame. The received power shall be the average of the power in all receive chains. RCPI shall be a

monotonically increasing, logarithmic function of the received power level defined in dBm. The allowed values

for the Received Channel Power Indicator (RCPI) parameter shall be an 8 bit value in the range from 0

through 220, with indicated values rounded to the nearest 0.5 dB as follows:
— 0: Power < -110 dBm

— 1: Power = -109.5 dBm

— 2: Power = -109.0 dBm

— and so on up to

— 220: Power > 0 dBm

— 221-254: reserved

— 255: Measurement not available

Where
RCPI = int{(Power in dBm +110)*2} for 0 dbm > Power > -110 dBm (20-90)

RCPI shall equal the received RF power within an accuracy of +/- 5 dB (95% confidence interval) within the

specified dynamic range of the receiver. The received RF power shall be determined assuming a receiver

noise equivalent bandwidth equal to the channel bandwidth multiplied by 1.1.
New Text

The RCPI indicator is a measure of the received RF power in the selected channel. This parameter shall be a

measure by the PHY sublayer of the received RF power in the channel measured over the data portion of the

received frame. The received power shall be the average of the power in all receive chains. RCPI shall be a

monotonically increasing, logarithmic function of the received power level defined in dBm with an accuracy of +/- 5 dBm. The allowed values

for the Received Channel Power Indicator (RCPI) parameter shall be an 8 bit value in the range from 0

through 220, with indicated values rounded to the nearest 0.5 dB as follows:

— 0: Power < -110 dBm

— 1: Power = -109.5 dBm

— 2: Power = -109.0 dBm

— and so on up to

— 220: Power > 0 dBm

— 221-254: reserved

— 255: Measurement not available

Where

RCPI = int{(Power in dBm +110)*2} for 0 dbm > Power > -110 dBm (20-90)

RCPI shall equal the received RF power within an accuracy of +/- 5 dB (95% confidence interval) within the

specified dynamic range of the receiver. The received RF power shall be determined assuming a receiver

noise equivalent bandwidth equal to the channel bandwidth multiplied by 1.1.

CID 3152
Comment:
“Max RSSI value is not defined in the table.”
Proposed Change:

“Define Max RSSI value in the table.”
Resolution:  
Reject this comment on the basis that this is an abstract interface and there is no clear reason to specify a maximum value.
CID 3388
Comment:
“Though Table n56 states that RSSI is measured from HT-LTFs in MM, in Fig n84, the PMD_RSSI.ind coming from HT-LTFs is not indicated”
Proposed Change:

Resolution:  

Accept this comment.
TGn Editor:
In D2.0, page 306, table n84, adjust the location of the textox with “PMD_RSSI.ind and the associated arrow to align with the HT-Training portion of the figure.
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Abstract


This document contains proposed resolutions to comments submitted in response to LB97.
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