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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.
REVISION NOTES :

doc.: IEEE 802.11-07/0561r0 – 04/19/2007 

CID :

Complete list: 2330, 2346, 2349, 2569, 3099
Submission note: The following 5 CIDs are concerned with clause 9.15.2 (PSMP). The proposed text contained in this document address these comments.

CIDs and their proposed resolution:

	2330
	143
	17
	9.15.2.6
	I'm confused about the relationship between frames transmitted inside and outside PSMP.   Because there is no negotiation per TID in the case of unscheduled PSMP,  there is no a-priori knowledge of whether a frame will be transmitted using EDCA or PSMP,  and whether the acknowledgement is provided inside or outside PSMP.

I'd like to see answers to the following questions clearly provided in the document:
1.  If uplink frames are transmitted both inside PSMP and outside it for the same TID,   is it allowed to use explicit BAR or implicit BAR to collect the acknowledgement to the frames transmitted outside?
2.  Does this acknowlegement include state from frames transmitted inside PSMP?
3.  Does any MTBA transmitted inside PSMP also report the status of frames transmitted outside it.
	Either answer these questions in the draft,  or remove unscheduled PSMP.
	Counter: Text as indicated in doc: 11-07-0561/r0.
(The existing NOTE is valid for S-PSMP, which is moved to end of subclause 9.15.2.6. For U-PSMP, a new NOTE is inserted at end of subclause 9.15.4 to clarify the issues of this comment) 


"An unscheduled SP begins when an AP receives a trigger frame from a non-AP STA. The trigger frame is

one of the following:

— a QoS Data or QoS Null frame associated with an AC the STA has configured to be trigger-enabled,

or

— a PS-Poll frame, or

— an A-MPDU can be sent as a trigger frame containing QoS Data associated with an AC the STA has

configured to be trigger-enabled."


Replace the quoted text with the following:

"In addition to the trigger frames defined for U-APSD, an A-MPDU may be sent as a trigger frame containing QoS Data associated with an AC the STA has configured to be trigger-enabled."

	Alternatively modify the definition of trigger frame,  so that an HT STA can start a non-PSMP service period with an A-MPDU.
	Counter: Text as indicated in doc: 11-07-0561/r0
(definition of trigger frame is rewmoved from subclause 9.15.4 (U-PSMP), and definition of trigger frame in base document   is modified to include A-MPDU)

	2349
	145
	46
	9.15.4
	"An unscheduled SP ends after the AP has attempted to transmit at least one MSDU or MMPDU associated with a delivery-enabled AC and destined for the non-AP STA, but no more than the number indicated in the Max Service Period Length field if the field has a non-zero value."

This is already standard U-APSD,  and is a duplicate.
	Remove the quoted text.
	Accept: the suggested text is removed as indicated in doc: 11-07-0561/r0

	2569
	196
	63
	11.4.4c
	"An AP may choose not to send data in an unscheduled PSMP sequence PSMP-DTT even though both AP and STA are PSMP capable. An AP may choose sometimes o use PSMP and sometimes not to use PSMP to transmit data of a particular AC."

These statements are unnecessary normative "mays".
	If helpful,  reword as a note.  If not helpful,  delete them.
"NOTE-An AP can choose not to send data in an unscheduled PSMP sequence PSMP-DTT even though both AP and STA are PSMP capable. An AP can choose sometimes to use PSMP and sometimes not to use PSMP to transmit data of a particular AC."
	Accept: delete the text (it is not adding anything new), as indicated in doc: 11-07-0561/r0

	3099
	145
	42-43
	9.15.4
	Add text to clarify that AP sends schedule of STAs that are PSMP capable and after they have sent a trigger frame (to indicate they are awake)
	Add the following text to the end of line 43 : i.e., STAs have sent a trigger frame and their SP hasn't expired
	Accept: The text is added as indicated in doc: 11-07-0561/r0


TGn Editor: delete the following text in TGn Draft 2.0 at end of subclause 9.15.2.6 (page 143, line 17) as indicated along with instructions to the 802.11 base standard editor.
9.15.2.6 PSMP-UTT retransmission
(CID 2330) NOTE—In the case of uplink frames transmitted outside the scheduled SP, the MTBA that acknowledges these frames is delivered in the PSMP-DTT within the next SP.

TGn Editor: insert the following text in TGn Draft 2.0 at end of subclause 9.15.3 (page 145, line 7h) as indicated along with instructions to the 802.11 base standard editor.
9.15.3 Scheduled PSMP
The start time of a PSMP sequence should be aligned with the start time of the SP. An AP may gain access

to the channel after a PIFS in order to start transmission of a PSMP sequence.

(CID 2330) NOTE—In the case of uplink frames transmitted outside the scheduled SP, the data can only be acknowledged by MTBA in a PSMP-DTT within the next SP and based on the buffer capabilities of the AP.

TGn Editor: Make changes to subclause 9.15.4 in TGn Draft 2.0 (page 145) as shown below along with instructions to the 802.11 base standard editor.
9.15.4 Unscheduled PSMP
An unscheduled SP begins when an AP receives a trigger frame (CID 2346) (defined in 11.2.1.4) or a PS-poll frame from a non-AP STA. The trigger frame is one of the following:

— a QoS Data or QoS Null frame associated with an AC the STA has configured to be trigger-enabled,

or

— a PS-Poll frame, or

— an A-MPDU can be sent as a trigger frame containing QoS Data associated with an AC the STA has configured to be trigger-enabled.
------

------
Data frames for all delivery enabled ACs may be transmitted to the STA in the same PSMP sequence. A STA

can signal the queue size or TXOP duration required to transmit its queued data to the AP in the QoS control

field of the trigger frame. This information can be used by the AP to estimate uplink resources in UTT, for

the STA to transmit the queued data. 

(CID 2330) NOTE—A non-AP STA can transmit data outside the unscheduled SP. The acknowledgements of such frames are based on the Ack policy settings and the established Block Ack agreements, if any. The acknowledgement responses for data sent outside PSMP and during PSMP SP will include the status of the data frames based on the buffer constraints of the AP.
An HT AP may start an unscheduled PSMP sequence that includes STAs that are PSMP capable at any time that these STAs are awake  (CID 3099) i.e., STAs have sent a trigger frame and their SP hasn’t expired.
(CID 2349) An unscheduled SP ends after the AP has attempted to transmit at least one MSDU or MMPDU associated with a delivery-enabled AC and destined for the non-AP STA, but no more than the number indicated in the Max Service Period Length field if the field has a non-zero value.

TGn Editor: change the following text in TGn Draft 2.0 at first paragraph of subclause 11.2.1.4 (page 187) as indicated along with instructions to the 802.11 base standard editor.
11.2.1.4 Power management with APSD

Change paragraph 4 of 11.2.1.4 as follows:

If there is no unscheduled SP in progress, the unscheduled SP begins when the AP receives a trigger frame

from a non-AP STA, which is a QoS data or QoS Null frame associated with an AC the STA has configured

to be trigger-enabled. (CID 2346) An A-MPDU that contains one or more trigger frames is also a trigger frame. An unscheduled SP ends after the AP has attempted to transmit at least one MSDU, A-MSDU or MMPDU associated with a delivery-enabled AC and destined for the non-AP STA, but no more than the number indicated in the Max SP Length field if the field has a nonzero value.
TGn Editor: change the following text in TGn Draft 2.0 at first paragraph of subclause 11.4.4c (page 196) as indicated along with instructions to the 802.11 base standard editor. 
11.4.4cManagement of unscheduled PSMP

Under unscheduled PSMP operation, a STA does not need to use a TSPEC for resources reservation. A PSMP

capable STA can request resources from the AP by transmitting a TSPEC request with APSD field set to 0,

and Schedule field set to 0. Either of the two methods of setting up a TS as U-APSD may be used to make a

particular AC trigger-enabled and/or delivery-enabled.  (CID 2569) An AP may choose not to send data in an unscheduled PSMP sequence PSMP-DTT even though both AP and STA are PSMP capable. An AP may choose sometimes to use PSMP and sometimes not to use PSMP to transmit data of a particular AC.
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Abstract


This document describes corrections to be inserted to the TGn draft 2.0 that will address 5 comments from the LB97 regarding U-PSMP features at the MAC layer. 





The text here is aligned with P802.11-REVma/D9.0 and P802.11n-D2.0.
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