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	LB81  Comment Resolution

	CID
	Commenter:
	Clause:
	Addressed By:
	Original Date Prepared

	1373,
(332),
701
	Engwer

(Armstrong)
Stanley
	20.1 (Para 1 of 5)
	Wayne Fisher
	May 3, 2006


()Note:  Comments 332 and 701 are identical. Resubmitted by Armstrong from LB80.
1a.
COMMENT:  [From Spreadsheet]          (Para 1 of 5, Lines 7-11)
WAVE is a mode of 802.11, not a thing

Text can be simplified
2a.
Commenter’s Suggested Remedy (If appropriate): (Para 1 of 5, Lines 7-11)
change "extension of the PHY for WAVE" to "extension of the PHY for WAVE mode operation".

Change to "The WAVE PHY builds on."
3a.
Background, Explanation, Discussion, etc.  
We need to “revisit” the term/usage of “WAVE”  vs “WAVE mode”.  
Our present definition of “WAVE”  is:    3.199 WAVE (Wireless Access in Vehicular Environments):  The mode of operation of a station complying with the MAC and PHY requirements specified in this amendment.
Also:  From Enwer:  

	1348
	Engwer
	3.199
	Since the definition is to a "mode" call it "WAVE mode", in order to differentiate WAVE mode from other uses of the word "WAVE".
	Replace all occurances of the term "WAVE" within 802.11p that are used in the context of WAVE mode with the term "WAVE mode".


“WAVE” is used about 403 times in our amendment.  In some cases we are implying that WAVE is “a thing”, i.e., like DSRC (which it was at one time) and many cases it is “the mode of operation”.  In our document, the term “WAVE mode” is used 4 times – Pg 3, Ln 31; Pg 50,Ln 8 & 22; and Pg 51, Ln 5.  There are many cases where it is used in a bit of a different context, e.g., WAVE, WAVE mode, WAVE operations, WAVE functions, WAVE announcements, WAVE BSS, WAVE RSS (WRSS), WAVE characteristics, WAVE service information, etc. …  
For Dorothy Stanley’s comment:  Change to "The WAVE PHY builds on."  Accept this simplification.

4a.
Recommended Resolution of the Comment:
I recommend that the first paragraph of Clause 20.1 be changed to:

This clause specifies the extension of the PHY for the WAVE mode of operation. The WAVE PHY builds on the OFDM system, the data rates, and the modulations defined in clause 17.  This clause is organized to follow the structure of Clause 17 to show the similarities of WAVE to the basic specifications and to identify the differences unique to WAVE which are defined in this clause.  Where a Clause 17 subclause applies to WAVE, that subclause is referenced in this clause.
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	Original Date Prepared
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Note:  +Comments 715, 733, and 1185 are identical. Comments 716, 734, and 1186 are identical.  (333) resubmitted by Armstrong from LB80.
1b.
COMMENT:  [From Spreadsheet]          (Para 2 of 5, Lines 12-15)
Normative regulatory information should be moved in an Annex as mentioned above.  There also appears to be some free interchange of the words "North America" and "United States" which does appear to be consistent in all cases.

Update the annex reference to the actual annexes for regulatory information.

Missing annex number

Last sentence of 3rd paragraph refers to an annex that is not identified nor is data provided in .11p/D1.0 to construct the changes to an existing annex.

Missing annex number

Why limit other countries to the 5-6 GHz band?

Which Annex?

The sentence 'See annex designated for this country or region' is incomplete. 

See annex designated for this region…

wrt the text "See annex designated for this country or region.": the goal of late in the 802.11 WG is to not include detailed information about specific regulatory domains unless absolutely necessary.  In fact we have been working to remove as much of this type of material as possible.  However, this information is often useful in early drafts for educational purposes.  Certainly it is good to list logical mappings needed for specific domains, like channel numbers and so on.  But it is best to avoid including regulation details for a given country.  These regulations are subject to frequent change and once the info for a single country is included the working group gets asked to include regulatory detail for ALL countries, which is clearly impossible and impractical to maintain given our procedures.
2b.
Commenter’s Suggested Remedy (If appropriate): (Para 2 of 5, Lines 12-15)

Place regulatory domain information in an informative annex (e.g. Annex P)

Replace statement with: "The regulatory requirements and information regarding use of this OFDM system in the 5.9 GHz band is in Annex I and Annex J."

Provide the full annex reference.

Remove the last sentence of the 3rd paragraph that reads "See annex designated for this country or region."

Provide the full annex reference.

Delete

Clarify

"Change to 'The regulatory requirements and information regarding use of this OFDM system in the 5.9 GHz band is in Annex I, Annex J and Annex P.'"

State the specific annex by letter designation

In the appropriate places, just cite the regulating agency for a given country/ regulatory domain and the top level regulation number (so that readers can obtain the upto date specific information for themselves directly from the source).
3b.
Background, Explanation, Discussion, etc.  

As stated in Engwer’s comment, the goal for the 802.11 WG is to NOT include detailed geographic or regulatory domain information within the body of 802.11 but provide this type information in the appropriate annexes.
4b.
Recommended Resolution of the Comment:

To minimize information relating to frequency bands and geographic or regulatory domain information in the body of the document (and move to appropriate annexes) I recommend the following for paragraph 2 of Clause 20.1:
The RF LAN system is extended to include WAVE.  The regulatory requirements and information regarding the use of the OFDM system in the WAVE mode is in Annex I, Annex J, and Annex P.
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Note:    (334) same as 703, resubmitted by Armstrong from LB80.
1c.
COMMENT:  [From Spreadsheet]          (Para 3 of 5, Lines 16-18)
Text can be simplified

In the spirit of 802.11 and given the fact that that three non-overlapping 20MHz channels are allowed in the band, it makes more sense to me to make 10 MHz transmissions optional and 20 MHz transmissions mandatory.

10MHz transmissions are more sensitive to Doppler than 20MHz transmissions (one of the key requirements for WAVE), yet 20MHz transmissions are optional while 10MHz transmissions are mandatory.  Given that three non-overlapping 20MHz channels are allowed in the band, I find this a curious choice.

10 MHz channel is proposed as mandatory whereas 20 MHz channel is optional. But 10 MHz transmission is more sensitive to doppler shift than 20 MHz.

10MHz transmissions are more sensitive to Doppler than 20MHz transmissions (one of the key requirements for WAVE), yet 20MHz transmissions are optional while 10MHz transmissions are mandatory. With three non-overlapping 20MHz channels available in 2.4GHz band, the 20MHz channel should be mandatory instead which also minimizes complexity.

Given the high speed mobility requirements of WAVE, I would expect the mandatory mode to be 20MHz rather than 10MHz as 20MHz is less sensitive to Doppler shift.

Text can be simplified

20Mhz transmissions are more robust when taking Doppler into account then 10MHz transmissions. Having 10Mhz mandatory and 20MHz optional contradicts the objective.

The smallest mandatory supported data rate is 3 MBbit/s. It can be assumed that rate adaption algorithms switch from 6 Mbit/s to 3 Mbit/s if successfull transmission at 6 Mbit/s is not possible. But section 11.16 requires WAVE Announcement frames to be broadcasted at 6 Mbit/s. Thus, there might be stations in the WBSS which can communicate with each other but cannot receive the announcement frames. This is inconsistent ....

10MHz is enabled only by 11j not in clause 17, the mentioned frequency band is not covered by 11j

Awkward wording: “The support of transmitting and receiving...”.

Awkward wording: “The support of transmitting and receiving...”.
2c.
Commenter’s Suggested Remedy (If appropriate): (Para 3 of 5, Lines 16-18)
Change from "The support of transmitting" to "Transmitting…" here nad in line 20

Make 20MHz transmissions mandatory and 10MHz transmissions optional.

Make 20MHz transmissions mandatory and 10MHz transmissions optional.

Make 20 MHz channel mandatory and 10 MHz optional.

Make 20MHz transmissions mandatory and 10MHz transmissions optional.

Make 20MHz the mandatory Tx mode and 10MHz the optional mode.

Change from "The support of transmitting" to "Transmitting…" here nad in line 20

Make 10MHz transmissions optional and 20MHz transmissions mandatory.

Require WAVE announcement frames to be sent at the smallest possible mandatory data rate, i.e. 3 Mbit/s.

define exactly what is taken from clause 17.

Change to “Support for transmitting and receiving...”.

Change to “Support for transmitting and receiving...”.
3c.
Background, Explanation, Discussion, etc.  

The OFDM system and the bandwidths, data rates, sensitivities, and out-of-channel rejection parameters defined for WAVE operations were based on extensive testing and analyses for a high-speed, low latency environment of highway vehicles.  A 20 MHz bandwidth channel is less sensitive to Doppler shift than a 10 MHz channel; however, the multipath effects encountered in this environment overshadow the Doppler effects.

WAVE operations follow the 10 MHz channel spacing and data communications which is now defined in Clause 17.1 under “half-clocked” operation.  The optional 20 MHz bandwidth operations for WAVE will be added to Clause 20.3.10.

The phrase “The support of transmitting and receiving...” is the same statement used in Clause 17.1.
4c.
Recommended Resolution of the Comment:

To minimize the redundancy with what is already in Clause 17.1, to remove requirements from this introductory clause, and to reference the WAVE-related information in the appropriate places in the document, I recommend that this subclause be rewritten as:
WAVE operations follow the 10 MHz channel spacing and data communications defined in Clause 17.1 under “half-clocked” operation.  The performance of WAVE including the use of optional 20 MHz bandwidth operations is defined in Clause 20.3.10 and Annex P.
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+()Note:  Comments 1078, 1557, 1657, and 2062 are identical. Comments 259 and 196 are identical. Resubmitted by Armstrong from LB80.
1d.
COMMENT:  [From Spreadsheet]          (Paragraphs 4 and 5, Lines 19-30)
Does WAVE operation need to co-exist with non-WAV STA's? If so, add a paragraph to describe how WAVE and non-WAVE STA's can co-exist on the same channel.

Awkward wording: “The support of transmitting and receiving...”.

Awkward wording: “The support of transmitting and receiving...”.

Definition of "WAVE" out of place here.  Conflicts with sentence about other regions

Definition of "WAVE" out of place here.  Conflicts with sentence about other regions

The sentence fragment 'to operation within the ITS band and not to operation in other bands'' is incomplete. Other regulatory domains will be added and may have names other than 'ITS'.

Definition of "WAVE" out of place here.  Conflicts with sentence about other regions

802.11p is not a standard, it is an ammendment; further this phrase has no meaning in the context once 802.11p is ammended into the base standard.

Requirements in this paragraph are heavily dependent on antenna gain, device class, antenna height and numerous environmental factors.

Is there a submission demonstrating data rates and SNR's at which PER is achieved at these speeds and packet lengths?

Is there a submission demonstrating data rates and SNR's at which PER is achieved at these speeds and packet lengths?

The last paragraph specifies radio operation at certain vehicle  speeds, and does not belong in 20.1 Overview

The paragraph states various speeds, packet size, and PER must be supported but provides no detail how this will be accomplished. It makes reference to appendix Q, which has missing information and is incomplete.

This "performance" paragraph is out of place with the first three "features" paragraph

WAVE is a mode of 802.11, not a thing

The paragraph states various speeds, packet size, and PER must be supported but provides no detail how this will be accomplished. It makes reference to appendix Q, which has missing information and is incomplete.

The paragraph states various speeds, packet size, and PER must be supported but provides no detail how this will be accomplished. It makes reference to appendix Q, which has missing information and is incomplete.

The paragraph states various speeds, packet size, and PER must be supported but provides no detail how this will be accomplished. It makes reference to appendix Q, which has missing information and is incomplete.

Specify range within which the vehicle traveling at speeds up to 140km/h is capable of transferring messages with a PER of less than 10% 

Specify range within which the vehicle traveling at speeds up to 200km/h is capable of transferring messages with a PER of less than 10% 

283 km/h is an odd choice. 

Why is the figure 283 km/h regarded as a limit. It seems a very peculiar value and I suspect this is a case of mph-kmh conversion.

283 km/h requirement could be rounded off. 

Specify range within which the vehicles traveling at closing speeds up to 283km/h are capable of transferring messages with a PER of less than 10% 

Restrict North American-specific attributes to Annex P.

The packet error rate performance requirement in this paragraph is given regardless of the multipath effect, communication distance, and communication data rate. The intention of this requirement is not clear.

The requirements for meeting PER performance on the road are untestable.  

Realizability of these required conditions at high speed moving vehicles should be actually confirmed by using appropriate test models and eveluate conditions. Are there any submission on actual configurations and evaluation results which satisfy the required conditions?                                                                                           
2d.
Commenter’s Suggested Remedy: (Paragraphs 4 and 5, Lines 19-30)
If WAVE and non-WAVE devices co-exist on the same channel, add a paragraph to describe how they would coexist. If the can't co-exist, the WAVE amendment should include a protection mode.

Change to “Support for transmitting and receiving...”.

Change to “Support for transmitting and receiving...”.

Move up - perhaps two paragraphs up.

Move up - perhaps two paragraphs up.

End the sentence after 'ITS band'

Move up - perhaps two paragraphs up.

"Change

""In the context of this ammendment, ""WAVE"" refers to""

to

""WAVE mode refers to"""

Reword into interoperable test requirements.

Move last paragraph to 20.3.10.6 or as a new subclause under 20.3.10

Add more detail text or delete.

Move "performance" paragraph to separate section from introduction if possible. 

change "Stations operating in WAVE shall" to "Stations operating in WAVE mode shall".

Add more detail text or delete.

Add more detail text or delete.

Add more detail text or delete.

This range may be 1000m as specified in 5.1.2

This range may be 1000m as specified in 5.1.2

I recommend 280 kn/h, 285 km/h or 300 km/h

Use a sensible kmh figure, e.g. 280 or 285

Change text to: "approximately 280 Km/h".

This range may be 1000m as specified in 5.1.2

Move the paragraphs to Annex P. 

The packet error performance requirements given here, 20.3.10.1, 20.3.10.6, and Q.2 should be reorganized to give unified and practical requirements with experimental background.

Remove all but the last sentence of the paragraph.  

3d.
Background, Explanation, Discussion, etc.  

Still TBD (incomplete)
4d.
Recommended Resolution of the Comment:

I recommend deleting these paragraphs from Clause 20.1 and incorporating the information in Clause 20.3.10 or Annex P as appropriate. ……………+++++
WAVE has the option to operate on 20 MHz channels. If using the optional 20 MHz channel implementation, data payload capabilities of 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, and 54 Mbit/s can be supported. The support of transmitting and receiving at data rates of 6, 12, and 24 Mbit/s is mandatory for the optional 20 MHz configuration.  In the context of this standard, “WAVE” refers to operation within the ITS band and not to operation in other bands.

Stations operating in WAVE shall be capable of transferring messages between the roadside and vehicles traveling at speeds up to 140 km/h with a Packet Error Rate (PER) of less than 10% for PSDU lengths of 1000 bytes and between the roadside and  vehicles at speeds up to a minimum of 200 km/h with a PER of less than 10 % for PSDU lengths of 64 bytes. For vehicle-to-vehicle communications stations shall be capable of transferring messages at closing speeds of up to a minimum of 283 km/h with a PER of less than 10 % for PSDU lengths of 200 bytes.  The requirements that address multipath and the effects of motion are further defined in 20.3.10.6.

5.
Motion (if technical and/or significant):
(And instructions to the editor.)
Move to accept the recommendation in Items 4 above:  STILL  TBD……..
Motion by: ____________________Date: _________________
Second:  ______________________
	Approve:
	Disapprove:
	Abstain:


Follow-up ACTION ITEM:
IF the above is approved, need to incorporate appropriate information from 20.1 into 20.3.10 and/or Annex I, J, and P.
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Abstract


This document describes the comments received for Clause 20.1, provides some background and information related to this clause, and includes a recommended resolution of these comments.





[PRELIMINARY.  Provided for discussions during May 9, 2006 teleconference.  This document will be updated when complete. ]
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